Camilla Nylund
Kuvaaja: D.R.
©Helsingin Juhlaviikot
Camilla Nylund, sopraano
Marita Viitasalo, piano
Sibelius-Akatemian konserttisali
Ohjelma:
Claude Debussy: Viisi laulua Paul Bourget'n teksteihin
Beau soir (1883)
Romance (1891)
Les cloches (1891)
Paysage sentimental (1883/1902)
Voici que le Printemps (1884/1902)
Leevi Madetoja: Syksy, laulusarja L. Onervan teksteihin op. 68 (1930)
Syksy
Lähtö
Luulit, ma katselin sua
Hyvää yötä
Lintu sininen
Ijät hyrskyjä päin
** VÄLIAIKA **
Jean Sibelius:
Kaiutar, op. 72/4 (1915)
Den första kyssen, op. 37/1 (1900)
En slända, op. 17/4 (1904)
Norden, op. 90/1 (1917)
På verandan vid havet, op. 38/2 (1903)
Var det en dröm?, op. 37/4 (1902)
Richard Strauss:
Die Georgine, op. 10/4 (1885)
Du meines Herzens Krönelein, op. 21/2 (1887-8)
Ruhe meine Seele, op. 27/1 (1894)
Mein Auge, op. 37/4 (1896-98)
Befreit, op. 39/4 (1898)
Keski-Euroopassa loistavaa nousujohteista uraa luova sopraano Camilla Nylund oli vihdoinkin saatu Suomeen konsertoimaan Helsingin Juhlaviikoille lauantaina 18. elokuuta Sibelius-Akatemian konserttisalissa. Käsittämätöntä on, ettei häntä ole enempää omassa kotimaassaan kuultu, sillä lauantainen konsertti oli erinomainen osoitus tämän suuren taiteilijan kyvyistä esittää erilaisia tunnetiloja, erilaista musiikkia. Tampereen Oopperan solistina häntä on parissa produktiossa menneinä vuosina kuultu, vaan ei Suomen Kansallisoopperan lavalla. Miksiköhän?
Lauantaisen konsertin perusteella voi sanoa Camilla Nylundin kuuluvan suomalaisten sopraanoiden Top 3:n joukkoon Soile Isokosken ja Karita Mattilan rinnalle, heitä tässä mihinkään erityiseen paremmuusjärjestykseen laittamatta.
Sibelius-Akatemian suureen konserttisaliin oli tullut varsin suuri määrä ihmisiä kuuntelemaan tämän hienon taiteilijan tulkintoja Debussy'n, Madetojan, Sibeliuksen ja Straussin lauluista, mutta saliin olisi kyllä enemmänkin väkeä mahtunut. Lienee niin, että Nylund ei ole omassa kotimaassaan riittävän tunnettu vetääkseen enemmän ihmisiä paikalle. Olisikin korkein aika kuulla häntä lisää niin resitaaleissa kuin oopperamme lavalla.
Useiden tunnettujen laulajien luottosäestäjä Marita Viitasalo suoriutui tehtävästään todella hienosti kuten aina, laulajaa kaikella tavalla tukien. Sibelius-Akatemian konserttisalin muodosta, tai akustiikasta lienee johtunut se ajoittain valitettavasti (ainakin permannolla) esiintynyt solistin peittyminen säestyksen alle, onneksi tätä esiintyi vain silloin tällöin.
Konsertin alkupuoliskolla kuultiin Claude Debussy'n viisi laulua Paul Bourget'n teksteihin, sekä Leevi Madetojan tunnetuimpiin kuuluva laulusarja Syksy L. Onervan teksteihin. Camilla Nylund todellakin tulkitsee laulujen sisällön eleillään ja käyttäen koko suurta äänialaansa laidasta laitaan, lisäksi kaikenkaikkiaan hänen laulamastaan tekstistä saa vaivatta
selvää sen selkeän ääntämisen johdosta. Konsertin alkuosaa voisin sanoa "lämmittelyksi" toista osaa varten, sillä väliajan jälkeen Camilla Nylund pääsi todellakin vauhtiin esittäessään hänelle täydellisesti sopivaa musiikkia.
Toisella puoliajalla kuultiin kuusi Jean Sibeliuksen laulua, niiden joukossa oli myös Kaiutar, joka on yksi harvoista Sibeliuksen yksinlauluista jossa on suomenkielinen teksti. Nylund tulkitsi laulut käyttäen koko tunnekirjoa ja äänensä voimakkuusasteikkoa. Konsertin päätteeksi kuultiin viisi Richard Straussin noin 200 yksinlaulusta. Strauss-tulkitsijana Camilla Nylund
osoitti olevansa todella suurten laulajattarien kastiin kuuluva. Hänen äänenvoimakkuuksien käyttönsä, äänensävyt, legatolinjat sekä täydellisyyttä hipova hengitystekniikkansa saivat yleisöltä haltioituneen vastaanoton ja valtaisat aplodit ja brava-huudot. Tälläistä konserttia ei Helsingissä varmastikaan ole aikoihin kuultu. Camilla Nylund ja Marita Viitasalo palkitsivat kiitollisen yleisön kolmella ylimääräisellä numerolla, kahdella Hugo Wolfin liedillä, sekä päätteeksi, tietenkin, Richard Straussilla ja tämän upealla ja kaikkien tuntemalla laululla "Die Zueignung".
Hannu Korhonen / ranneliike.net