Kansallisooppera juhlistaa sataa vuottaan luentosarjalla, jossa tutkaillaan suomalaista oopperaelämää 1800-luvulta alkaen. Luennot pidetään 11.9. – 23.10. sunnuntaisin klo 14 Kansallisoopperan Alminsalissa ja niihin on vapaa pääsy. Luentojen yhteydessä on myös musiikkiesityksiä ja taiteilijahaastatteluja.
Luentosarjan aloittaa 11.9. emeritusprofessori Matti Vainio, joka käsittelee oopperaa kansakunnan identiteetin rakentajana. Dosentti Pentti Paavolainen kertoo 18.9. Helsingin oopperatilanteesta 1870-luvulla ja professori Anne Sivuoja 25.9. Aino Acktésta. Oopperan satavuotispäivänä 2.10. päädramaturgi Juhani Koivisto käsittelee oopperan yhteyksiä Suomen historiaan.
Professori Hanna Suutelan aiheena on 9.10. ooppera Viimeiset kiusaukset, toimittaja Hannu-Ilari Lampila kertoo Kansallisoopperasta kriitikon näkökulmasta 16.10. ja tietokirjailija Pekka Hako puhuu oopperabuumista ja kansainvälistymisestä 23.10. Taiteilijavieraina luennoilla ovat mm. Jyrki Anttila, Mika Pohjonen, Hanna Rantala, Tove Åman, Jaakko Kortekangas, Jussi Tapola, Esa Ruuttunen, Kari Tikka ja Jorma Hynninen. Pianisteina ovat Maija Anttila, Harri Karri ja Hans-Otto Ehrström.
Luennot toteutetaan yhdessä Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston kanssa. Luentopäivinä myös Kansallisoopperan historiasta kertova näyttely on avoinna. Tarkempia tietoja luentosarjasta on Kansallisoopperan satavuotissivuilla osoitteessa ooppera.fi.
(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 1.9.2011)