Ensimmäiset homoparit naimisiin 10 vuotta sitten

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Tänään ensimmäiset Suomessa parisuhteensa rekisteröineet samaa sukupuolta olevat parit viettävät tinahääpäiväänsä. Samaa sukupuolta olevat parit pääsivät Suomessa naimisiin kymmenen vuotta sitten. Perjantaina 8.3.2002 maistraateissa alettiin rekisteröidä samaa sukupuolta olevien parisuhteita.

Eduskunnassa 28.9.2001 hyväksytty laki samaa sukupuolta olevien rekisteröidyistä parisuhteista astui voimaan 1. maaliskuuta 2002. Viranomaiset tarvitsivat lähes puoli vuotta aikaa, jotta uuteen parisuhdeinstituutioon liittyvät käytännön asiat saatiin järjestettyä.

Lain voimaantulopäivästä lähtien samaa sukupuolta olevat parit saattoivat jättää pyynnön esteiden tutkimisesta parisuhteensa virallistamiselle ja viikon päästä siitä oli ensimmäinen rekisteröintipäivä.

Oikeusministeriö julkaisi internet-sivuillaan tietopaketin parisuhdelaista, sen oikeudellisista vaikutuksista sekä muista käytännön asioista.

Uudessa järjestelyssä kyse on nimeä myöten avioliitosta erillisestä instituutiossa, vaikka parisuhdelain monissa kohdissa viitataankin avioliittolakiin. Parisuhteen rekisteröiminen toi kuitenkin lähes samat oikeudet ja velvollisuudet kuin avioliiton solminen. Esimerkiksi perintöasiat, keskinäinen elatusvelvollisuus ja yhteiseen omaisuuteen liittyvät säännökset ovat yhtenäisiä avioliiton kanssa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Poikkeuksena yhdenvertaisuuteen olivat automaattisen mahdollisuuden puute yhteisen sukunimeen ja adoptioasiat. Perheen sisäinen adoptio on sittemmin tullut myös mahdolliseksi. Yhteisen sukunimen on käytännössä saanut rahalla ja pitkällä odottamisella normaalin nimenmuutosprosessin kautta, mutta yhdysnimi ei ole ollut mahdollinen lainkaan. Myös tietojärjestelmissä ja lomakkeissa siviilisäätyä varten jäi oma sarake molempia parisuhdeinstituutioita varten, joten syntyi tilanne, jossa tuon tiedon kautta saattoi joutua tahtomattaan paljastamaan seksuaalisen suuntautumisensa.

Parisuhdelain voimaantulo ei saanut homoja ja lesboja liikkeelle rekisteröimään suhdettaan ryntäyksenomaisesti. Suurin osa ensimmäisten mahdollisten päivien rekisteröinneistä tapahtui pääkaupunkiseudulla ja Hyvinkäällä. Joissain osissa maata ei alkuun ollut edes tiedusteluja lakiin liittyvistä asioista. Lain hyväksymisen jälkeen ja alkukohun laannuttua parisuhteita on kuitenkin rekisteröity tasaiseen tahtiin. Vuonna 2002 rekisteröitiin 446 samaa sukupuolta olevien parisuhdetta tilastokeskuksen tietojen mukaan. Sen jälkeen määrä on vaihdellut kahdensadan molemmin puolin vuotta kohden.

Aikanaan edistyksellisenäkin pidetty parisuhdelaki on toisinaan nähty korvikeratkaisuna avioliitto-oikeuden laajentamiselle samaa sukupuolta oleviin pareihin. Sanaa "rekisteröinti" on myös pidetty vähättelevänä, jopa loukkaavana; autoja rekisteröidään. Jotkut samaa sukupuolta olevat parit ovat päätyneet odottamaan oikeaa avioliitto-oikeutta.

Etenkin parisuhdelain voimassaolon alukaikoina jotkut tahot - kuten työnantajat - eivät olleet halukkaita myöntämään rekisteröidylle puolisolle samoja etuja kuin aviopuolisolle. Myös kirkon piirissä oli voimakasta keskustelua suhtautumisesta parisuhteensa rekisteröityneeseen työntekijään. Tällaiset tilanteet ovat kuitenkin jääneet historiaan.

Avioliiton avaamiseen samaa sukupuolta oleville pareille oli myös pyritty, mutta käytännössä sillä ei ollut toteutumismahdollisuuksia vielä vuosituhannen vaihteessakaan, niin päättäjien kuin kansankin enemmistön vastustuksen vuoksi.

Nyt samaa sukupuolta olevien parien asemaa yritetään jälleen yhdenvertaistaa eri sukupuolta olevien kanssa. Eduskunnalle on jätetty lakiesitys avioliiton avaamiseksi myös samaa sukupuolta oleville pareille. Tehtyjen tutkimusten mukaan merkittävästi suurempi osa kansasta kannattaa kuin vastustaa avioliiton laajentamista samaa sukupuolta oleviin pareihin.

Kymmenvuotis-hääpäivää kutsutaan tinahääpäiväksi.

Timo ja Jyrki, kymmenen vuotta rekisteröityneinä
Homojen ja lesbojen parisuhteiden rekisteröiminen alkanut (8.3.2002)
Oikeusministeriöltä infopaketti parisuhdelaista (1.3.2002)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!