Seta: Ulkoinen adoptio avattava samaa sukupuolta oleville pareille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Seta vaatii myös ulkoisen adoption avaamista samaa sukupuolta oleville pareille

Oikeusministeriön asettama työryhmä esittää perheen sisäisen adoption avaamista rekisteröidyille pareille. Seta ry toteaa antamassaan lausunnossaan, että muutoksen yhteydessä tulee luopua myös vieraan lapsen adoptoimista koskevasta rajauksesta ja sallia niin sanottu ulkoinen adoptio samaa sukupuolta oleville pareille.

”Lapsen edun kannalta perheen sisäisen adoption avaaminen rekisteröidyille pareille on välttämätön uudistus, mutta se ei riitä” sanoo Setan vt. pääsihteeri Johanna Pakkanen. Mahdollisen uudistuksen jälkeenkin lapset asetetaan lainsäädännössä eriarvoiseen asemaan heidän vanhempiensa sukupuolen perusteella.

Nykyisen lainsäädännön mukaan samaa sukupuolta olevat puolisot voivat hakeutua adoptioprosessiin yksin, mutta eivät yhdessä. Elämänkumppanin poissulkeminen adoptioprosessista ei ole adoptoitavan lapsen edun mukaista, eikä sille löydy muutakaan järkiperustetta.

Samaa sukupuolta olevien vanhempien muodostamissa perheissä elää Suomessa tuhansia lapsia. Seta korostaa, että näiden perheiden tulee nauttia yhteiskunnan arvostusta ja lain suomaa suojelua yhdenvertaisesti.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lausunnossaan Seta kiinnittää huomiota myös avoparien ja uusperheiden lasten epäselvään asemaan.

Seta ry:n kotisivut: http://www.seta.fi

1 kommenttia

Täydellinen adoptio-oikeus on tärkeää saada myöskin läpi. Tähän asti on valmisteltu lakiehdotusta samaa sukupuolta olevien vanhempien lasten perheen sisäiseksi adoptioksi. Sitäkin on jo ajettu kuin käärmettä pyssyyn. Edellisen hallituksen piti lakiehdotus tuoda eduskunnalle. Eipä tullut valmista. Katsotaan, tuoko tämä hallitus. Keskustapuolue ei ole ollut niitä kaikkein innokkaimpia sateenkaari-ihmisten oikeuksien ajajia.

Oma arvioni on, että kun perheen sisäinen adoptio saadaan joskus eduskuntaan, siitä tullaan riitelemään aivan samaan malliin kuin parisuhdelaista aikanaan. Tässä vaiheessa on turha ottaa samaan pakettiin täydellistä adoptio-oikeutta, koska se saattaisi vaarantaa lakiehdotuksen sisäisestä adoptiosta menemästä läpi laiksi.

Muistan v. 1996, parisuhdelain ensimmäisellä kierroksella homojen ja erityisesti lesbojen vaatineen parisuhdelakiin ehdottomasti adoptio-oikeutta. Se ei olisi ollut viisasta. Luultavasti parisuhdelaki ei olisi noilla vaatimuksilla vieläkään voimassa.

Setan kannanotto on mielestäni tarkoitettu keskustelun avaukseksi vauhdittamaan adoptioasiaa yleensä. Hyvä, että aihetta pidetään esillä.