Suomesta kuusi ILGA-Europen Come Out -ehdokasta EU-parlamenttiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Kuusi EU-parlamenttivaaleissa läpi mennyttä suomalaista ehdokasta on ilmoittautunut ILGA-Europen Come Out -kampanjassa hlbti-vähemmistöjen tukijoiksi.

Come Out -kampanjan listan allekirjoittajat ovat Heidi Hautala (vihr), Miapetra Kumpula-Natri (sdp), Silvia Modig (vas), Ville Niinistö (vihr), Sirpa Pietikäinen (kok) ja Henna Virkkunen (kok).

Muut Suomesta valituksi tulleet ehdokkaat ovat Teuvo Hakkarainen (ps), Eero Heinäluoma (sdp), Laura Huhtasaari (ps), Elsi Katainen (kesk), Mauri Pekkarinen (kesk), Petri Sarvamaa (kok) ja Nils Torvalds (rkp).

Aiempaan verrattuna Keskusta menetti yhden paikan ja Vihreät sai yhden paikan lisää. Paikkajako (ja kannatus) puolueittain: Kokoomus 3 (20,8%), Vihreät 2 (16,0%), SDP 2 (14,6%), Perussuomalaiset 2 (13,8%), Keskusta 2 (13,5%), Vasemmistoliitto 1 (6,9%) ja RKP 1 (6,3%).

Mikäli Ison-Britannian EU-ero todella toteutuu, saa Suomi yhden edustajapaikan lisää. Lähimpänä paikkaa on Alviina Alametsä (vihr), joka myös on allekirjoittajana ILGA-Europen Come Out -kampanjassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Eurovaalien äänestysprosentti nousi Suomessa 42,7:ään.

Muista EU-maista tulleiden tietojen mukaan EU-vastaisten nationalistipuolueiden nousu on jäämässä odotettua vähäisemmäksi. Sen sijaan ympäristöpuolueet näyttävät menestyneet odotettua paremmin. Äänestysprosentti on noussut aiemmasta koko unionin alueella.

Euroopan parlamentissa EPP (European People’s Party) ja S&D (Progressive Alliance of Socialists and Democrats in the European Parliament) ovat menettämässä enemmistönsä. Vaaleissa etenivät liberaalit (Alde), vihreät (Vihreät/ALE) sekä kansallismieliset ryhmittymät, jotka ovat järjestäytymässä yhtenäiseksi parlamenttiryhmäksi.

Suomesta Kokoomuksen edustajat ovat EPP:n ryhmässä, SDP:n etustajat S&D:ssä, Keskustan ja RKP:n edustajat Aldessa, Vihreiden edustajat Vihreät/EVA-ryhmässä ja Vasemmistoliiton edustajat GUE/NGL-ryhmässä. Perussuomalaiset ovat kuuluneet ECR-ryhmään, mutta liittymässä syntymässä olevaan kansallismielisten puolueiden ryhmittymään.

1 kommenttia

EU-parlamentin paikkajaosta

SVT:n noin kuusi tuntia sitten julkistaman epävirallisen ja alustavan paikkajaon mukaan ne parlamentin puolueryhmittymät, joihin Suomen ja Ruotsin kokoomuksen, sosialidemokraattien, keskustan, vihreiden, vasemmiston sekä Suomen rkp:n ja Ruotsin liberaalien ja kd:n mepit kuuluvat, saisivat hieman yli 70 % paikoista.
Nämä vahvaa ja sosiaalista EU:ta, ihmisoikeuksia ja ympäristönsuojelua ajavat ryhmät joutuvat tästä lähin tekemään tiiviimpää yhteistyötä, jotta salvinilepenit eivät pääse haittaamaan lainsäädäntötyötä.

Italian Legan Salvini haluaa perustaa EU-vastaisten yhteisen ryhmän, jossa olisi 150 edustajaa eli noin 20 % kaikista. Tärkeintä tietenkin, että noin 80 % mepeistä ei siihen kuuluisi, jos nyt oikein laskin.
Salvinin haaveet tuskin toteutuvat, koska hänen puolueensa talouspoliittiset päämäärät ovat täysin erilaiset kuin esimerkiksi Itävallan FPÖ:n ja Saksan AfD:n. Lisäksi ryhmään haalittavien puolueiden suhtautuminen esimerkiksi Venäjään ja moniin muihin asioihin tekisi yhteistyön mahdottomaksi.

Ruotsin, Tanskan ja Suomen eurovaalien tulos oli ilahduttava, sillä populisti- ja ääripuolueet menestyivät odotettua heikommin, samoin Saksan, jossa rasistinen ja homovastainen AfD (Vaihtoehto Saksalle) keräsi noin 11 % äänistä.
Huhtasaaren ja Hakkaraisen nousu EU-parlamenttiin kertoo, tuota niin, Perussuomalaiset rp:stä ja sen kannattajista. Perussuomalaisten Suomen Uutiset -lehteen kommentin kirjoittanut tuntematon liitti siihen seuraavan linkin:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/06/11/nuija-ja-tosinuija-leffalle-jatkoa-katso-traileri