Tom of Finland Helsinkiä ja Suomea puolustamassa 1940-1944

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 3

Tom of Finland oli 19-vuotias talvisodan alkaessa syksyllä 1939. Hän oli päässyt ylioppilaaksi edellisenä keväänä ja työskenteli nyt Turussa kirjakaupan apulaisena. Seuraavana keväänä tuli kutsu asevelvollisuutta suorittamaan. Talvisota oli päättynyt 13.3.1940 ja asevelvollisuusaika alkoi 6.4.1940. Asevelvollisuutta kesti silloin tasan kaksi vuotta. Aluksi hän oli jalkaväen viestijoukoissa, sitten aliupseerikoulussa. Koska ilmapuolustus kärsi miehistöpulasta, hänet siirrettin rannikkotykiston ilmatorjuntaan ja sieltä takaisin aliupseerikouluun ja sitten upseerikouluun. Hän sai vänrikin arvon 15.9.1941.

Jatkosota alkoi kesällä 1941 ja aluksi Tom of Finland oli ilmatorjunnassa Suomenlinnassa, sitten Helsingissä, mm. Pitäjänmäen Pajakukkulalla. Hän toimi aluksi raskaan ilmatorjuntapatterin upseerina ja patterin päällikkönä joulusta 1943 alkaen. Hänet oli nimitetty luutnantiksi 19.10.1943. Toukokuussa 1944 hän sai 4. luokan vapaudenristin ansioistaan tulenjohtoupseerina. Hän kertoo, että konkreettisesti tunnustus tuli venäläiskoneen alasampumisesta. Helsingin suurpommitukset olivat olleet pari kuukautta aikaisemmin eli 6.2, 16.2 ja 26.2.1944.

Jatkosodan aika ei ollut pelkkää sotimista. Touko Laaksonen kokosi tykistöpatterin miehistä kuoron, joka kävi patterin sotapäiväkirjan mukaan myös viihdytyskiertueilla. Yksi esiintyminen nauhoitettiin radioon 21.9.1942. Toukon sisar kertoo, että Touko oli hyvä innostamaan sotakavereitaan patterilla ja laulaminen vaikutti mielialaan.

Kannaksen suurhyökkäys alkoi kesäkuun 9. päivänä 1944. Tilanne muodostui vaikeaksi. Helsinkiin ei enää kohdistunut pommituspaineita, ja Touko Laaksosen joukko-osasto siirrettiin kesäkuun viimeisinä päivinä Viipurinlahdelle. Hän on kertonut hyvin vähän taistelukokokemuksistaan. Sen sijaan hän vuosikymmenien jälkeen ihmetteli, miten sairaalahuoneessa 1980-luvun lopulla vanhat jermut tarkkaan muistivat kaikki taistelupaikat ja -tilanteet. Sotilaskantakortin mukaan hän oli Viipurinlahden taisteluissa 30.6.-4.9.1944. Sitten tuli rauha.

Tom of Finland eli Touko Laaksonen kotiutettiin 17. marraskuuta 1944. Pian hän muutti Helsinkiin ja pääsi opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Kuva Touko Laaksosen kantakortista on Berndt Arellin ja Kati Mustolan kirjassa: Tom of Finland, Ennennäkemätöntä - Unforeseen (2006).

Eilen itsenäisyyspäivän aattona Helsingin Sanomat kertoi Homotanssit -facebookryhmästä. Taiteilijanimimerkki Olof Palmu on tehnyt netissä leviävän teoksen, jossa muistutetaan, että Tom of Finland oli sotiemme veteraani.

Tom of Finlandin itse kertomia sota-ajan kokemuksia löytyy ranneliikkeen arkistosta, mm. tästä haastattelupätkästä:

Audio
Tom of Finland kertoo sota-ajan kokemuksistaan. Copyright ranneliike.net

3 kommenttia