Joukko vancouverilaisen University of British Columbian (UBC) tutkijoita vaatii Kanadan terveysviranomaisia tekemään kunnon selvityksen siitä, miten poppersit, eli erilaiset alkyyli-nitriitit, voitaisiin palauttaa markkinoille säännösteltyinä tuotteina. Aiheesta kertoi Toronto Star -lehti 5.3.20. Poppers ei ole Kanadassa laiton aine, mutta sen myynti kiellettiin 2013.
Starin uutisessa todettiin, että poppersit ovat vähemmän haitallisia ihmiselle kuin alkoholi, tupakka tai kannabis, jotka kuitenkin ovat Kanadassa laillisia, kontrolloituina aineina.
Tutkimushanketta vancounverilaisten homomiesten suhteesta popperseihin vetänyt apulaisprofessori Rod Knight (Faculty of Medicine, UBC) totesi Starille, että turvallisesta kemiallisesta yhdisteestä tehty poppers ei aiheuta haittavaikutuksia. "Joillekin muodostuneet silmien verkkokalvon vauriot liittyvät vain yhteen kemialliseen ratkaisuun", Knight sanoi.
Starin artikkelissa ei tarkemmin avata, mikä on tuon vaarallisen poppersin kemiallinen kaava, tai mitä sen aineosat ovat.
Oliko Kanadan vuoden 2013 kielto enemmänkin aatteellis-poliittinen ratkaisu?
Vuonna 2013 liittovaltion keskusvirasto Health Canada kielsi poppersien myynnin maassa ja sääti rangaistuksiksi sakkoja viiten tuhanteen dollarin saakka ja jopa kolme vuotta vankeutta. Koskaan sitä ennen poppers ei kuitenkaan ollut Kanadassa virallisesti kielletty kemikaali, mutta ei laillinenkaan. Tuotetta myytiin peitenimillä kuten ilmanraikastaja tai nahkavaatteiden puhdistusneste tai kenkälankin poistaja.
Päätös poppersien myynnin kieltämisestä tehtiin oikeistomielisen Stephen Harperin ollessa Kanadan pääministerinä. Vuonna 2006 valtaan noussut Harper osoitti julkisuudessa ja politiikallaan vastenmielisyyttä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksille.
Toronto Starin toimittaja Shree Paradkar nosti lehdessä kysymyksen, kuinka paljon Health Canadan asetus lopulta perustui ideologiseen asenteeseen homokulttuuria vastaan, ja kuinka paljon oli aitoa huolta turvallisuudesta.
Knight sanoo, että Health Canadan päätös on hieman "musta laatikko". Se ei ole tähän päivään saakka ollut läpinäkyvä.
Terveysviraston sivuilla todetaan ainoastaan, että alkyyli-nitriittejä sisältävien tuotteiden "käyttö voi aiheuttaa vakavia vaaroja, jopa kuoleman". Health Canadan sivuilla todetaan, että koska sitä ei voida kontrolloida kuinka paljon ainetta hengitetään, käyttäjät voivat vahingossa yliannostaa.
Toronto Star pyysi maanantaina (2.3.20) asiasta tarkennusta Health Canadalta, mutta se vastasi ainoastaan toimittamalla linkkejä nettisivuilleen ja pyysi lisäaikaa.
Knight sanoo, että olisi aika Health Canadan aloittaa selvitys ja päättää, miten poppersia voitaisiin turvallisesti säännösteltynä myydä. "Nykyisellään Health Canada luo vain tilanteen, jossa haitat maksimoituvat", hän sanoo Starille.
Tieteellinen International Journal of Drug Policy -lehti julkaisi tiistaina 3.2.20 Knightin johdolla toteutetun tutkimuksen homomiesten suhteesta poppersiin Kanadassa. “Poppers, queer sex and a Canadian crackdown: Examining the experiences of alkyl nitrite use among young sexual minority men”
Tutkimus perustuu vuosina 2018 ja 2019 Vancoverissa tehtyihin haastatteluihin. Haastateltavat edustivat lukuisia kultturellisia ja etnisiä taustoja. Tutkijat olivat yllättyneitä siitä, kuinka paljon miehet kytkivät identiteettiään tähän kemikaaliin.
Ostetaan laillisesti Amerikan puolelta
Koska poppersin tuonti Kanadaan ei ole kiellettyä, asiakkaat tilaavat sitä nettimyynneistä esimerkiksi postilokeroihin rajan taakse, USA:n puolella, ja hakevat sieltä. Toronto Star toteaa, että tämä ei ole rikos: Alkyylinitriitit eivät ole Kanadassa valvonnanalaisia aineita ja niiden halluspito ei ole rangaistavaa.
Hankintatapa on tietenkin hankala ja monet miehet ovat myös huolissaan siitä, mitä oikeastaan saavat. "Tässä on riskinsä", apulaisprofessori Knight totesi Starille. "Kun meillä Kanadassa ei ole säännösteltyä poppersin saatavuutta, emme tiedä, mitä käytetäänkö sitä (ongelmia tuottavaa) yhdistettä, vaiko jotain muuta", Knight sanoo.
Knightin johtamasta tutkimuksista erillään, vancouverilainen Community Based Research Centre (CBRC) on seurannut poppersin käyttömäärää kaupungissa. Ennen kieltoa 20-30 prosenttia homomiehistä käytti sitä. Nyt seitsemän vuotta kiellon jälkeen, käyttömäärät ovat samoissa luvuissa.
-Jos myyntikiellon tarkoituksena oli vähentää aineen käyttöä, se ei ole toiminut, Toronto Star totesi.