Tutkijatohtori Helsingin yliopistosta Sari Roman-Lagerspetz toteaa mielipidekirjoituksessaan syrjinnän jatkuvan. Nykyinen termi on "luottamuspula".
Kirjoittaja viittaa HS:n Talousosion 22.1.2011 uutiseen Finanssivalvonnan entisen toimistopäällikon Arja Voipion ilmoittamasta työsyrjinnästä. Sukupuolenkorjauksen jälkeen työnantaja ilmoitti syntyneestä luottamuspulasta alaisten ja Voipion välille. Aivan samoja perusteluja oli käytetty Alma Median irtisanottua Johanna Korhosen Lapin kansan päätoimittajan työstä ja Imatran kirkkoherran Marja-Sisko Aallon savustamisessa.
Sari Roman-Lagerspetz:
- Syrjintäepäilytapauksissa kuulee usein seuraavanlaista puhetta: "kyllä me suvaitsemme vähemmistöjä mutta yhtiömme työntekijät, asiakkaat, merkittävä määrä seurakuntalaisistamme tai suuri osa lehtemme lukijoista ei ole tähän valmiita". Syrjintä oikeutetaan "yhteisen hyvän" nimissä vetoamalla yhteisölle tärkeiden tahojen näkemyksiin. Syrjintä voidaan saada näyttämään vähemmistöjen suojelemiselta.
---
- Lainsäädäntö ei yksin kykene poistamaan syrjintää. Kokemus yhteisestä ja jaetusta ihmisyydestä voi syntyä vain siellä, missä ihmisiä ei "suojella" erilaisuuden kohtaamiselta.
************
Luterilaisessa kirkossa homojen syrjintää yritetään edelleen edellisiä esimerkkejä suorasukaisemmin. Aamun YLE TV-uutiset kertoo parisuhteiden rukoilun puolesta tehdyn kirkolliskokouksen päätöksestä valitettavan vaikka maailman tappiin.
Huittislainen kirkkovaltuutettu Unto Kivimäki teki valituksen, jonka mukaan kirkolliskokouksessa tehty päätös on vastoin kirkon oppia. Niin kauan kuin hän valittaa, päätös ei tule voimaan. Hän aikoo valittaa vaikka maailman tappiin asti. Hän kertoo osaavansa Raamatun ulkoa.