Poliisi harkitsee esitutkinnan aloittamista kolmen kansanedustajan sanomisista. Kyse on kansanedustajista Päivi Räsänen (kd), Hussein Al-Taee (sdp) ja Juha Mäenpää (ps). Asiasta kertoo Helsingin Sanomat. Räsäsen ja Al-Taeen kohdalla asia liittyy seksuaalivähemmistöihin.
Tutkintapyyntöjen etenemisestä odotetaan ratkaisua poliisin ja syyttäjien kokoustettua alkaneella viikolla. Päätöksen katsotaan olevan linjaratkaisun.
Päivi Räsänen julkaisi Helsinki Pride 2019 -tapahtuman alla Twitterissä kirjoituksen, jossa hän arvosteli tapahtumassa mukana olevaa evankelis-luterilaista kirkkoa. Räsänen katsoo, että kirkko lähti mukaan sellaiseen toimintaan, jossa "häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi". Räsänen viittaasi prideen ja sen taustalla vaikuttaviin arvoihin. Viestinsä oheen hän liitti valokuvan Raamatun tekstistä, uuden testamentin kohdasta, jossa kerrotaan Jumalan saastaisuuteen hylkäämistä ruumiinsa häpäisijöistä. Syntyneessä keskustelussa arkkipiispan kanssa Räsänen puhui myös "homoseksuaalisuuden harjoittamisesta".
Asiaa koskevan keskustelun yhteydessä Räsänen on esittänyt huolensa sananvapaudesta. Häntä on kuitenkin muistutettu siitä, mitä käsite sananvapaus tarkoittaa: hän on käyttänyt sananvapauttaan kenenkään sitä ennakolta estämättä. Tutkintapyyntö ei liity sananvapauteen. Lauantaina Räsänen kirjoitti Twitterissä asiasta.
- Luotan siihen, että Suomessa on edelleen luvallista siteerata Raamattua. Poliisille työrauha asiassa, kirjoitti Räsänen, ja ryyditti kirjoitustaan tunnisteilla #sananvapaus, #uskonnonvapaus, #raamattu ja #Pride2019.
Räsänen on aiemmin todennut mielipiteenään, että Raamatun tekstien ja lainsäädännön ollessa ristiriidassa, olisi jälkimmäisen väistettävä.
Räsäsen viestiä kommentodaan esimerkiksi muistuttamalla esimerkiksi siitä, että kansanedustajan kielteiset sanomiset voivat vaikuttaa haitallisesti seksuaalivähemmistöön kuuluvan nuoren mielenterveyteen. Myös mediapersoona Kristoffer Ignatius kommentoi maanantaina Twitterissä Räsäsen toimintaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.
- Puhut sananvapaudesta ja uskonnonvapaudesta. Samaan aikaan usutat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä keskelle vihaa nojaten Raamattuun. Etkö ole jo saanut tarpeeksi pahaa mieltä aikaan? Saat mut tosi surulliseksi. Mä hyväksyn sinut ja kirkon, milloin pystyt samaan?, kirjoittaa Ignatius
Toinen tapaus on Hussein Al-Taeen vuodelle 2011-2012 ajoittuneet Facebook-kirjoitukset. Al-Taee myönsi kevään vaalien jälkeen esiin tulleiden seksuaalivähemmistöjä ja muita vähemmistöjä kyseenalaisesti käsittelevien koskevien kirjoitusten olevan hänen tekemiään. Aluksi hän esitti kirjoituksista otettujen ruutukaappausten olevan väärennettyjä. Al-Taee on sittemmin pyytänyt anteeksi kirjoituksiaan ja irtisanoutunut silloisista ajatuksistaan. Poliisi linjasi jo aiemmin, ettei asiassa aloiteta tutkintaa, sillä kiihottaminen kansanryhmää vastaan vanhenee rikoksena viidessä vuodessa. Asiaan palaaminen johtuu kuitenkin siitä, että rikoksen katsotaan jatkuvan niin kauan kun viestit ovat esillä.
Kolmas harkinnan alla olevasta tapauksesta on Juha Mäenpään eduskuntapuhe, jossa tämä rinnasti maahanmuuttajat ja vieraslajit. Kansanedustajien eduskuntapuheissaan nauttima puheoikeus on laaja ja mahdolliseen syytteeseen vaaditaan kansanedustajien viiden kuudesosan enemmistön puolto.