Viroon syntymässä konservatiivinen hallitus - tulossa kansanäänestys avioliiton määrittelemisesestä vain naisen ja miehen väliseksi (juttukommentit)

Se on sellaista, kun takapajuinen konservatiivi-kristillisyys pääsee valtaan, niin voi tulla paljon takapakkia. Niinhän kävi radikalisoituneen kristilisessä natsi-saksassa ja teologis-stalinismissakin ja Afrikan evankelis-helluntailaisuuten lerpahtaneissa maissa äskettäinkin.

Kannattaa vähän katsoa, mitä äänestää täälläkin vaaleissa.
Kansanäänestykset jostakin yksittäisestä asiasta ovat vaarallisia. Äänestäjä ei välttämättä tiedä mistä kaikesta hän on todellisuudessa päättämässä. Seurauksena voi olla ongelmia. Hyvänä huonona esimerkkinä on Brexit. Äänestäjä ei tuntenut monimutkaista todellisuutta mistä äänesti. Valheilla ja harhaanjohtamisella äänestystä vielä valmisteltiin. Uskomaton sekasotkuhan siitä seurasi, mitä voimme seurata mediasta juuri nyt.

Irlanti oli ensimmäinen maa, jossa kansanäänestyksellä tasa-arvoinen avioliittolaki tuli hyväksytyksi. Virossa perustuslain muuttamista haluavat luottavat siihen, että kansan mielipiteeseen voidaan vaikuttaa riittävästi lakimuutoksen viemiseksi läpi äänestyksessä.

Todennäköistä on, että asiasta tulee siellä vielä kova vääntö ja poru.
Jälleen kerran tullaan tiedon lisäämisen arvoon ennakkoluulojen vastaisessa toiminnassa. Pahimmillaan paikallinen aitoavioliittoväki (SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks) saa motiivin toitottaa totuuttaan. Parhaimmillaan voisi käynnistyä sellainen keskustelu hlbti-vähemmistöistä, jossa ennakkoluuloja saataisiin urakalla murrettua.
EKRE rasistisempi ja homovihamielisempi kuin suomenpersut

Äärioikeistopuolue EKRE:n johtajat uhkasivat neuvottelujen aikana väkivallalla ja katumellakoilla, ellei puolue pääse hallitusneuvotteluihin. EKRE:n edustajien ja kannattajien kielenkäyttö on paljon rasistisempaa ja homovihamielisempää kuin suomenpersuilla, muistuttaa enemmän Keski-Euroopan ruskeaoikeistoa.
Sananvapaus ja oikeuslaitos
EKRE on väläytellyt myös tiukempaa poliittista kontrollia medialle ja oikeuslaitokselle. Homovastaisen ohjelman ovat laatineet EKRE:een liittyneet äärikristityt, erityisesti muutama katolinen. Aborttilain kiristäminen on myös mainittu.

EKRE:n populismiin kuuluu tietenkin myös maahanmuutolla pelottelu, mikä on järjetöntä, sillä maahanmuutto on minimaalista. Viron ongelma on jo pitkään ollut maastamuutto: nuoret ja lahjakkaat muuttavat muihin maihin.

Uusi hallitus tulee näillä näkymin olemaan Viron historian EU-skeptisin. Viron maine on jo kokenut kolauksen äärioikeiston nousun myötä. Nähtäväksi jää, mitä ulkomaiset sijoittajat, matkailijat ja ilmapiirin ahdistavaksi kokevat virolaiset tekevät.
EKRE:n riveistä tuleva ulkomaankauppa- ja IT-ministerin salkun saanut Marti Kuusik erosi tehtävästään tiistaina. Taustalla on epäily perheväkivallasta. Kuusik jäi hiljan myös kiinni ylinopeudesta ja päihtyneenä autolla ajamisesta.

