Sosiaalisessa mediassa leviää kouluopetukseen liittyvä "SETA-kielto"

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 11

Verkkoon ilmestyneen "SETA-kielto" -sivun mukaan vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta koulussa. Sivulla kuvituksena on Setan logoa mukaileva kuva, jonka yli on vedetty punainen rasti.

Sivulla ohjeistetaan vanhempia siitä, minkälaisella tekstillä vanhemmat voivat vaatia lapsensa vapauttamista opetuksesta tai koulun tilaisuuksista joissa käytetään SETA:n materiaalia, SETA:n henkilöitä tai jossa on SETA-perustaista sisältöä. Tekstissä ilmaistaan myös kielto siitä, ettei lapselle saa jaella SETA-materiaalia tai altistaa sille koulun tiloissa.

Huomiota saa myös Opetushallituksen Tasa-arvotyö on taitolaji -opas. Malliviestissä todetaan, että kieltäytyminen koskee myös opetusta, johon käytetään mainittua opasta. Opas ei kuitenkaan ole oppimateriaalia, vaan tarkoitettu opettajien luettavaksi.

Sivun mukaan oikeus kieltäytyä perustuu Suomen perustuslakiin ja Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Esillä ovat uskonnon ja omantunnon vapautta käsittelevä perustuslain 2. luvun 11. pykälä sekä oikeutta koulutukseen käsittelevä Euroopan Ihmisoikeussopimuksen ensimmäisen lisäpöytäkirjan 2 artikla.

Verkkosivun otsikkona on "Kieltäytyminen perheen arvojen vastaisesta ja/tai vääristelevästä oppimateriaalista ja opetuksesta", ja sivun takana on "Aito avioliitto" -toiminnassa aktiivisesti vaikuttava Arto Jääskeläinen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Espoossa ilmestyvä Länsiväylä ja muut saman mediaryppään julkaisut käsittelevät asiaa. Julkaisuissa näkemyksen asiasta kertoo opetushallituksen opetusneuvos Satu Elo, jolle SETA-kielto on jo tullut tutuksi. Sosiaalisessa mediassa levinnyt tieto sivusta on saanut opetusalalla työskentelevän henkilön kysymään ohjeita asiaan reagoimiseen.

Elon mukaan oppilaan huoltaja ei voi päättää kouluissa käytettävästä oppimateriaalista eikä opetuksen sisällöstä. Oppimateriaalista päättävät koulu sekä opettaja, ja opetuksen sisältöö seuraa perusopetuslain määräämää opetussuunnitelmaa. Elo toteaa, ettei ole lapsen edun mukaista, jos lapselle aiheutetaan ristiriita siten, ettei kotona tueta koulun opetusta.

Länsiväylä: Nyt tuli ´Seta-kielto´ - mitä vanhempi voi kieltää koulua opettamasta lapselleen?
Ministeri vastasi kansanedustajan kysymykseen Opetushallituksen oppaassa esillä olevasta sukupuolen moninaisuudesta
setakielto.fi

11 kommenttia

Sinällään avokätistä tuolta umpiuskovaiselta Arto Jääskeläiseltä että hän on laittanut tuonne kieltäytymislomakkeelleen valmiiksi tämän olennaisen kohdan perustuslaistamme:

"Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen."

Tuollahan lomakkeellaan voi siis hoitaa pois päiväjärjestyksestä uskonnon harrastushömpät Keskitalven juhlasta ja Kevätjuhlasta : )


Tulevaisuudessa varmaan näemme, mitä muita domain-nimiä aa-laiset ovat shopanneet agendalleen nettisivuiksi. Nykyäänhän tuo domain-nimien valinta on aika vapaata, eli revittää voivat.

Kommenttia muokattu: 13.10.2016 klo 23:20
  • 2 / 11
  • Ateisti
  • 15.10.2016, 16.13
Ihan hyvä juttu jos vanhemmat puuttuvat koulujen harjoittamaan mädätykseen.
Seta on suomalaisvihamielinen lesbofeministien johtama järjestö jonka propagandaa en soisi opetettavan yhdellekään lapselle,vaikkas homo olenkin.