Serbian pääkaupungissa Belgradissa järjestetty EuroPride-tapahtuma huipentui lauantaina poliisin suojaamaan lyhennettyyn kulkueeseen ja päätöskonserttiin.
Tapahtumaa oli turvaamassa noin 6 000 poliisia, ja kymmeniä pridea häirinneitä pidätettiin. Yhteenotoissa loukkaantui myös poliiseja. Edellisellä viikolla Belgradissa järjestettiin noin 2 000 ihmisen mielenosoitus pridea vastaan. Priden vastustajat kuuluvat uskonnollisiin ja kansallismielisiin ryhmiin. Mukana oli esimerkiksi ortodoksipappeja. Sekä aiemmassa mielenosoituksessa että pridea häirinneillä oli esillä kristillistä symboliikkaa.
Jo elokuun lopulla Serbian hallinto sanoi pääkaupunki Belgradissa syyskuussa järjestettävän Europride-tapahtuman olevan siirretty tai peruttu. Presidentti perusteli asiaa esimerkiksi jännitteillä naapurimaa Kosovon kanssa. Serbiassa vahva ortodoksikirkko ja nationalistiset ryhmittymät ovat myös painostaneen hallintoa, ja tapahtuman turvallisuuden takaamisesta on ollut huolia. Sisäministeriö ilmoitti muutamaan päivää ennen kulkueen kieltämisestä.
EuroPriden järjestäjät eivät kuitenkaan hyväksyneet kulkueen peruuntumista, ja lopulta sisäministeriö taipui siihen, että pride-kulkue järjestetään lyhennettynä, perustuslakioikeuden edustalta konserttipaikalle. Tapahtuman sallimista olivat vaatineet monet kansainväliset järjestöt ja myös monen maan suurlähetystöt. Kulkueessa oli mukana monia Eurooplan parlamentin jäseniä.
KUVA 13863 Pride-kulkuetta turvasi noin 6 000 poliisia (kuva: Oliver Bunic / AFP / Lehtikuva)
KUVA 13862 EuroPriden päätöskonsertti (kuva: Oliver Bunic / AFP / Lehtikuva)
Serbiassa asenneilmapiiri on kielteinen hlbti-vähemmistöjä kohtaan. Esimerkiksi vuonna 2006 avioliitto määriteltiin perustuslakiin vain naisen ja miehen väliseksi. Serbiassa on vahva ortodoksinen kirkko, joka on suhtautunut kielteisesti seksuaalivähemmistöihin.
Toisaalta Serbian pääministeri Ana Brnabic kertoo avoimesti olevansa lesbo. Viimeisen vuosikymmenen aikana pride-kulkueet on onnistuttu pitämään kohtuullisen rauhallisina, joskin vastamielenilmaisuja on ollut aina kuin tapahtuma on järjestetty, ja hallinto on suhtautunut tapahtumiin nihkeästi.