Richard Straussin Ruusuritari vihdoin Kansallisoopperassa

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Feldmarschallin - Soile Isokoski, Octavian - Monica Groop

Kuva: ©Suomen Kansallisooppera
(Kuvaaja: Heikki Tuuli)


Ruusuritari on kantaesityksestään vuonna 1911 alkaen ollut Richard Straussin oopperoista suosituin. Straussin värikkään ja tarttuvan valssisointisen musiikin lisäksi menestyksen on taannut Hugo von Hofmannsthalin libretto, joka yhdistää onnistuneesti rehevää komiikkaa ja hienostuneita ajatuksia. Kuten Strauss itse sanoi, Ruusuritari on ”wieniläistä komediaa, ei berliiniläistä farssia.”

Ruusuritari on ollut Suomen Kansallisoopperan ohjelmistossa viimeksi vuonna 1971 ja sitä on toivottu ohjelmistoon pitkään. Odotus palkitaan 26.11.2004, jolloin näyttävä uusi tuotanto saa ensi-iltansa huipputason solisteilla miehitettynä.

Nelituntinen ja yli 30 roolihenkilöä sisältävä Ruusuritari alkaa Marsalkattaren ja nuoren Octavianin yhteisellä yöllä. Aamulla paikalle tulee Ochs von Lerchenau, joka tavoittelee vaimokseen varakkaan kauppiaan nuorta Sophie-tytärtä. Octavian saa tehtäväkseen viedä kosinnan merkiksi Sophielle perinteisen tavan mukaisen hopeisen ruusun. Käy kuten arvata saattaa: Octavian ja Sophie löytävät toisensa, Marsalkatar joutuu luopumaan rakastajastaan ja Ochs poistuu nolattuna yritettyään viekoitella naiseksi pukeutunutta Octaviania.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Richard Strauss oli aloittanut oopperauransa järkyttämällä yleisöä rohkealla Salomella ja äärimodernilla Elektralla. Ruusuritarissa aikansa johtava modernisti otti käyttöön perinteisemmän sävelkielen ja Ruusuritaria onkin nimitetty viimeiseksi romanttiseksi oopperaksi.

Kansallisoopperan Ruusuritarin toteuttavan Marco Arturo Marellin mielestä Ruusuritarin keskeinen teema on ajan kuluminen ja vanheneminen. Marellin toteutuksessa ajan virtaaminen näkyy aivan konkreettisesti, sillä näyttämön lattia liikkuu jatkuvasti. Lattian eri aikakausiin viittaavat kuvat heijastuvat näyttämöllä oleviin suuriin peileihin ja näin muutos ja ajan hidas valuminen on tehty näkyväksi.

Näyttämöllä kuullaan hienoimpia suomalaisia naisääniä kun solisteina vuorottelevat Soile Isokoski, Monica Groop ja Helena Juntunen sekä Ritva-Liisa Korhonen, Lilli Paasikivi ja Tiina Vahevaara. Keskeisissä miesrooleissa laulavat Eric Halfvarson ja Juha Kotilainen sekä Günter Missenhardt ja Sauli Tiilikainen. Esitykset johtaa ylikapellimestari Muhai Tang.

Lehdistötiedote 12.11.2004

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!