Unkarin homopropagandalaki astui voimaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Unkarissa on astunut voimaan laki, joka kieltää esimerkiksi homoseksuaalisuudesta, sukupuolenkorjausprosessista ja sukupuolen moninaisuudesta kertomisen nuorille.

Parlamentin kesäkuussa hyväksymällä lailla on pääministeri Viktor Orbánin mukaan tarkoitus suojella lapsia. Lakiluonnos on Orbanin johtaman Fidesz-puolueen käsialaa.

Alkuaan oli tarkoitus puuttua tiukemmin lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä, mutta käsittelyn aikana lakiesitykseen tehtiin joukko lisäyksiä. Erityistä kritiikkiä on herättänyt se, että seksuaalivähemmistöihin liittyvät seksuaalikasvatuksen ja mediasisältöihin liittyvät rajoitukset ovat osa lakipakettia, jolla tiukennetaan lasten seksuaalisen hyväksikäytöstä annettavia tuomioita. Asioiden liittäminen lainsäädännössä yhteen herättää huolta siitä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt sekä näiden tukeminen yhdistetään pedofiliaan.

Lakiesitystä on kritisoitu ilmaisuvapauden ja lasten oikeuksien rajoittamisesta, ja sitä on verrattu Venäjällä vuonna 2013 voimaantulleeseen ns. homopropagandalakiin.

Kirjakohu lastenkirjasta

Alkuvuodesta Unkarin hallitus hermostui lastenkirjasta, jossa katsottiin olevan "perinteisiin sukupuolirooleihin sopimatonta sisältöä". Siinä oli esimerkiksi runo toisen prinssin kanssa naimisiin menevästä prinssistä sekä tarina naaraspeurasta, joka haluaisi tulla urokseksi. Kirjassa oli muitakin vähemmistöryhmiä myönteisesti käsittelevää sisältöä.

Meseország mindenkié (suom. "Kaikkien satumaa") -kirjan taustalla on lesboaktivistien ryhmä Labrisz, jonka mukaan kirjan tarkoitus on opettaa lapsia kunnioittamaan erilaisia ihmisiä. Unkarin hallitus määräsi julkaisijan lisäämään näihin ja vastaaviin kirjoihin sisältövaroituksen.

Euroopan unionin reaktio

Euroopan unioni on uhannut Unkaria sanktioilla. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen onvaroittanut Unkaria oikeudellisista seuraamuksista, jos lakia ei korjata. Hän viittaa unionin perussopimukseen.  

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Mikäli Unkari ei korjaa tilannetta, komissio käyttää valtuuksiaan, jotka sillä on perussopimusten valvojana, sanoi von der Leyen EU-parlamentin istunnossa Strasbourgissa keskiviikkona.

Von der Leyen myös kutsui lakia häpeälliseksi ja Euroopan unionin arvojen vastaiseksi.

- Eurooppa ei milloinkaan salli yhteiskuntamme osien stigmatisoimista, oli sitten kyse iästä, etnisyydestä, poliittisesta mielipiteestä tai uskonnollisesta vakaumuksesta tai siitä, ketä rakastaa, sanoi von der Leyen.

EU:n piirissä on esitetty esimerkiksi koronatukipaketin varojen jäädyttämistä Unkarin osalta. EU-komission arvioidaan valmistelevan mahdollisiin unionin tuomioistuimen määräämiin sakkoihin johtavaa rikkomusmenettelyä, joka on mahdollista käynnistää maan laiminlyödessä EU-lainsäädännön täytäntöönpanoa.

Unkari on saanut monissa vastaavissa arvokysymyksiin liittyvissä kiistoissa tukea Puolalta, jolloin tarvittavaa yksimielisyyttä ei ole EU-päätöksenteossa saavutettu. 

