Belgradin Europride maan hallinnon hampaissa

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
Europride 2022 on määrä järjestää Serbian pääkaupungissa Belgradissa 12.-18. syyskuuta.

Serbian hallinto sanoo pääkaupunki Belgradissa syyskuussa järjestettävän Europride-tapahtuman olevan siirretty tai peruttu. Järjestäjät aikovat kuitenkin toteuttaa tapahtuman 17. syyskuuta järjestettävine pride-kulkueineen.

Serbian presidentti Aleksandar Vučić sanoi lauantaina järjestämässään lehdistötilaisuudessa, että Serbia ei isännöi nelipäiväistä Europride-tapahtumaa. Presidentti perusteli asiaa esimerkiksi jännitteillä naapurimaa Kosovon kanssa.

- Nämä ihmiset ovat veljiämme, sisariamme, vanhempiamme. Emme ole iloisia joutuessamme peruuttamaan tapahtuman ja heikentävämme näin hlbti-yhteisön oikeuksia. Maamme on kuitenkin uhattuna. Kaikki ei ole mahdollista saavuttaa kerralla, perusteli presidentti Vučić uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tapahtuma aiotaan järjestää suunnitellusti 12.-18. syyskuuta Belgradissa. AFP:n mukaan tapahtuman järjestäjät toteavat, ettei hallinto voi ilmoituksellaan peruuttaa tapahtumaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Serbiassa asenneilmapiiri on kielteinen hlbti-vähemmistöjä kohtaan. Esimerkiksi vuonna 2006 avioliitto määriteltiin perustuslakiin vain naisen ja miehen väliseksi. Serbiassa on vahva ortodoksinen kirkko, joka on suhtautunut kielteisesti seksuaalivähemmistöihin.

Toisaalta Serbian pääministeri Ana Brnabic kertoo avoimesti olevansa lesbo. Viimeisen vuosikymmenen aikana pride-kulkueet on onnistuttu pitämään kohtuullisen rauhallisina, joskin vastamielenilmaisuja on ollut aina kuin tapahtuma on järjestetty, ja hallinto on suhtautunut tapahtumiin nihkeästi. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!