Floridassa lakialoite hlbti-aihepiiriä käsittelevän kouluopetuksen rajoittamisesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 6

Floridassa käsittelyssä oleva lakiesitys rajoittaisi luokkahuoneessa käytäviä keskusteluja seksuaalisesta ja sukupuolisesta moninaisuudesta. Se myös rohkaisisi vanhempia haastamaan oikeuteen kouluja ja opettajia, jotka sallivat keskustelua aihepiiriin.

Lakiesityksien mukaan koulupiiri ei saa rohkaista koulutunnilla keskustelua keskustelua seksuaalisesta suuntautuneisuudesta tai sukupuoli-identiteetistä ala-asteella tai sellaisella tavalla, joka ei ole oppilaiden kehityksen tai iän kannalta tarkoituksen mukaista.

Asiasta kirjoittavan ABC Newsin mukaan aloite on edennyt osavaltion koulutus- ja työllisyysvaliokunnasta oikeusvaliokuntaan.

Seksusuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden puolesta toimivat kutsuvat lakihanketta nimellä Don't Say Gay -esitys. Sen pelätään estävän kouluopetuksessa hlbti-vähemmistöjen syrjintään, näiden historiaan sekä seksuaaliseen ja sukupuoliseen moninaisuuteen liittyvät keskustelut.

Aktivistien mukaan hlbti-aihepiirin läsnäolon poistaminen kouluista saattaa viestittää vähemistöön kuuluville, että heidän seksuaalinen suuntautuneisuutensa tai sukupuoli-identiteetissään on jotain hävettävää tai piiloteltavaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Meidän on luotava oppimisympäristö, jossa nämä tuntevat olonsa turvalliseksi ja tarveeksi. Muussa tapauksessa se ei ole tehokas oppimisympäristö, sanoo floridalaisessa hlbti-järjestössä toimiva Heather Wilkie.

- Tämänkaltaiset suoraan lapsia kohtaan hyökkäävät lait estävät heitä oppimasta. Se estää heitä voimasta olla tarveitä.

Järjestöt ovat ottaneet esille aloitteen yhtäläisyydet 1990-luvun käytäntöihin. Tuolloin monissa osavaltioissa oli opetussuunnitelmien hlbti-teemoja rajoittavia lakeja. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä puhumista rajoitettavista säännöksistä puhuttiin no promo homo -lakeina.

Nyt etenevän aloitteen taustalla vaikuttava republikaanien Joe Harding vetoaa vanhempien perusoikeuteen tehdä päätöksiä lastensa kasvatuksesta ja valvonnasta. 

Avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertoneen Yhdysvaltain liittovaltion liikenneministerin Pete Buttigiegin puoliso Chasten Buttigieg kritisoi aloitetta ja muistuttaa, että 42 prosenttia hlbti-vähemmistöihin kuuluvista nuorista on harkinnut itsemurhaa, ja nyt aloite veisi mahdollisuuden puhua opettajiensa kanssa aiheesta. 

Vastaavia aloitteita on ollut vireillä Floridan lisäksi esimerkiksi Arizonassa, Indianassa, Etelä-Dakotassa, Oklahomassa, New Hampshiressa, Kentuckyssa ja Alabamassa. Kaikkiaan vuonna 2021 vastaavan tyyppisiä aloitteita tehtiin Yhdysvalloissa 250 ja niistä 17 tuli hyväksytyksi.

Eräissä Yhdysvaltojen osavaltioissa on viime vuosina yleistynyt orjuudesta, rasismista ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kertovan kirjallisuuden poistaminen koulujen kirjastojen valikoimasta. Asiasta on kirjoittanut esimerkiksi The Guardian.

Rajoituspyrkimyksiä Suomessakin

Myös Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa vastustavat ovat joissain kunnissa pyrkineet rajoittamaan hlbti-aihepiirin käsittelyä kouluopetuksessa. Esimerkiksi vuonna 2019 Orivedellä valtuusto käsitteli tällaista aloitetta. Myöhemmin sen todettiin olevan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain vastainen, ja että aloite ei aiheuta enempää toimenpiteitä. Aito avioliitto ry:n piirissä puolestaan on ylläpidetty ajatusta siitä, että vanhemmat voisivat rajoittaa lastensa osallistumista sellaisille oppitunneille, joissa seksuaalista ja sukupuolista moninaisuutta käsitellään asiantuntijavetoisesti. Jaossa on ollut ns. Seta-kielto -lomakkeita

6 kommenttia

Kyseisen aloitteen takana vaikuttavalla Joe Hardingilla on myös lakialoite:
"Sallia henkilöiden, joille on määrätty lääkemarihuana, ostaa ampuma-aseita"
https://openstates.org/fl/bills/2022/HM1539/
(Harding kuuluu NRA:han (National Rifle Association, kansalliseen kivääriyhdistys)
Yleisestikin hän kannattaa ihan joka ikiselle aseenkanto-oikeutta ja kouluihin opettajille aseet myös.

Uutisen lakialoite on ilmeisesti tämä, massiivinen sepustus häneltä:
"Kuvaukset alastomuudesta tai seksuaalisesta käyttäytymisestä"
https://openstates.org/fl/bills/2022/HB1453/ ks. pdf

Hän on jyrkästi konservatiivi, ei valmistunut korkeakouluopinnoistaan (eikä hän halunnut vaalitiedoissa kertoa opinnoistaan, eikä armeijasta) ja hän on evankelikaalinen / helluntailainen kristitty (isänsä pastori ja hän itse seurakuntansa pienen ryhmän johtohahmo, jolle usko luo pohjan kaikille päätöksilleen, eli hän kannattaa raamattu-pohjaisia lakeja, mutta vastustaa koraani-pohjaisia lakeja).
Hänelle sosiaaliturva yms. on kauhistus.
Hän vastustaa yhdenvertaista avioliittoa, aborttioikeutta kaikkiseltaan jne.

Vaalimielipiteitään:
https://ivoterguide.com/candidate?elecK=715&raceK=4488&primarypartyk=R&canK=52224&&path=/all-in-state/Florida/
Yksi henkilö ei pysty (tällaistakaan) lakia tietenkään omin voimin viemään läpi. Käytännössä takertuminen yleisesti tuohon yksilön uskonnollisuuteen (ja siihen liittyviin moraalikysymyksiin) on tarpeetonta ja sivupolulle poikkeamista.