Viro: kaatunut yritys rajata avioliitto miehen ja naisen väliseksi johtamassa samaa sukupuolta olevien parien aseman kohentumiseen (juttukommentit)

Hyvä, että kansanäänestystä ei tuosta asiasta tule.

Usein kansa ei edes tiedä minkä puolesta taikka vastaan he äänensä antavat. Yksi hyvä huono esimerkki oli brittien Brexit-äänestys. Sehän perustui osiltaan suoranaisille valheille. Kansa meni halpaan ja lopputulos on kansakunnan kannalta kaikkea muuta kuin onnistunut. Britti-imperiumi voi sen seurauksena jopa hajota. Sitä he tuskin osasivat edes ajatella, saatikka toivoa.

Sveitsissä kehitellään sitovaa kansanäänestystä ensi kesäkuun alkuun siitä, olisiko hallituksella oikeutta rajoittaa kansalaisia Covid-19 viruksen uhan vuoksi. Kansa voisi siis päättää jopa ettei heille saa määrätä rajoituksia vaikka tautiuhka olisi millainen.

Tuosta Sveitsin äänestyksestä voidaan päätellä jälleen, ettei kansa tiedä mistä he oikeasti kansanäänestyksessä äänensä antavat ja minkälaisen uhkan seurauksista he ovat päättämässä.

Asiasta uutisoi Financial Times 13.1.2021
  • 2 / 6
  • Resander
  • 20.1.2021 10:51
Juhani on oikeassa tuossa Sveitsin kansanäänestyksessä. Sveitsissä äänestetään melkein joka kuukausi jostain ja yleensä äänestysvilkkaus on vain luokkaa 20 - 30 % äänioikeutetuista. Kun päätökseksi tuleva kanta useimmiten voittaa 50 - 55 %:lla annetuista äänistä, todellisuudessa päätökseksi tuleva kanta edustaa vain reilua 10 % äänioikeutetuista. Se ei merkitse, kun äänestetään puistojen aidan maalauksesta, mutta sillä on dramaattisen mittaluokan vaikutus, kun äänestyksen kohteena on kansanterveys, puolustusbudjetti, ulkomaalaisten asema jne.
  • 3 / 6
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 20.1.2021 15:00
Aivan oikein. Muutama vuosi sittenhän Sveitsissä yritettiin ihan tosissaan heittää ulkolaiset maasta ulos. Onneksi porukka ryhtyi miettimään, että ketkä heistä olisivat valmiita tekemään ne aliarvostetut työt, joihin kukaan sveitsiläinen ei siihen mennessä olisi halunnut liata käsiään.

Olen sitä mieltä, että viisaus ei löydy kadulta. Suorastaan kiusallisia katsoa ovat nk. katugallupit, joissa mikrofoni työnnetään nokan alle ja kysytään tyyliin "Mitä mieltä olette bruttokansantuotteen kehittymisestä viimeisen vuosikymmenen aikana?". Kadulla kulkijoilta saatetaan siis kysyä sellaisia asioita, joista asiantuntijatkaan eivät välttämättä ole yksimielisiä taikka edes tiedä mikä olisi oikea vastaus.

Huonosti olisi käynyt myös Suomessa, jos päätökset avioliittolaista olisi annettu nk. kansan käsiin.
Toisinaan ongelma tulee jo kysymyksessä: vastaaja ei ymmärrä, mitä oikeastaan kysytään. Mielikuvat ja mutu saavat vallan. Näin voi käydä kansanäänestyksessä ja näin voi käydä mielipidetiedusteluissakin.

Sitten on vielä kysymyksen asettelu, retorisesti usein vastakkainasettelujen tarkoituksellisesta rakentamisesta. Tässä on kunnostautunut se ryhmä, joka tunnetaan esimerkiksi Aito avioliitto ry:stä. Valitettavasti mielipidetutkimusta tekevät yritykset osoittaneet parikin kertaa ammattitaidottomuutta päästämällä läpi vähintäänkin hämärän johdattelevat kysymyksenasettelut.

Syksyllä 2020 Taloustutkimus Oy teki Aito avioliitto ry:n toimeksiannosta kyselytutkimuksen translakiuudistuksesta ( https://ranneliike.net/uutiset/15873/taloustutkimuksen-tekemassa-kyselytutkimuksessa-kaytettiin-termia-sukupuolenvaihto ) ja siinä puhuttiin taustoittamatta esimerkiksi "sukupuolenvaihdosta" sekä sekoitettiin "iloisesti" keskustelu juridisesta sukupuolesta ja lääketieteellisistä hoidoista. Vuonna 2014 TNS Gallup puolestaan toteutti sittemmin Aito avioliitto ry:ksi muotoutuneen ryhmän toimeksiannosta kyselyn jossa miehen ja naisen välinen avioliitto asetettiin vastakkain kaikkien muiden suhdemuotojen kanssa ( https://ranneliike.net/uutiset/11055/heteroavioliitot-ja-kaikki-muut-pari-tai-monisuhdemuodot-vastakkain-kyselyssa ).
Viro saa uuden hallituksen. Reformin ja Keskipuolueen muodostamalla hallituksella on 56 paikkaa 101 edustajan riigikogussa. Pääministeriksi nousee Kaja Kallas, ollen maan historian ensimmäinen naispääministeri.