Kun uudet ministerit maanantaina vannoivat virkavalaansa riigikogussa, poistui tasavallan presidentti Kersti Kaljulaid aitiostaan Kuusikin vannoessa valaansa.
Vironpersujen myrskyisä hallitustaival

Viron rasistisen ja homovihamielisen Ekre-puolueen (EKRE) ministeriä epäillään valehtelusta, ainakin yksi väärinkäytöstutkinta käynnistetty

Maatalousministeri Mart Järvik on epäiltynä valehtelusta kalanjalostuslaitoksessa todetusta tappavasta listeriabakteerista. Yhdeksän virolaista sai tartunnan ja kaksi kuoli. Toinen juttu koskee eturistiriitaa, jossa osallisina ministeri Järvik ja hänen oikeudellinen neuvonantajansa Urmas Arumäe. Tapauksesta on käynnistetty tutkinta.
Opposition reformipuolue ja sosialidemokraatit vaativat Järvikin eroa.

Keväällä Ekre:n ministeri Marti Kuusik joutui eroamaan saatuaan syytteen perheväkivallasta.
Elokuussa oli hallituskriisi, kun Ekre vaati poliisiylijohtaja Elmar Vaherin eroa. Muu hallitus oli Ekreä vastaan ja Vaher sai pitää virkansa.
Lokakuussa tietotekniikka- ja ulkomaankauppaministeri Kert Kingo erosi, kun ilmeni hänen valehdelleen avustajansa nimitysasiassa.

Koko hallituksen puolen vuoden taipaleen aikana Ekre:n puheenjohtaja ja sisäministeri Mart Helme sekä useat muut edustajat ovat käyttäytyneet persumaisesti eli töppäilleet ja typerehtineet oikein kunnolla, mikä on haitannut hallituksen työskentelyä ja arvostusta.
Yle
https://yle.fi/uutiset/3-11065209
Postimees
https://poliitika.postimees.ee/6824381/fotod-ja-videod-ratas-palub-riigisekretaril-labi-viia-uurimine-jarvik-jaab-esialgu-ametisse
------
Pari sanaa Euroopan muista populisti- ja äärioikeistopuolueista

Itävalta
Itävallan äärioikeistolaisen ja homovihamielisen FPÖ:n (vapauspuolue) toukokuussa erotettu puheenjohtaja Heinz-Christian Strache ja muita puolueen jäseniä on valtakunnansyyttäjänviraston (talous- ja korruptiopetokset) tutkittavina petoksista yms.

Itävallan likaisimmat parlamenttivaalit syyskuussa voitti Sebastian Kurzin johtama oikeistopopulistinen ja homovastainen ÖVP (kansanpuolue), joka yritti kepulikonstein peitellä, että se oli saanut lainvastaisesti 6 miljoonaa euroa pimeää vaalirahoitusta. Siitä huolimatta ÖVP käy jälleen hallitusneuvotteluita.

Itävallassa on keväästä asti toiminut asiantuntijoista koostuva hallitus, koska Kurzin johtama oikeistohallitus ehti toimia vain 1,5 vuotta ennen kuin kaatui Ibiza-skandaaliin.

Saksa
Saksan persupuolue AfD:n (Vaihtoehto Saksalle) vaalirahoitusrikkomukset toivat sille yli 400 000 euron sakot, mutta se ei ole hillinnyt esiintymistä, päinvastoin. Tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaaditaan ja AfD:n liittopäiväedustajat ja osavaltioparlamenteissa istuvat hyökkäävät jatkuvasti homoja ja transsukupuolisia vastaan. AfD on perustanut muokattuja uutisia eli valeuutisia jakavan toimiston. Jopa Suomen Yle julkaisi AfD:n levittämän valeuutisen, mutta ymmärsi myöhemmin korjata, joskaan se ei näköjään persuideologian valinneita tavoittanut.

Unkari ja Puola
Unkarissa jatkuu Orbánin hallinnon korruptio, EU-tukien väärinkäyttö ja sateenkaarikansalaisten halveksunta ja solvaaminen. Uusnatsit hyökkäsivät kesällä peräti seitsemää pride-viikon tilaisuutta vastaan. Myös muut tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusjärjestöt ovat joutuneet uusnatsien hyökkäysten kohteeksi, yksi uutinen:
https://www.queer.de/detail.php?article_id=34741

Puolaa johtava PiS-puolue (Laki ja oikeus) otti tämänvuotisissa parlamenttivaaleissa yhdeksi pääteemakseen hlbt-kansalaisten perusoikeuksien vastustamisen ja kristillisen homovihan. PiS-puoluetta ja sen aktiiveja epäillään kiinteistöpetoksista yms.

