Taidemaalari Magnus Enckell Ateneumissa talven ajan

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 3

Suomalaisen symbolismin edustajana tunnetun taidemaalari Magnus Enckellin (1870–1925) töihin voi tutustua Atenemin taidemuseossa Helsingissä 23.10.2020-14.2.2021.

Ateneumin verkkosivuilla todetaan, että Magnus Enckell kuuluu 1800–1900-lukujen vaihteen Suomen taiteen kultakauden keskeisiin taiteilijoihin, mutta hänen tuotantoaan tunnetaan silti vain osittain. Näyttelyn kerrotaan tarkastelevan Enckelliä monipuolisesti ja esittelee hänen koko tuotantoaan viideltä eri vuosikymmeneltä.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirja, jonka kerrotaan valottavan taiteilijan monia puolia. Häntä kuvaillaan toisaalta radikaalikisi taiteen uudistajaksi, toisaalta taas sivistyksen traditioihin nojaavaksi.

- Hän oli haaveilija, mutta myös kansainvälinen maailmanmies, näyttelyiden komissaari, Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja ja monumentaaliteosten tekijä. Niin musiikki, teatteri kuin kirjallisuus olivat tärkeitä monipuolisesti sivistyneelle taiteilijalle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Huomiota on kiinnitetty Enckellin tapaa kuvata töissään nuorten miesten atleettisia vartaloita. Enckellin seksuaalinen suuntautuneisuus oli pitkään vaiettu asia. Hänen elinaikanaan samaa sukupulta olevien väliset suhteet olivat rangaistavia: ne kriminalisoitiin Suomessa vasta 1971. Miesten eroottisuuden kuvaamista käsiteltiin aistillisuutena, joka puolestaan liitettiin hänen suomenruotsalaisuuteensa. Kirjassa Who's Who in Gay and Lesbian History Enckellistä todetaan "Hänen rakkaussuhteitaan miesten kanssa ei ole kiistetty... Enckellin [taiteessa] alastomat miehet ja pojat ovat avoimen eroottisia ja aistillisia".

Näyttelyssä luvataan esitellä paljon ennestään tuntemattomia teoksia, Enckellin laajaa piirustustuotantoa ja luonnoskirjoja sekä valokuvia hänen omasta arkistostaan. Esillä on tuotantoa varhaisista piirustuskoulun opiskeluajan teoksista aina 1920-luvun mytologisiin aiheisiin saakka.

Näyttelyn kuraattoreita ovat Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari, Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä ja Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff.

Ateneum

3 kommenttia

Hauska muistuma Enckelin taiteen katsomisesta.

Olin varannut pienelle homppeliryhmällemme taidekierroksen Ateneumiin, lähinnä kultakauden teoksiin. Eräässä kohdassa kierrostamme pysähdyimme kohtaan, jossa naispuolinen esittelijämme selosti edessä vasemmalla olevaa teosta. Kukaan ei kuitenkaan katsonut tuota esiteltävää teosta, vaan sen oikealla puolella ollutta Enckelin maalausta nimeltä Herääminen. Minun piti purra huultani, etten olisi purskahtanut nauruun.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Her%C3%A4%C3%A4minen
"Enckellin [taiteessa] alastomat miehet ja pojat ovat avoimen eroottisia ja aistillisia"
Miehet ja _pojat_..? Ilmeisesti tällä tarkoitetaan ikäeroa aikuisuuden ja lapsuuden välillä, tai antaa ainakin ymmärtää näin ilman mitään tähän alaikäisten erotisoimiseen liittyvää kritiikkiä.´..? Minkä itse kokee/ tai tulkitsee eroottiseksi on tietenkin subjektiivista, nuoruuden ihailu ei ole kovin vierasta (homo)seksuaali vähemmistöjen edustajille."Heräämisen" symboliikka on kuitenkin syvempi, kuin hihittelyä aiheuttava tirkistely.

Enckelin taiteeseen "sillä silmällä" on perehtynyt julkaisussaan niin Harri Kalha "Tapaus Magnus Enckell" ja Juha-Heikki Tihinen "Halun häilyvät rajat: Magnus Enckellin teosten maskuliinisuuksien ja feminiinisyyksien representaatioista ja itsen luomisesta."