Seta: Ulkoinen adoptio avattava samaa sukupuolta oleville pareille (juttukommentit)

  • 1 / 1
  • JuhaniV
  • 30.8.2008 21:24
Täydellinen adoptio-oikeus on tärkeää saada myöskin läpi. Tähän asti on valmisteltu lakiehdotusta samaa sukupuolta olevien vanhempien lasten perheen sisäiseksi adoptioksi. Sitäkin on jo ajettu kuin käärmettä pyssyyn. Edellisen hallituksen piti lakiehdotus tuoda eduskunnalle. Eipä tullut valmista. Katsotaan, tuoko tämä hallitus. Keskustapuolue ei ole ollut niitä kaikkein innokkaimpia sateenkaari-ihmisten oikeuksien ajajia.

Oma arvioni on, että kun perheen sisäinen adoptio saadaan joskus eduskuntaan, siitä tullaan riitelemään aivan samaan malliin kuin parisuhdelaista aikanaan. Tässä vaiheessa on turha ottaa samaan pakettiin täydellistä adoptio-oikeutta, koska se saattaisi vaarantaa lakiehdotuksen sisäisestä adoptiosta menemästä läpi laiksi.

Muistan v. 1996, parisuhdelain ensimmäisellä kierroksella homojen ja erityisesti lesbojen vaatineen parisuhdelakiin ehdottomasti adoptio-oikeutta. Se ei olisi ollut viisasta. Luultavasti parisuhdelaki ei olisi noilla vaatimuksilla vieläkään voimassa.

Setan kannanotto on mielestäni tarkoitettu keskustelun avaukseksi vauhdittamaan adoptioasiaa yleensä. Hyvä, että aihetta pidetään esillä.