Unkarin hallitus järjestää kansanäänestyksen 8. heinäkuuta voimaan astuneesta laista, joka käytännössä esimerkiksi estää kertomasta kouluopetuksessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán kertoi Facebook-sivullaan keskiviikkona kansanäänestyksen järjestämisestä. Orbánin mukaan kansanäänestyksessä kysytään kansalaisten kantaa viidestä aiheesta, esimerkiksi seksuaalikasvatuksesta kouluissa. Äänestyksen ajankohtaa ei toistaiseksi ole kerrottu.
Unkarin hallitus ja pääosin hallituksen kontrollin alla oleva media on kutsunut lakia lastensuojelulaiksi, ja esimerkiksi Orbánin mukaan tarkoitus on suojella lapsia. Monissa muissa yhteyksissä sitä on verrattu Venäjällä vuonna 2013 voimaan astuneeseen ns. homopropagandalakiin.
Erityistä kritiikkiä on herättänyt se, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät laissa säädetyt seksuaalikasvatusta ja mediasisältöjä koskevat rajoitukset ovat osa lakipakettia, jolla tiukennetaan lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä annettavia tuomioita. Asioiden liittäminen lainsäädännössä yhteen herättää huolta siitä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt sekä näiden tukeminen yhdistetään pedofiliaan.
Alkuaan lakiesitys käsitteli nimenomaan lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, mutta lakipaketin käsittelyn aikana esitykseen tehtiin lisäyksiä, jotka kohdistuvat hlbti-vähemmistöjen esilläoloon.
Unkarin toimet saivat Euroopan unionin puuttumaan asiaan, ja viestimään, että maa voi menettää EU:lta saamaansa rahoitusta. Myös Puolan toiminta hlbti-vähemmistöjen suhteen ovat kiinnittäneet huomion EU:n elimissä. Euroopan unionin komissio kertoi aloittavansa Unkaria ja Puolaa koskevan rikkomusmenettelyn. Syynä on maiden harjoittama seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien syrjintä, jonka katsotaan olevan EU:n perussopimuksen vastaista.
Unkarin pääkaupungissa Budapestissä on määrä järjestää pride-tapahtuma lauantaina 24. heinäkuuta. Unkarin hallituksen toimien oletetan näkyvän pride-mielenosoituksen aiheena.