Viron pääministeri Jüri Ratas ilmoitti keskiviikkona aamuyöstä erostaan pääministerin tehtävästä. Samalla Keskipuolueen, Isänmaan ja EKRE:n muodostama hallitus kaatui. Illalla parlamentti päätti, ettei neuvoa-antavaa kansanäänestystä järjestetä siitä, pitäisikö perustuslaissa avioliitto määritellä vain miehen ja naisen liitoksi.
Taustalla pääministerin erolle on hänen johtamaansa keskipuolueeseen kohdistuva korruptioepäily, joka liittyy liikekeskushankkeeseen Tallinnassa. Epäiltyjen joukossa on myös EKRE-puoleen piirissä vaikuttavia henkilöitä. Ratas itse ei kuitenkaan henkilökohtaisesti ole epäiltyjen joukossa. Joidenkin arvioiden mukaan pääministerin ratkaisun takana on myös väsymistä hallituskumppani EKRE:en, jonka piiristä tapahtuneita ulostuloja tämä on toistuvasti joutunut pyytämään hallituksen nimissä anteeksi.
Monien arvioiden mukaan populistinen Viron konservatiivinen kansanpuolue EKRE ei kuulu tulevaan hallituskokoonpanoon, vaikka on myös väläytelty mahdollisuutta, että sama koalitio jatkaisikin, mutta eri pääministerin johdossa. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole selvää, mitkä puolueet ylipäätään mahdollisesti kykenevät muodostamaan uuden hallituksen. Aluksi hallitustunnustelijan tehtävän saa Reformin Kaja Kallas.
Äänestystä avioliittorajauksesta ei tule
Viron parlamentin parlamentin eli riigikogu äänesti keskiviikkona toisessa käsittelyssä hallituksen lakiesityksestä neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä siitä, pitäisikö perustuslaissa avioliitto rajata vain miehen ja naisen väliseksi. Äänestyksen toteuttaminen oli ollut EKRE:n ehto hallitusyhteistyölle, kun maahan keväällä 2019 synnytettiin keskipuolueen johtama hallitus, johon tulivat mukaan EKRE ja Isänmaa.
Eronpyyntönsä keskiviikkona presidentille jättänyt Ratas sanoi aamulla, että avioliittokysymystä koskevasta äänestyksestä ei pitäisi riigikogussa nyt päättää. Rataksen mukaan nykyhallitus ei enää tee suuria poliittisia ratkaisuja. Lopulta EKRE:ä edustava perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja toi esityksen kuitenkin käsittelyyn. EKRE:ä johtava nyt entinen valtiovarainministeri Martin Helme on jopa arvioinut, että tapahtumien kulku ja ajoitus olisi keino pysäyttää avioliittoäänestyshankkeen eteneminen.
Viron yleisradioyhtiö ERR kertoi illalla riigikogun päättäneen lopulta äänin 49-26, että neuvoa-antavaa kansanäänestystä avioliittokysymyksestä ei Virossa 18. huhtikuuta järjestetä. Kaikki EKRE:n edustajat äänestivät kansanäänestyksen järjestämisen puolesta, samoin joukko Isänmaa-puolueen edustajista. Keskipuolueen jäsenet poistuivat salista ennen äänestämistä.
Viron presidentti vastustaa äänestystä
Viron presidentti Kersti Kaljulaid ei ole pitänyt ajatuksesta järjestää tällaista kansanäänestystä. Kaljulaidin mukaan äänestyksellä pyritään jakamaan kansaa hyödyntämällä yhteiskunnallisia murtumia pakottamalla ihmiset ottamaan kantaa erilaisten ryhmien oikeuksista.
Hän otti kantaa avioliittokysymykseen Suomen MTV:lle antamassaan haastattelussa. Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa Kaljulaid toteaa, että pakotettaessa valitsemaan tasa-arvokysymyksessä hän katsoo kaikkien ihmisten olevan tasa-arvoisia keskenään.
Kaljulaidin mukaan suurin osa virolaisista ei kyselyiden perusteella halua tällaista äänestystä.
Viron parisuhdelaki
Virossa tuli voimaan sukupuolineutraali parisuhdelaki vuonna 2016, mutta se on edelleen vaillinainen ja epätäydellinen, sillä monia tarvittavia liitännäislakeja ei ole onnistuttu säätämään. Monia yksityiskohtia on jouduttu puimaan oikeusistuimissa.
Ulkomailla solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot on tunnustettu Virossa oikeuden päätöksellä vuodesta 2017 lukien.