Kansainvälisten huippuohjaajien musiikkiteatteria ja aikamme kysytyimpien koreografien uusia teoksia: Suomen kansallisooppera ja -baletti tarjoaa ensi kaudella monipuolisen ohjelmiston. Tulossa on päänäyttämön viisi oopperaensi-iltaa, kolme balettiensi-iltaa ja näyttävä, aivan uudenlainen CircOpera.
Kevään 2017 ohjelmistossa juhlitaan suomalaista osaamista itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Kansallisbaletti aloittaa Suomi 100 -juhlan komeasti vierailulla Kööpenhaminaan. Koko ohjelmisto on julkistettu verkkosivulla oopperabaletti.fi.
Ooppera ja sirkus ? kaksi suurta taidemuotoa kohtaavat, kun koko Oopperatalo muuttuu sirkukseksi 16.9. Aivan uudenlainen CircOpera yhdistää sirkusnumeroita elävään oopperamusiikkiin. Mukana on akrobaattien ja oopperalaulajien lisäksi myös Kansallisbaletin tanssijoita.
Syksyn ensimmäinen oopperauutuus on Richard Straussin Elektra 2.9. Nyt jo edesmenneen Patrice Chéreaun ylistetty ohjaus on nähty viimeksi New Yorkin Metropolitanissa. Esitykset johtaa Esa-Pekka Salonen, ja päärooleissa esiintyvät mm. huippusolistit Evelyn Herlitzius ja Waltraud Meier, joita Chéreau itse ehti ohjata Aix-en-Provencen festivaalin ensi-iltaan 2013. Kaksi päivää ensi-illan jälkeen Kansallisooppera vie Elektran konserttiversion Tukholman The Baltic Sea -festivaalille. Tukholmassa Elektran nimiroolin laulaa Herlitziuksen tilalla Nina Stemme.
Uudessa versiossa Richard Wagnerin Lentävä hollantilainen (18.11.) sijoittuu raikkaasti kansainvälisen taidekaupan maailmaan. Ohjaaja on Lontoon Royal Operan johtaja Kasper Holten, joka ohjasi Kansallisoopperalle kehutun teoksen Die tote Stadt vuonna 2010. Lentävässä hollantilaisessa vierailevat mm. Camilla Nylund, Johan Reuter ja Olafur Sigurdarson.
Kevätkauden uutuusooppera 27.1. on Dmitri ?ostakovit?in Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth. Ole Anders Tandbergin huomiota herättäneessä ohjauksessa tapahtumat sijoittuvat nyt syrjäiseen kalastajakylään. 17.3. nähdään odotettu uusi tulkinta T?aikovskin Jevgeni Oneginista Marco Arturo Marellin hienostuneen kaihoisana ohjauksena.
Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi huhtikuussa on vuorossa Kaija Saariahon uusin oopperateos, eleettömiin japanilaisiin n?-näytelmiin perustuva Only the Sound Remains , jonka Hollannin kansallisooppera kantaesitti maaliskuun puolivälissä. Ohjaaja on Saariahon luottokumppani Peter Sellars ja esitykset johtaa André de Ridder, kuten Amsterdamissakin.
Ensi-iltojen lisäksi ohjelmistossa on neljä aiempaa tuotantoa, jotka ovat kaikki todellisia klassikoita: Figaron häät, Carmen, Sevillan parturi ja operetti Lepakko.
Kansallisbaletin tarjonnassa runsaasti suomalaista
Suomen itsenäisyyden juhlavuoden avauksena Kansallisbaletti vierailee Kööpenhaminassa. Suosikkibaletti Lumikuningatar esitetään Tanskan kuninkaallisessa baletissa neljästi 27.?29.1. Vierailuun liittyy erityistä lämpöä, sillä Lumikuningatar perustuu tanskalaisille tutun H. C. Andersenin tarinaan ja koreografi, Kansallisbaletin tanskalainen johtaja Kenneth Greve on Kuninkaallisen baletin entinen tanssija.
Syyskauden avaa Natália Hore?nán kantaesitysteos Romeo ja Julia 26.8. Tämä eurooppalaisen tanssiteatterin kuuma nimi on tarttunut rohkeasti Shakespearen tuttuun tarinaan, jolle hän antaa uuden muodon. Hore?ná luo tanssiteoksen Prokofjevin koskettavaan ja tuttuun Romeon ja Julian musiikkiin.
