Ensimmäinen homojen ja lesbojen mielenosoitus 35 vuotta sitten

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 2


Helsingin Vanhankirkon kirkkoneuvoston mielestä Seppo Kivistö ei ollut sopiva kasvattamaan lapsia ja nuoria. Seppo toimi seurakunnassa nuoriso-ohjaajana ja hän oli homo. Iltasanomien haastattelussa hän oli kertonut tilanteestaan ja siitä, millaista homon elämä siinä yhteiskunnassa oli. Artikkeli herätti huomiota ja nyt kirkkoneuvosto päätti ryhtyä toimenpiteisiin. Tiistaina 23. heinäkuuta 1974 asiaa käsiteltiin kirkkoneuvostossa ja päätös oli, että Seppo ei ole sopiva nuoriso-ohjaajan virkaan.

Sepolla oli nuoriso-ohjaajan koulutus. Hän oli työskennellyt seurakunnassa jo kaksi vuotta. Työtovereiden mukaan hänellä oli hyvä ote työhönsä lasten ja nuorten kanssa. Kirkkoneuvosto katsoi, että Iltasanomien artikkelia ei voinut sivuuttaa olankohautuksella. Kirkkoherra Mauri Larkio oli sitä mieltä, että Seppo on erotettava. Esityslistalla oli, että kokouksessa keskustellaan toimenpiteistä Iltasanomien artikkelin johdosta. Kokous teki päätöksen, että Sepolla ei ollut edellytyksiä jatkaa. Hänellä oli kuukausi aikaa antaa vastine. Asia lyötäisiin lopullisesti lukkoon 4. syyskuuta. Pöytäkirjassa sanotaan, että kirkkoneuvosto ei ota kantaa homoseksuaalisuuteen sen laajemmassa merkityksessä. Kyse on ainoastaan homonuoriso-ohjaajan tapauksesta. Puhuttiin myös vuoden virkavapaasta, jos Kivistö sinä aikana hakeutuu lääkärinhoitoon vapautuakseen homoseksuaalisuudestaan. Kirkkoneuvosto ilmaisi myös, että Kivistö voisi jatkaa jossain muussa virassa seurakunnassa, mutta ei nuoriso-ohjaajana. Seppo näyttäisi lapsille nuoriso-ohjaajana epäterveen elämäntavan.

Psyke ja Seta järjestivät samaan aikaan Vanhankirkon puistossa mielenosoituksen. Se oli historiallinen tapahtuma, koska se oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Osanottajia oli n. 300. Tilaisuudessa puhui Setan varapuheenjohtaja Martin Schreck: "Tänään on kyse meistä, huomenna se voi olla jokin muu yhteiskunnan vähemmistö". Myös Seppo Kivistö piti puheenvuoron. Hänen mukaansa kirkkoherra Mauri Larkio tiesi koko ajan hänen homoseksualaisuudestaan.

Myöhemmin Seta lähetti avoimen kirjeen piispa Aimo Nikulaiselle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

(Revolt)

Olli Stålströmin blogissa on kuvia mielenosoituksesta

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Olli Stålström
  • 22.6.2010, 22.48
Martin Schreck oli puheenjohtaja mielenosoituksen aikana.
Helsingin piispa oli Aimo Nikolainen.
  • 2 / 2
  • Bibinette
  • 27.11.2012, 14.39
Tuossa on nyt kirjoittajallla sormi lipsahtanut nollien kohdalla, sillä meitä varsinaisia mielenosoittajia, siis kyltin kanssa seisojia, oli vajaa kymmenen, ja katsomaan pysähtyneitä asianosaisia ehkä saman verran. Kauempana silmät ymmyrkäisinä luimistelleet ja moneen kertaan "sattumalta" ohikulkeneet puskatutut mukaanlukien joukko noussee noin neljäänkymmeneen, arvioisin (plus sitten ne oikeat, satunnaiset ohikulkijat). Hauska detalji: kirkko jätti kellonsa moikumaan puheittemme ajaksi (nauhalta, luulisin), mutta ääni oli niin vaatimaton että halpa megafonimmekin helposti sen voitti - kiitos vain rohkaisusta, oli pakko korottaa ääntä vaikka jännitys kurkkua kuristi ja suuta kuivasikin.