Viime maanantaiksi eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio oli kutsunut seitsemän kansalaisjärjestön edustajat ideoivaan seminaariin, jossa aiheena oli yhdenvertaisuus ja sen edistäminen viranomaistoiminnassa.
=====
Avauspuheenvuorossaan Paunio kertoi oikeusasiamiehen tehtäväkentästä. Oikeusasiamies on ollut olemassa jo 88 vuotta. Päätehtävänä on valvoa, että julkisia tehtäviä hoitavat noudattavat lakeja ja toimivat sllä tavoin, että ihmis- ja perusoikeudet toteutuvat. Valvonta tapahtuu niin ,että vääryyttä kokeneet tekevät kanteluita, mutta tehdään myös aloitteita ja tarkastuksia. Viime aikoina on alettu painottaa perus- ja ihmisoikeuksien valvontaa. Siinä pyritään edistämään yhdenvertaisuutta.
Paunio luetteli myös helposti haavoittuvia ihmisryhmiä. Niitä ovat monet vähemmistöryhmät, lapset, holhoukseen määrätyt, varusmiehet ja vankiloissa olevat, samoin hoidon tarpeessa olevat, iäkkäät ihmiset, vammaiset, jne. Lasten asemaan on kiinnitetty erityisen paljon huomiota viime vuosina (esim. lastenkodit, lapsiin kohdistuva väkivalta, jne.)
Oikeusministeriö on asettanut toimikunnan, joka tekee ehdotuksen yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja syrjintää koskevien säännösten uudistamisesta, ja toimikunta luovutti välimietinnön uudistustarpeesta viime tiistaina. Seta on mukana tässä työssä.
Oikeusasiamiehen kanslia on alkanut vuodesta 2002 lähtien pitää yhteyksiä kansalaisjärjestöihin ja tässä toiminnassa on ollut mukana 20 järjestöä. Oikeusasiamies on ehdottanut kansallista strategiaa ihmisoikeuksien turvaamiseksi ja valtioneuvosto valmisteleekin jo ihmisoikeuspoliittista selontekoa.
=====
Seminaarissa esittivät puheenvuoronsa Ihmisoikeusliitto, Kynnys ry, Suomen Mielenterveysseura, Romaniasian neuvottelukunta, Seta, Suomen Venäjänkielisten yhdistysten Liitto ja Vanhustyön keskusliitto. Setan puheenjohtajan Juha Jokelan puheenvuoroa pidettiin erittäin hyvänä.