Hivpoint kokosi tietopaketin apinarokosta - Euroopan apinarokkotapauksia yhdistää miesten välinen seksi (juttukommentit)

  • 1 / 4
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 28.5.2022 14:36
Yleisesti ottaen on hyvin harmittava sattumus, että homomiehet tulivat mainituiksi ensimmäisinä mahdollisina apinarokon kantajina ja sen levittäjinä. Siitä nousee muille ihmisille helposti mieleen ajatus, ettei viruksen uhka koske minua. Varovaisuus, henkilökohtainen hygienia sekä turvaseksi saattavat jäädä sivuun. Niin ei missään tapauksessa pitäisi tapahtua kenenkään kohdalla.
  • 2 / 4
  • Kolmoisritti
  • 29.5.2022 20:25
Ei kysytä oikeita kysymyksiä? Miksi tässä ryhmässä ? Mikä EI muutu? Tässäkin taudin leviäminen tapahtui nopeasti ja sai laajaa huomiota. Erikoista myös se seikka, että korona- epidemia ei hidastanut taudin leviämistä ts lähikontakteja on ollut paljon.
Lentomatkailu on yksi mikä levittää nopeasti. Tämä jos mikä on huolestuttavaa. Näitä tulee lisää. Sitten on etenkin Ranskassa nämä supernopeat junat. Valistus ei näytä uppoavan umpiluuhun. Mikä neuvoksi?
  • 3 / 4
  • JudyJudyJudy
  • 7.6.2022 11:08
"Erikoista myös se seikka, että korona- epidemia ei hidastanut taudin leviämistä ts lähikontakteja on ollut paljon."

Huomaathan, miten Apinarokko lähti leviämään rajoitusten jälkeen, rajoitusten poistuessa odotetaan myös sukupuolitautien määrän lisääntymistä.

Korona-ajan yksi kiinnostava seikka oli, miten Korona-aika vähensi käyntejä sukupuolitautien poliklinikalla, mutta poikkeustila ei näkynyt seksitautien määrässä: https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006573941.html Tämä siis on uutisoitu 2020
Apinarokosta kommunikoiminen asiallisesti on mitä ilmeisimmin haastavaa. Iltalehti kertoo miehen kertoneen matkasuunnitelmistaan Husin lääkärille, joka oli varoittanut apinarokosta ja todenneen, että ”homomiesten ei pitäisi lähteä Berliiniin juhlimaan” ( https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/0c37855f-8761-4508-b9b8-0d1d07b344d0 ). Alaotsikossa todetaan, että apinarokkokeskustelua on kritisoitu viime aikoina homojen leimaamisesta.

Jutun mukaan mies oli käynyt Husin sukupuolitautien poliklinikalla testeissä ja siellä kertonut lääkärille suunnitelmistaan lähteä Berliiniin juhlimaan. Lääkäri oli suositellut, ettei ”homomiesten pitäisi lähteä Berliiniin juhlimaan, koska apinarokkoa on liikkeellä paljon, eikä sitä haluta Suomeen”.

Husin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen kertoo, että olemassa ei ole yleistä potilasohjetta siitä, mitä potilaalle kerrotaan. Hänen mielestään lääkärin toiminta on ollut tarpeen mukaista riskeistä tiedottamista.

- Lääkäri yrittää aina viestiä asian niin, että se ymmärrettäisiin, mutta se ei loukkaisi. Se kuuluu lääkärin perusperiaatteisiin, mutta aina se ei onnistu, eli väärinymmärryksiä tapahtuu suuntaan ja toiseen.

Ulkopuolisena ei tietenkään tiedä tarkasti - eikä varmaan Järvinenkään tiedä - millainen vuoropuhelu kyseisen lääkärin ja testeissä käyneen välillä on ollut. Joka tapauksessa terveydenhuollossa ja muuallakin on henkilöitä, joiden mielestä "juhlimaan" menevä homomies on oletettavasti menossa hyppimään kukasta kukkaan. Ehkä onkin, mutta olisi hyvä lähestyä valistuksessa nimenomaan riskialttiin toiminnan (irtoseksin harrastamisen) kautta eikä suinkaan jonkin ryhmän olemassaolon kautta.