Josko tämä hallitus saisi nyt vietyä parisuhdelakiin liittyvät asiat maaliin. Sukupuolineutraalia avioliittolakia tuskin ihan vielä Virossa nähdään.
Virossa hallituksen kaatumisesta johtuneesta avioliittolakiäänestyshankkeen kokoon kuivumisesta katkeroitunut arvokonservatiivinen ryhmittymä näkee taustalla salaliiton.

Tammikuussa viranomaiset toivat hallituksessa olleeseen Keskipuolueeseen liittyvät korruptioepäilyt julkisuuteen juuri ennen kun riigikogun (parlamentin) oli tarkoitus äänestää neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä siitä, pitäisikö avioliitto määritellä perustuslaissa vain miehen ja naisen väliseksi. Pääministeri Jüri Ratas ilmoitti hallituksen kaatumisesta (13.1.) samana päivänä kuin riigikogussa piti järjestää lakiesityksen toinen käsittely. Konservatiivis-populistisen hallituksessa olleen EKRE-puolueen vaatima avioliittoäänestysesitys olikin vielä illalla käsittelyssä, mutta sillä ei enää ollut kannatusta, kun EKRE ei voinut kiristää hallitusyhteistyöhön liittyen.

Delfi ( https://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/video-ja-fotod-varro-vooglaiu-mottekaaslased-noudsid-tana-piketiga-kapolt-ja-prokuratuurilt-selgitusi?id=92544299 ) kertoo, että perjantaina (12.2.) satapäinen ihmisjoukko - koronatilanteesta piittaamatta - osoitti mieltään Tallinnassa paikallisen suojelupoliisin ja valtionsyyttäjän rakennusten edustalla. Mieltä osoitettiin sitä vastaan, että hallituksen kaatanut korruptioepäily tuotiin julki juuri päivää ennen avioliittolakiasian toista käsittelyä. Mielenosoituksen järjestäneet kuuluvat arvokonservatiiviseen Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) -järjestöön.

Mielenosoittajien kylteissä esimerkiksi vaadittiin tehokasta seurantaa suojelupoliisille ja katsottiin, että avioliittouudistuksen pilaaminen valtarakenteiden puolelta on häpeällistä. Esillä oli myös väitteitä kansanvallan halventamisesta. Kyytiä saivat myös Reformipuoluen voimahahmot pääministeri Kaja Kallas ja puolueen perustajiin kuuluva isänsä Siim Kallas. Jälkimmäinen oli näkyvä hahmo politiikassa jo Viron uuudelleen itsenäistymisen aikaan - ja etenkin Viron oman rahan, kruunun, synnyttämisessä.

SAPTK on Virossa toimiva arvokonservatiivinen ja uskonnollistaustainen, Suomen Aito avioliitto ry:n sisarjärjestö. Molemmat käyttävät samaa graafista ilmettä, joka on lähtöisin samaiseen kansainväliseen verkostoon kuuluvan ranskalaisen La Manif pour tous -järjestön piiristä.

SAPTK:n johtaja Varro Vooglaid on sitä mieltä, että viranomaiset eivät ole antaneet tyydyttävää selitystä sille, miksi korruptioepäilyt piti tuoda julki juuri siinä hetkessä - eikä esimerkiksi muutamaa päivää tai tarvittaessa paria viikkoa myöhemmin. Syyttäjä on perustellut ajoitusta sillä, että epäillyt henkilöt olivat tuolloin maassa ja heidät oli mahdollista ottaa kiinni. Vooglaid ei ole tyytyväinen selitykseen. Hänen mielestään epäillyt olisivat varmasti olleet tavoitettavissa kaksi päivää myöhemminkin.

Harmittaahan se tietysti, kun herkullinen tilaisuus EKRE:n avulla polkea yhdenvertaisuutta näin vietiin.

Nyt Virossa arvo- ja markkinaliberaalin Reformipuolueen johtama ja Keskipuolueen tukema hallitus on aloittanut työnsä. Esillä on hankkeita, jolla yhä vaillinaisen jo useamman vuoden voimassa ollut parisuhdelaki saataisiin maaliin. Myös kansan mielipide seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien aseman suhteen alkaa kääntyä myönteisemmän puolelle.