Pride Helsingissä, Pieksämäellä, Ruovedellä ja Seinäjoella

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 3

Lauantaina 3.7. Helsinki Pride huipentui verkossa ja televisiossa nähtyyn konserttiin. Helsingissä järjestettiin myös noin 250 ihmisen marssi. Pride-tapahtumat on järjestetty myös Keski-Savon Pieksämäellä, pohjoisen Pirkanmaan Ruovedellä ja Pohjanmaalla Seinäjoella.

Ruovesi

Pohjois-Pirkanmaalla sijaitseva muutaman tuhannen asukkaan Ruovesi on ensimmäistä kertaa pride-paikkakunta. Noin 70 kilometrin päässä Tampereella pride-tapahtumia on järjestetty pitkään vuosittain. Ruoveden ensimmäisen pride-tapahtuman järjestäjä on yksityishenkilö. 

Kulkue lähti liikkeelle Ruoveden kivikoululta puoliltapäivin, josta sen reitti kulki kohti kirkkoa ja Laivarantaa. Määränpäässä käynnistyi puistojuhla-piknik.

Virhe median upotuksessa.

Ruoveden pride-tapahtumaan osallistui useampi kymmenen ihmistä.

Pieksämäki

Myös Pieksämäen pride on ensimmäinen laatuaan. Noin 17 000 asukkaan kaupunkia lähimmät pride-tapahtumat ovat olleet Mikkelissä, Jyväskylässä ja Kuopiossa. Nyt lauantaina kello 11 alkanut tapahtuma on luonteeltaan puistopiknik. Koronaturvallisesti etäälle toisistaan asettautuneiden piknikseurueiden iloksi soitettiin musiikkia ja iltapäivällä kahden jälkeen ohjat otti dj.

Poleenin puistossa järjestetyn tapahtuman takana on kaupungin nuorisotoimeen liittyvä Ohjaamo Pieksämäki.

Pieksämäellä Poleenin puistossa järjestetyllä pride-piknikillä oli puolensataa osallistujaa.
Kulttuurikeskus Poleeni, jossa myös kirjasto sijaitsee, oli somistettu sateenkaariteemaisesti.

Seinäjoki

Myös Seinäjoella on vietetty pridea lauantaina.

Virhe median upotuksessa.

Helsinki

Pääkaupunki Helsingin pride-viikkoa on vietetty perinteiseen tapaan juhannuksen jälkeisellä viikolla. Kaikkiaan erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia on viikon aikana järjestetty parisataa. Tapahtumia on vielä sunnuntaina. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kesällä 2020 pride järjestettiin koronatilanteen vuoksi vasta syksyllä, ilman kulkuetta ja puistojuhlaa. Kesän 2021 on ollut jälleen tutulla paikallaan, mutta kulkueen ja puistojuhlan asemesta pride-viikon huipennuksena oli verkossa ja televisiossa YLE Teema -kanavalla nähty konsertti. Lisäksi lauantaina eri puolille kantakaupunkia helteisen Helsingin puistoihin kokoontui pridea viettäviä. Erityisesti Kaivopuistossa oli sateenkaaripiknikkejä.

Helsingin Kaivopuistossa vietettiin pride-viikon pääpäivää piknik-henkisesti, asianmukaisesti korona-ajan edellyttämät turvavälit huomioiden (kuva: Mikko Kivinen)
Pride-tunnelmaa piknikillä Helsingin Kaivopuistossa (kuva: Mikko Kivinen)
Iltapäivällä Helsingissä noin 250 ihmistä järjesti "pinkkipesemättömän marssin". Narinkkatorilta keskustan kautta Kaivopuistoon banderolleja, kylttejä ja lippuja kantaen kulkenut Queer love & rage -ryhmä vaati transoikeuksia, ei "sateenkaarikapitalismia". (kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva)

Palkittuja

Pride-tapahtuman järjestänyt Helsinki Pride -yhteisö palkitsi Ylpeys muuttaa maailmaa -tunnustuksella Helsingin kaupungin. Perustelujen mukaan se on tehnyt aktiivisesti työtä tasa-arvon eteen niin tilana kuin työnantajanakin.

Tunnustuksen sai myös Anukatariina Solonen. Hän on tuonut aktiivisesti esiin sukupuolivähemmistöjen ja erityisesti transvestiittien asemaa.

Sateenkaariliputusta ja näkyvyyttä mediassa

Monilla paikkakunnilla ympäri Suomen on liputettu sateenkaarilipuin. Tiedotusvälineet ovat nostaneet hlbti-teemaisia aiheita esiin monipuolisesti.

3 kommenttia

Pride on erkaantunut suurin piirtin niin kauas alkuperäisestä tarkoituksestaan kuin suinkin mahdollista. Ei siitä tule mieleen homot ja lesbot, vaan nuoret ja kaupunkilaiset touhuamassa jotain omaksi ilokseen, seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Sateenkaarilippu on minusta nykyään ruma ja kaikesta merkityksestä tyhjennetty riepu, joka heilutellaan aina pari viikkoa kesäaikaan.
En aivan allekirjoita ajatusta siitä, että pride olisi kadottanut yhteytensä juuriinsa tai sateenkaarilippu olisi muuttunut merkityksettömäksi.

Olin lauantaina käymässä Pieksämäellä, jossa oli pride-piknik. Se oli varsin pieni tapahtuma, mutta osallistuneille selvästi voimaa antava ja merkityksellinen. Pikkupaikkakunnilla vasta otetaan tilaa yleensä hengittää ja olla arjessa kokonainen itsensä. Isoissa Helsingin, Turun tai Tampereen kaltaisissa paikoissa tuo tila pääsääntöisesti homoilla ja lesboilla jo on, mutta esimerkiksi sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla ei ole samalla tavoin tilaa niissäkään.