Etelä-Koreasta uutisoidaan jo kuriin saadun koronavirusepidemian tartuntojen määrän lähteneen uudelleen kasvuun, ja että osa uusista tartunnoista on levinnyt homomiehille suunnatuissa yökerhoissa. Asiaa on käsitelty osoittelevasti maan tiedotusvälineissä. Seksuaalivähemmistökielteisen ilmapiirin vuoksi moni homomies karttaa testiin hakeutumista.
Asiasta on kertonut esimerkiksi The Guardian.
Etelä-Koreassa koronavirustartuntojen määrä lähti helmikuussa kasvamaan rajusti, mutta muutamassa viikossa nousu saatiin taittumaan ja tartuntamäärien kasvu lähes pysähtymään kuukaudessa. Toukokuussa uusia tartuntoja on löydetty merkittävästi lisää sen jälkeen kun koronatestiin tulo sallittiin nimettömänä. Testiin hakeutuneiden määrä moninkertaistui.
Nyt pelkona on epidemian ns. toinen aalto.
Viruksen leviämistä on ehkäisty laajalla testaamisella, käsittelemällä ne nopeasti ja kohdistamalla eristys- ja rajoitustoimet tartunnan saaneisiin ja altistuneisiin yksilöihin sekä niihin tahoihin, missä tartuntojen on todettu levinneen. Viranomaisilla on laajat valtuudet päästä käsiksi ihmisten liikkumiseen liittyvään dataan, esimerkiksi matkapuhelimen sijaintitietoon ja luottokorttitietoihin. Näiden tietojen avulla viranomaiset voivat jäljittää tartuntamahdollisuudelle altistuneita.
Monissa epidemian hallintaan liittyvissä keinoissa kajotaan ihmisten yksityisyyteen, mutta toisaalta monet palvelut on pidetty auki. Maassa on pyritty siihen, että arki jatkuu mahdollisimman ennallaan.
Seksuaalivähemmistöt suurannuslasin alla
Kun yökerhot avattiin 19. huhtikuuta, määrättiin, että asiakkaiden on ilmoitettava nimensä ja puhelinnueronsa. Suuri osa uusista tartunnoista on lähtöisin pääkaupungin Soulin Itaewonin alueen yökerhoista, jossa on myös homomiehille suunnattuja baareja ja yökerhoja.
Erityisesti homobaareissa käyneiden testaushalukkuuden arvellaan olevan alhainen, sillä asenteet seksuaalivähemmistöjä kohtaan ovat kielteiset, vaikka maassa samaa sukupuolta olevien väliset suhteet sinänsä ovatkin laillisia. Jotkut seksuaalivähemmistölle suunnatuissa baareissa vierailleista ovat lisäksi antaneet väärän nimen ja väärän puhelinnumeron.
Maan tiedotusvälineissä homomiehiin liitetyt koronavirustartunnat ovat olleet esillä laajasti ja asiaa on käsitelty myös vähemmistöä syyllistävään sävyyn. Torstaina 31-vuotiaan miehen ja seuraavana päivänä 14 hänen kanssaan tekemisissä olleen todettiin saaneen koronatartunnan. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on moittinut Etelä-Korean median toimintaa. Viikonloppuna pääministeri Chung Sye-kyun vetosi, ettei vähemmistöjä osoiteltaisi.
Kattavaa seksuaalivähemmistöjä syrjinnältä suojaavaa lainsäädäntöä ei Etelä-Koreassa ole. Käytännössä seksuaalivähemmistöön kuulumisen paljastuminen esimerkiksi tällaisessa yhteydessä voi jopa johtaa irtisanomiseen töistä. Lisäksi perhesuhteisiin voi tulla ongelmia. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät asiat ovat eteläkorealaisessa yhteiskunnassa vaiettu asia, ja useimmat hltbi-vähemmistöihin kuuluvat salaavat asian. Myös kouluja on kielletty puhumasta hlbti-kysymyksistä. Vuonna 2017 myös maan armeijassa oli käynnissä homojahti ja esimerkiksi pride-tapahtumia on pyritty kieltämään vielä 2015.
Amnesty on muistuttanut, että vähemmistön leimaaminen haittaa epidemiaan puuttumista.