Juttusarjassa Artist Spotlight amerikkalainen Advocate-julkaisu esittelee laajasti Magnus Enckellin (1870-1925) taidetta lähinnä eroottiselta näkökulmalta.
Hänen työnsä katsotaan kuuluvan Suomen taiteen kultakauteen (1880-1910). Tuona ajanjaksona taiteelle luotiin kansallinen ilme. Kultakauden taide kertoo tarinoita Suomesta.
Magnus Enckell määritellään symbolistiksi. Suuntauksessa tutkittiin usein elämän peruskysymyksiä. Maalaus Poika ja pääkallo on esimerkki tästä suuntauksesta Enckellin taiteessa.
Enckellin teoksissa on näkyvillä selvästi miehisen erotiikan ymmärtämys. Ehkä suorimpana osoituksena voidaan nähdä Tampereen Johannaksenkirkon valtavassa ylösnousemus-alttarifreskossa vasemmalla kahden miehen kulkevan käsikädessä. (Advocaten kuvasarjan kuva 16.)
Kirjassa Who's Who in Gay and Lesbian History Enckelistä todetaan "Hänen rakkaussuhteitaan miesten kanssa ei ole kiistetty... Enckellin [taiteessa] alastomat miehet ja pojat ovat avoimen eroottisia ja aistillisia".
Valtion taidemuseon digitoima Magnus Enckellin luonnoskirja on sisällöltään mielenkiintoinen.
Enckell oli naimaton. Hänelle syntyi poika, joka sai nimeksi Jörgen. Magnus Enckell eli 55-vuotiaaksi. Hän kuoli Tukholmassa.
Advocaten 16 kuvan sarja on hyvin valittu ja teosten sävyt kohtuullisen hyvin säädetty tietokonenäytölle sopiviksi.
Artist Spotlight: Magnus Enckell
Magnus Enckell - Myyttien mestari
Valtion taidemuseon digitoima Magnus Enckellin luonnoskirja