Slovenian pääministeri Janez Janša on asettunut tukemaan Unkaria. Hänen mukaansa Victor Orbánin painostaminen voi olla riski koko unionin olemassaololle. Hän puhuu "kuvitteellisista eurooppalaisista arvoista" ja ihmisten arvioimisesta kaksoisstandardien pohjalta. Janša tuki syksyllä 2020 Donald Trumpia tämän yrittäessä kiistää Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosta.

Hlbti-vähemmistöjen asema Unkarissa vaikeutuu

Alkuvuodesta Unkarin hallitus hermostui lastenkirjasta, jossa katsottiin olevan "perinteisiä sukupuolirooleihin sopimatonta sisältöä". Lesboaktivistiryhmän julkaisemassa Meseország mindenkié (suom. "Kaikkien satumaa") -kirjassa oli erilaisia vähemmistöryhmiä myönteisesti käsittelevää sisältöä. Tuolloin Unkarin hallitus määräsi julkaisijan lisäämään näihin ja vastaaviin kirjoihin sisältövaroituksen.

Unkarissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa on viime vuosina heikennetty usein eri tavoin. Eurooppalaisten hlbti-järjestöjen kattojärjestö ILGA Europe on nostanut Unkarin esiin maana, jossa sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa on otettu takapakkia.

Loppuvuodesta 2020 Unkari hyväskyi lain, joka mahdollistaa adoption vain vain avioliitossa olevalle miehelle ja naiselle. Laittomaksi on säädetty myös juridisen sukupuolen vahvistamisen, joten transsukupuoliset henkilöt eivät voi tulla juridisesti tunnustetuksi kokemassaan sukupuolessa. Lisäksi perhe määritellään miehen, naisen ja lasten muodostamaksi yksiköksi. Unkarissa samaa sukupuolta olevat parit voivat rekisteröidä parisuhteensa, mutta eivät avioitua.

Vaalit lähestyvät

Unkarissa valtamedia on lähes täysin valtapuolueen ja sitä lähellä olevien toimijoiden hallinnassa. Joidenkin arvioiden mukaan lakihanke liittyy vuoden 2022 alun vaalien kampanjointiin, ja sillä pyritään innostamaan arvokonservatiivisia voimia. Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja tämän johtama kansalliskonservatiivinen Fidesz-puolue on mielipidemittausten mukaan menettänyt kannatustaan, ja arvioiden mukaan puolue yrittää etsiä keinoja pitää kannatusta kasassa.

2 kommenttia

Europarlamentti vaatii komissiota aloittamaan rikkomusmenettelyn, ja samalla se kehottaa EU-valtioita viemään asian EU-tuomioistuimeen ja valittamaan asiasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, mikäli komissio ei toimi asian suhteen ( https://www.bbc.com/news/world-europe-57761216 ) Europarlamentti hyväksyi päätöslauselman torstaina äänin 459-147. Eurokansanedustajat katsovat, että Unkarin laki ei ole yksittäinen asia, vaan osa tahallista ja harkittua ihmisoikeuksien alasajoa Unkarissa. Parlamentti pitää lakia EU:n arvojen järjestelmällisenä rikkomisena, joka liittyy pyrkimykseen demokratian ja oikeusvaltion toiminnan tukahduttamiseen.
Umpikristillisen kieroitunutta tuo Unkarin politiikka.

Siellä ei saa kertoa lapsille luonnollisista, normaaleista asioista ja rakkaudesta.

Mutta siellä saa kertoa lapsille esim. kieroutuneesta jumala-saatanasta, saatanallisista säkeistä miten se jumala-saatana hukutti liki kaikki maailman lapset, surmasi viattomat egyptiläislapset ja miten sen jumala-saatanan nimissä sen uskomuskirjan uudemmassakin osassa tuomitaan ihmisiä.
Miksei Unkarissa kielletä tuollaisesta karmeudesta kertomista lapsille.

Tosin kertoohan tuo ettei Unkarissa jylläävällä umpikristillisyydellä olen ainakaan yhtään mitään tekemistä todellisen, ikiaikaisen lähimmäisenrakkauden kanssa.