Kansallisoopperan uusi taiteellinen suunnittelupäällikkö Tuulikki Närhinsalo haluaa herättää keskustelua oopperan ohjelmistosta. Hänen mukaansa Kansallisoopperassa ei vielä ole nähty kaikkia nykyoopperan merkkiteoksia ja lisäksi joitakin viime vuosisadan vaihteen tärkeitä teoksia on yhä esittämättä. Tuulikki Närhinsalon työnä Kansallisoopperassa on valita oopperaan taiteellista henkilökuntaa ja neuvotella esityspalkkioista.
"Vaikka uutta kansainvälistä oopperaa onkin viime aikoina esitetty, niin on joitakin sellaisia tärkeitä teoksia, joita Suomessa ei ole nähty, kuten György Ligetin Le Grand Macabre. Olisi hyvä, ettei aina pyöritettäisi niitä samoja vanhoja tuttuja teoksia, vaikka kaikkihan rakastavat Carmenia ja muita. Kuitenkin on niin paljon 1800-luvun lopun oopperakirjallisuutta ja 1900-luvun alun teoksia, joita näkee muualla maailmassa, mutta ei ehkä täällä. Näistä asioista on kiinnostava keskustella talon pääjohtajan Erkki Korhosen kanssa," sanoo Närhinsalo.
Tuulikki Närhinsalo on ollut 20 vuoden ajan Lappeenrannan valtakunnallisen laulukilpailun toiminnanjohtajana, joten hän on tutustunut Suomen laulutaiteen nouseviin kykyihin läheltä. Tänä syksynä alkaneessa työssään Kansallisooppera taiteellisena suunnittelupäällikönä hän pystyy vaikuttamaan vasta seuraavan kauden solistivalintoihin.
Suomen Kansallisoopperan esityksiä voi pian seurata television ja radion välityksellä, kun esittäjien tallennesopimuksen rahoitus saadaan neuvoteltua opetusministeriön kanssa.
"Kansallisoopperan, Yleisradion ja opetusministeriön välisen
tallennesopimuksen vääntäminen on pitkään ollut kesken. Meillä on nyt paremmat mahdollisuudet saada rahoitusta opetusministeriön kanavoimista veikkausvoittovaroista. Koko viime talvi neuvoteltiin näistä korvauksista. Kevään Parsifalin radiointi ei onnistunut, kun ei päästy kaikkia osapuolia tyydyttävään sopimukseen", toteaa oopperanjohtaja Erkki Korhonen.
Eilen avatulla Suomen kansallisoopperan näytäntökaudella teemamaa on Ranska. Oopperan baletti esittelee muun muassa suomalaista nykytanssia.
(Lähde: Radion kulttuuriuutiset 16.08.2005)