Uudenmaan taidetoimikunnan vuoden 2005 Artium Cultori -palkinto
luovutetaan ohjaaja Lisbeth Landefortille lauantaina 20.8.2005 Suomen
Kansallisoopperan lämpiössä Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoon kuuluvan, klo 14 alkavan Bastien & Bastienne -kamarioopperan esityksen jälkeen.
Ohjaaja Lisbeth Landefort eli lapsuutensa Wienissä ja muutti Suomeen
1930-luvun lopulla. Hän opiskeli ensin laulua sekä viulun- ja huilunsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja siirtyi myöhemmin teatterikouluun, josta valmistui vuonna 1946. Pitkän uransa aikana Landefort on ohjannut oopperoita, näytelmiä, kuunnelmia ja toiminut ohjaajana erityisesti Yleisradion ruotsinkielisellä teatteriosastolla. Hän on vieraillut mm. Tampereen Työväen Teatterissa, Suomen Kansallisteatterissa ja Suomen Kansallisoopperassa.
Teatterissa vietettyjen vuosien jälkeen rakkaus oopperaan syttyi uudelleen vuonna 1977, kun silloinen oopperanjohtaja Juhani Raiskinen ehdotti Mozartin Don Giovannin ohjaamista Suomen Kansallisoopperaan. Oopperaan paluun jälkeen seurasi useita ohjauksia, kuten Rossinin La Cenerentola, Händelin Julius Caesar, Mozartin Ryöstö Seraljista, Paavo Heinisen Silkkirumpu, Erik Bergmanin Det sjungande trädet, Haydnin Orlando Paladino. Toistaiseksi viimeisin ohjaus Kansallisoopperassa oli Richard Straussin Arabella, joka sai ensi-iltansa lokakuussa 2002.
Lisbeth Landefort on tehnyt tiivistä yhteistyötä koreografi Aku
Ahjolinnan, lavastaja Seppo Nurmimaan ja professori Oiva Toikan kanssa, joka on suunnitellut lavastuksen ja puvut useaan Landefortin ohjaukseen.
Suomalaisessa kamarioopperassa Landefort on tehnyt useita, erityisesti lapsille suunnattuja ohjauksia oopperamaailman klassikoista. Lasten maailmaan liittyy myös yhdessä Seppo Nurmimaan kanssa julkaistu teos "Oopperaa, Ooppera". Syksyllä 2004 Landefort ohjasi Tampereella Mozartin
Taikahuilun. Tällöin hänen yhteistyökumppaninaan oli taidemaalari Rafael Wardi, joka lavasti ja puvusti teoksen.
Lisbeth Landefortin lähtökohdat oopperan tekemisessä ovat olleet
kauneuden etsintä, ilkikurinen älykkyys, huumori ja liikkeen merkitys. Hänen työskentelynsä lähtee aina liikkeelle tekstistä ja partituurista. Suomalaiseen oopperataiteeseen hän on tuonut wieniläisen kulttuurin rikkauden ja tradition. Lapset ja heidän ohjaamisensa oopperan maailmaan on aina ollut hänelle sydämen asia.
"Tästä alkaa seikkailu. Tulkaa mukaan te kaikki, jotka ette kammoksu
ryöväreitä, vallanhimoisia hallitsijoita, julmia ritareita, härkätaistelijoita ja velhoja. Te jotka rakastatte kultapukuisia sankareita, hyviä haltijattaria sydäntenmurskaajia ja upeita kaunottaria, ilveilijöitä jotka pistävät kaiken mullin mallin. Tervetuloa maailmaan jossa ei mikään ole mahdotonta!" (Lisbeth Landefort ja Seppo Nurmimaa: Oopperaa, Oopperaa!)
(Helsingin Juhlaviikot, lehdistötiedote 20.08.2005)