Suomalaisen symbolismin edustajana tunnetun taidemaalari Magnus Enckellin (1870–1925) töihin voi tutustua Atenemin taidemuseossa Helsingissä 23.10.2020-14.2.2021.
Ateneumin verkkosivuilla todetaan, että Magnus Enckell kuuluu 1800–1900-lukujen vaihteen Suomen taiteen kultakauden keskeisiin taiteilijoihin, mutta hänen tuotantoaan tunnetaan silti vain osittain. Näyttelyn kerrotaan tarkastelevan Enckelliä monipuolisesti ja esittelee hänen koko tuotantoaan viideltä eri vuosikymmeneltä.
Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirja, jonka kerrotaan valottavan taiteilijan monia puolia. Häntä kuvaillaan toisaalta radikaalikisi taiteen uudistajaksi, toisaalta taas sivistyksen traditioihin nojaavaksi.
- Hän oli haaveilija, mutta myös kansainvälinen maailmanmies, näyttelyiden komissaari, Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja ja monumentaaliteosten tekijä. Niin musiikki, teatteri kuin kirjallisuus olivat tärkeitä monipuolisesti sivistyneelle taiteilijalle.
Huomiota on kiinnitetty Enckellin tapaa kuvata töissään nuorten miesten atleettisia vartaloita. Enckellin seksuaalinen suuntautuneisuus oli pitkään vaiettu asia. Hänen elinaikanaan samaa sukupulta olevien väliset suhteet olivat rangaistavia: ne kriminalisoitiin Suomessa vasta 1971. Miesten eroottisuuden kuvaamista käsiteltiin aistillisuutena, joka puolestaan liitettiin hänen suomenruotsalaisuuteensa. Kirjassa Who's Who in Gay and Lesbian History Enckellistä todetaan "Hänen rakkaussuhteitaan miesten kanssa ei ole kiistetty... Enckellin [taiteessa] alastomat miehet ja pojat ovat avoimen eroottisia ja aistillisia".
Näyttelyssä luvataan esitellä paljon ennestään tuntemattomia teoksia, Enckellin laajaa piirustustuotantoa ja luonnoskirjoja sekä valokuvia hänen omasta arkistostaan. Esillä on tuotantoa varhaisista piirustuskoulun opiskeluajan teoksista aina 1920-luvun mytologisiin aiheisiin saakka.
Näyttelyn kuraattoreita ovat Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari, Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä ja Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff.