Sosialidemokraattien uusi kansanedustaja Hussein al-Taee myönsi erehtyneensä kirjoittaessaan homoista vihamielisesti

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 9

Uusi SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee on kotisivuillaan pyytänyt anteeksi törkeää kirjoitteluaan. Al-Taee on ollut mm. Ylessä kommentoimassa arabimaailman tapahtumia. Hän on ollut Ahtisaaren perustamassa konfliktinratkaisujärjestössä CMI:ssä.

Kun selvisi, ketkä pääsivät uuteen eduskuntaan, alkoi ihmettely Hussein al-Taeen arvomaailmasta. Hän on syntynyt Bagdadissa ja hänen isänsä kuului Saddam Husseinia vastustaneeseen vastarintaliikkeeseen. Hän tuli perheineen kiintiöpakolaisena Suomeen vuonna 1993, siis jo ennen kuin USA hyökkäsi Irakiin vuonna 2003.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hussein al-Taee aloitti vuonna 2014 Martti Ahtisaaren aloittamassa konfliktinratkaisujärjestössä CMI:ssä. Nyt eduskuntavaalien jälkeen on nostettu esiin, että hän on menneisyydessä kirjoitellut erittäin ikävään sävyyn homoseksuaaleista, juutalaisista, sunneista, somaleista ja muista ihmisryhmistä. Kun al-Taeelta on kyselty näiden kirjoitusten syntyhistoriaa, hän on ollut muistamaton. Tänään, 29.4.2019 hän pyytää anteeksi vanhoja kirjoituksiaan. Hän sanoo, että julkisuudessa esitetyt lainaukset ovat aitoja. Hän kirjoittaa: ”Minulla ei ole sanoja häpeälle, jota tunnen nyt niistä ennakkoluuloista, ajatuksista ja kielestä jota olen käyttänyt homoseksuaaleista, juutalaisista, sunneista, somaleista tai muista ihmisryhmistä.

Hän kuvaa myös homovihamielisyytensä taustoja: ”Tulen hyvin konservatiivisesta taustasta, jossa asenteet esimerkiksi sukupuolirooleihin ja seksuaalisiin vähemmistöihin ovat kaukana siitä, mitä itse ajattelen nyt. Kasvuympäristössäni homoseksuaalisuus oli tabu, jonka käsittelemiseen ei ollut minkäänlaisia sanoja. Myös kaveripiirissäni yksi tapa käsitellä tätä pelkoa oli halveksuva puhe. Kun opiskelijana Britanniassa tutustuin homoseksuaaliseen opettajaan, olin hämmentynyt tavalla, joka nyt tuntuu hullulta.”

Nyt Hussein al-Taee korostaa ihmisarvon jakamattomuutta eikä hyväksy mihinkään ihmisryhmään kohdistuvaa syrjintää tai vihaa. Hän kertoo että hän on tutustunut moniin homoseksuaalisiin ihmisiin ja oppinut ymmärtämään heidän kokemuksiaan syrjinnästä. Myös suhtautuminen juutalaisiin on ollut vaikea.

Monia Hussein al-Taeeta äänestäneitä askarruttaa, miten hyvin menneisyytensä voi nollata ja aloittaa täysin alusta. Varmaan se on mahdollista.

Sosialidemokraattisen puolueen puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoo Helsingin Sanomissa maanantaina iltapäivällä, että al-Taee sai jo viime tiistaina selvittää eduskuntaryhmälle vanhoja kannanottojaan. Seuraavan kerran hän saa asiaa selvittää ensi torstaina.

9 kommenttia

Mielenkiintoista nähdä kykenevätkö Sebastian Tynkkynen, Laura Huhtasaari, Mika Niikko, Jussi Halla-aho yms myös pyytämään anteeksi ja tunnustamaan kirjoitelleensa hourujuttuja.
Kyse lienee ps-väen kohdalla enemmänkin siitä, että kokevatko sellaiseen minkäänlaista tarvetta. Heidän puolueensa äänestäjineen tuskin sellaista edellyttää. Siitähän kyse on. Kuvittelisin sellaisen olevan paremminkin luopioksi heittäytymistä. Perussuomalaisilla ei ole tarvetta pyrkiä pelastamaan uskottavuuttaan edustajiensa menneisyyden sanoista tai teoista irrottautumalla.