Viroon syntymässä konservatiivinen hallitus - tulossa kansanäänestys avioliiton määrittelemisesestä vain naisen ja miehen väliseksi (juttukommentit)

Se on sellaista, kun takapajuinen konservatiivi-kristillisyys pääsee valtaan, niin voi tulla paljon takapakkia. Niinhän kävi radikalisoituneen kristilisessä natsi-saksassa ja teologis-stalinismissakin ja Afrikan evankelis-helluntailaisuuten lerpahtaneissa maissa äskettäinkin.

Kannattaa vähän katsoa, mitä äänestää täälläkin vaaleissa.
  • 2 / 5
  • JuhaniV
  • 8.4.2019 11:14
Kansanäänestykset jostakin yksittäisestä asiasta ovat vaarallisia. Äänestäjä ei välttämättä tiedä mistä kaikesta hän on todellisuudessa päättämässä. Seurauksena voi olla ongelmia. Hyvänä huonona esimerkkinä on Brexit. Äänestäjä ei tuntenut monimutkaista todellisuutta mistä äänesti. Valheilla ja harhaanjohtamisella äänestystä vielä valmisteltiin. Uskomaton sekasotkuhan siitä seurasi, mitä voimme seurata mediasta juuri nyt.

Irlanti oli ensimmäinen maa, jossa kansanäänestyksellä tasa-arvoinen avioliittolaki tuli hyväksytyksi. Virossa perustuslain muuttamista haluavat luottavat siihen, että kansan mielipiteeseen voidaan vaikuttaa riittävästi lakimuutoksen viemiseksi läpi äänestyksessä.

Todennäköistä on, että asiasta tulee siellä vielä kova vääntö ja poru.
Jälleen kerran tullaan tiedon lisäämisen arvoon ennakkoluulojen vastaisessa toiminnassa. Pahimmillaan paikallinen aitoavioliittoväki (SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks) saa motiivin toitottaa totuuttaan. Parhaimmillaan voisi käynnistyä sellainen keskustelu hlbti-vähemmistöistä, jossa ennakkoluuloja saataisiin urakalla murrettua.
EKRE rasistisempi ja homovihamielisempi kuin suomenpersut

Äärioikeistopuolue EKRE:n johtajat uhkasivat neuvottelujen aikana väkivallalla ja katumellakoilla, ellei puolue pääse hallitusneuvotteluihin. EKRE:n edustajien ja kannattajien kielenkäyttö on paljon rasistisempaa ja homovihamielisempää kuin suomenpersuilla, muistuttaa enemmän Keski-Euroopan ruskeaoikeistoa.
Sananvapaus ja oikeuslaitos
EKRE on väläytellyt myös tiukempaa poliittista kontrollia medialle ja oikeuslaitokselle. Homovastaisen ohjelman ovat laatineet EKRE:een liittyneet äärikristityt, erityisesti muutama katolinen. Aborttilain kiristäminen on myös mainittu.

EKRE:n populismiin kuuluu tietenkin myös maahanmuutolla pelottelu, mikä on järjetöntä, sillä maahanmuutto on minimaalista. Viron ongelma on jo pitkään ollut maastamuutto: nuoret ja lahjakkaat muuttavat muihin maihin.

Uusi hallitus tulee näillä näkymin olemaan Viron historian EU-skeptisin. Viron maine on jo kokenut kolauksen äärioikeiston nousun myötä. Nähtäväksi jää, mitä ulkomaiset sijoittajat, matkailijat ja ilmapiirin ahdistavaksi kokevat virolaiset tekevät.
EKRE:n riveistä tuleva ulkomaankauppa- ja IT-ministerin salkun saanut Marti Kuusik erosi tehtävästään tiistaina. Taustalla on epäily perheväkivallasta. Kuusik jäi hiljan myös kiinni ylinopeudesta ja päihtyneenä autolla ajamisesta.

Kun uudet ministerit maanantaina vannoivat virkavalaansa riigikogussa, poistui tasavallan presidentti Kersti Kaljulaid aitiostaan Kuusikin vannoessa valaansa.