Helsingin Juhlaviikot 19.08.2006 - Gustav Mahler: Sinfonia nr. 6 a-molli `Traaginen` - Suomen Kansallisoopperan orkesteri / Mikko Franck

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Ylikapellimestari Mikko Franck
©Suomen Kansallisooppera
(Kuva: Heikki Tuuli)


Suomen Kansallisooppera

Suomen Kansallisoopperan orkesteri
Kapellimestari: Mikko Franck


Gustav Mahler: Sinfonia nr. 6 a-molli "Traaginen" (1904)
1. Allegro energico, ma non troppo. Heftig, aber markig
2. Andante moderato
3. Scherzo: Wuchtig
4. Finale: Allegro moderato - Allegro energico


Helsingin Juhlaviikkojen toisessa Mahler-konsertissa kuultiin Gustav Mahlerin (1860-1911) 6. sinfonia a-molli, lisänimeltään "Traaginen". Kapellimestari Bruno Walter kertoo Mahlerin itsensä antaneen tämän lisänimen, siitä tosin ei ole partituurissa merkintää. Mahler sävelsi kuudennen sinfoniansa vuosien 1903 ja 1904 välillä, kantaesityksensä se sai Essenissä toukokuun 27. päivänä 1906. Ennen kantaesitystään sinfonia oli kuitenkin kokenut useammankin muutoksen mm. orkestroinnin osalta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kuudes sinfonia on useiden mielestä Mahlerin sinfonioista pessimistisin koska se alkaa ja loppuu mollissa, toisin kuin suurin osa hänen sinfonioistaan. Ehkä juuri siksi se ei ole suuren yleisön mielestä suosituimpia hänen sinfonioistaan, vaikka se on rakenteeltaan perinteinen sinfonia neljine osineen, ja myös melko tyypillistä Mahleria orkestroinnin ja mm. puhaltimien käytön osalta. Vaikka useaan sinfoniaansa Mahler oli kirjoittanut sooloja myös lauluäänille, kuudenteen sinfoniaansa hän ei sitä kuitenkaan tehnyt. Kahden keskimmäisen osan järjestys
vaihtelee hieman esityksestä toiseen, sillä aivan täyttä varmuutta niiden järjestyksestä ei ole olemassa. Mahlerin tiedetään säveltäneen teoksensa, niin että Scherzo edeltää hidasta Andante moderato-osaa - tässä järjestyksessä Mahler myös kantaesityksen harjoitutti ja johti, ja näin se myös partituuriksi painettiin. Toukokuun 1906 harjoituksissa Mahler kuitenkin päätti että hitaan Andante moderaton tulee edeltää Scherzo-osaa. Hän myös ohjeisti kustantajaa painamaan partituurista toisen painoksen, jossa osien järjestys on oikein.


Suomen Kansallisoopperan orkesteria lukuisia kertoja kuulleena voin todeta, että odotukset illan Mahler-tulkinnan suhteen olivat todella korkealla. Mutta kuultuani orkesteria Mikko Franckin johdolla ennenkin eri oopperoissa oli kyllä helppo uskoa jo etukäteen, että luvassa on todella ainutlaatuinen ja korkeatasoinen tulkinta Mahlerin kuudennesta sinfoniasta. Elokuussa 2006 Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestarina aloittanut nuori Mikko Franck (s. 1979) on hyvin energinen, ja erittäin tarkka kapellimestari joka osaa pitää koko esityskoneiston hallussaan täysin suvereenisti. Franck on saanut orkesterin soimaan aivan uudella tavalla aikaisempaan verrattuna. Jousisto soi yhtenäisenä ja puhtaasti, saman on kokenut puhallinryhmä joka onkin Richard Wagnerin Ringin ja muiden suuroopperoiden myötä saanut hyvää harjoitusta.

Läpi koko teoksen orkesteri soitti vahvasti, tasapainoisesti, kokonaisuus oli hienosti jäsennelty ja eri äänenvoimakkuudet hyvin hallittuja pianissimosta äärimmäiseen forte fortissimoon. Eri soitinryhmien solistiset osuudet yksittäisine sooloineen oli hienosti tuotu esille. Kapellimestari Mikko Franck sai loihdittua orkesterista esiin todella hienoja sointivärejä jotka Kansallisoopperan suuren salin akustiikassa tulivat hyvin esiin, ja mikäpä olisikaan ollut parempi paikka tämän teoksen esittämiselle kuin orkesterin oma kotitalo.

Melko runsaslukuinen yleisö palkitsi kapellimestarin ja orkesterin valtaisin suosionosoituksin ja bravo-huudoin.


Ylikapellimestari Mikko Franck
Mikko Franck (s. 1979) aloitti kapellimestariuransa jo 17-vuotiaana, ja onkin yksi menestyksekkäimmistä suomalaisista orkesterinjohtajista. Hän opiskeli viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa, sekä lisäksi New Yorkissa, Israelissa ja Ruotsissa. Kapellimestariopintonsa hän aloitti yksityisesti vuonna 1995 Jorma Panulan johdolla, ja jatkoi niitä 1996-97 Panulan johdolla Sibelius-Akatemiassa. Vuodesta 2002 Mikko Franck on toiminut Belgian kansallisorkesterin musiikillisena johtajana ja jatkaa tässä virassa 2007 kesään saakka. Tämän vuoden elokuussa Mikko Franck aloitti viisivuotisen kautensa Suomen Kansallisoopperan musiikillisena johtajana.


Suomen Kansallisoopperan orkesteri
Suomen Kansallisoopperan orkesteri on kokoonpanoltaan Suomen suurin. Orkesteri on perustettu vuonna 1963, jolloin sen kokonaisvahvuus oli 47 soittajaa. Uuteen oopperataloon muuton myötä vuonna 1993 orkesterin koko kasvoi 101 muusikkoon. Tänä päivänä Kansallisoopperan orkesterissa on 116 jäsentä. Kansallisoopperan ensimmäinen ylikapellimestari oli Jussi Jalas. Häntä seurasi Ulf Söderblom (1973–93), Miguel Gómez-Martínez (1993–96, Okko Kamu (1996–99) ja Muhai Tang (2002–06). Elokuussa 2006 ylikapellimestarin tehtävässä aloittaa Mikko Franck. Varsinaisen työnsä eli ooppera- ja balettiesitysten ohella Kansallisoopperan orkesteri on pitänyt jatkuvasti myös omia konsertteja sekä sinfonia- että kamarimusiikkikokoonpanoissa. Myös ulkomaisiin oopperavierailuihin on yleensä liittynyt oma orkesterikonsertti.
Kansallisoopperan orkesteri on levyttänyt valtaosan suomalaisista oopperoista.


Hannu Korhonen / ranneliike.net

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!