7.10. nähdään aivan uusi balettiteos, Jorma Elon Liisa Ihmemaassa . Merkittävää kansainvälistä uraa tekevä suomalainen Elo luo nyt ensimmäistä kertaa Kansallisbaletille koko illan kantaesitysteoksen. Baletin tarina pohjautuu Lewis Carrollin tunnettuihin kirjoihin ja puhuttelee kerroksellisuudessaan kaiken ikäisiä. Suositusikäraja on 6-vuotiaasta ylöspäin. Teoksen satumaisen kauniit lavasteet ja puvut on suunnitellut kansainvälisesti palkittu Robert Perdziola.
Kööpenhaminan-vierailun lisäksi Kansallisbaletin Suomi 100 -ohjelmaa keväällä 2017 on uutuusilta Voima, neljän suomalaisen koreografin teokset suomalaiseen musiikkiin. Susanna Leinosen teoksessa Breaking the Fury kuullaan Kasperi Laineen sinfoniaorkesterille säveltämää musiikkia. Virpi Pahkinen luo iltaan kantaesitysteoksen Einojuhani Rautavaaran musiikkiin Cantus arcticus orkesterille ja joutsenille. Toisena kantaesityksenä nähdään Jyrki Karttusen koreografia Sibeliuksen Valse tristeen . Kansallisbaletin ohjelmistoon palaa Voima -illassa Jorma Uotisen Jord.
Itsenäisyyden juhlavuonna nähdään myös Marjo Kuuselan Seitsemän veljestä, Tero Saarisen Kullervo sekä Alminsalissa Anandah Konosen Muumipeikko ja pyrstötähti.
Kansallisbaletti esittää kaudella 2016?2017 Lumikuningatarta myös kotinäyttämöllä. Niin ikään ohjelmistoon palaavat ikisuosikit Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas ja Joutsenlampi.
Konsertteja lähikaupungeissa
Yksi kauden kohokohdista on Jukka-Pekka Sarasteen johtama Missa solemnis, joka esitetään 4.11. Lahden Sibeliustalossa ja pyhäinpäivänä 5.11. Helsingin Johanneksen kirkossa.
Kansallisooppera vierailee Espoon Urkuyö ja Aaria -festivaalilla 4.8. ja Vantaan Tikkurilassa, jossa Oopperan orkesteri, kuoro ja solistit esiintyvät Klassikot torilla -ilmaiskonsertissa 13.8. Nuoret muusikonalut pääkaupunkiseudun musiikkioppilaitoksista konsertoivat Kansallisoopperan orkesterin rinnalla, kun Mestarien messissä -projekti saa jatkoa päänäyttämöllä 19.5.
Jazzpianisti Iiro Rantala isännöi marraskuusta alkaen omaa konserttisarjaansa päänäyttämöllä. Ensimmäisessä konsertissa törmäytetään Rantalan sanoin ?kaksi turkulaista titaania?, bassojärkäle Matti Salminen ja poptähti Robin.
Ooppera ja Baletti tavoittaa vauvasta vanhukseen, livenä ja verkossa
Tuleva kausi 2016?2017 sisältää entiseen tapaan runsaasti tarjontaa kaiken ikäisille vauvasta ikäihmisiin ? useat tapahtumista ovat maksuttomia. Suositut taidetuokiot monen ikäisille lapsille, koululaisprojektit ympäri Suomen, senioreiden teetanssit, hoitolaitosvierailut jne. saavat jatkoa. Ajankohtaiset tiedot esityksistä ja projekteista löytyvät aina verkkopalvelusta oopperabaletti.fi . Myös maksuttomat suoratoistot Yleisradion ja HSTV:n kanssa sekä Oopperan ja Baletin omalla Stage24-kanavalla jatkuvat.
Ovet auki vieraileville ryhmille
Kauden vierailevia ooppera- ja tanssiryhmiä Alminsalissa ovat mm. The Fabulous Bäckström Brothers uudella hulvattomalla joulunajan tuotannollaan, ahvenanmaalaisen oopperaryhmän Magnus-Maria: Ooppera oikeasta sukupuolesta -esitys sekä Susanna Leinonen Company ja Tero Saarinen Company.
Lipunmyynti syyskauden esityksiin alkaa ensi viikon tiistaina 5.4. verkkokaupassa, Oopperan lipunmyynnissä ja Lippupisteissä. Koko ohjelmisto 2016?2017 löytyy osoitteessa oopperabaletti.fi
(Suomen Kansallisooppera, lehdistotiedote 29.03.2016)