Suomi
Suomenpersut työllistävät oikeutta typerillä suunavauksillaan ja tökeröllä viestityksellään. Tapetilla on viime aikoina ollut myös persujen sairaalloinen halu sallia kiihottaminen kansanryhmää, esimerkiksi homoja, vastaan, kuten myös useimmilla muilla Euroopan persupuolueilla.

Tuorein tapaus: Auschwitz ja Hitler Jugend
Lempäälän kunta irtisanoutuu julkisesti valtuutettu Olavi Saarelaisen (ps) rasistisesta ja vähemmistöjä halveksivasta puheesta sekä viesteistä:
"Lempäälän kunnan periaatteisiin kuuluu ehdoton ihmisoikeuksien kunnioitus. Eettisen koodistomme mukaan emme syrji käytöksellämme tai päätöksellämme ketään ihonvärin, iän, sukupuolen, elämänkatsomuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai sosiaalisen aseman perusteella. Näin ollen kunta irtisanoutuu valtuutettu Saarelaisen epäasiallisista kannanotoista ja viestinnästä."
https://yle.fi/uutiset/3-11065764

Poikkeuksellisen ihmisvihamielistä porukkaa.
Aamulehti kirjoittaa Viron kahtia jakautuneesta poliittisesta tilanteesta ( https://www.aamulehti.fi/a/da76b93a-f48e-4621-b49d-8af38186d34a ), joka vaikuttaa myös hlbti-kysymyksiin. Uusimpana ilmiönä on joidenkin ministereiden kieltäytyminen presidentin itsenäisyyspäivän juhliin osallistumisesta.

Suurin juopa on hallituspuolue EKRE:n eli Viron konservatiivisen kansanpuolueen, sen puheenjohtajan sisäministeri Mart Helmen ja poikansa valtiovarainministeri Martin Helmen sekä oppositiossa olevan Reformin, sen puheenjohtaja Kaja Kallaksen ja samasta piiristä tulevan presidentti Kersti Kaljulaidin välillä.

Sisäänpäin kääntyneen vasemmistokonservatiivisen ja populistisen EKRE:n lisäksi hallitukseen kuuluvat virolaisittain vasemmistolainen pääministeripuolue Keskusta (tai Keskipuolue) ja hieman maltillisemmin konservatiivinen oikeammalla oleva Isänmaa.

Oppositiossa ovat Viron suosituin puolue, oikeistoliberaali Reformi ja pieni vasemmistoliberaali Sosiaalidemokraatit.

Molemmat oppositiopuolueet olisivat valmiita edistämään hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuutta lisääviä lakihankkeita. Hallituspuolueet taas eivät, ja erityisen kitsaasti asiaan suhtaudutaan EKRE:n piirissä.

Tilanne on hallitusyhteistyön kannalta mutkikas. Keskusta pitää EKRE:n tuella kiinni vallasta, ja se on antanut EKRE:lle tilaa jarruttaa ns. arvokysymyksissä, kuten hlbti-vähemmistöihin liittyvissä yhdenvertaisuuskysymyksissä. Näissä asioissa Keskustan ja varsinkaan Isänmaan piirissä ei ole suuria edistyshaluja myöskään. EKRE on kuitenkin käyttänyt tilannetta hyväkseen.

Suhteellisen vasemmalla oleva keskusta ei tule toimeen talousliberaalin Reformin kanssa. Isänmaa taas ei näe arvoliberaalia Reformia kovin houkuttelevana. EKRE:lle arvoliberaali, talousliberaali ja ulospäin suuntautuva Reformi on kauhistus.

Sosiaalidemokraatit on pieni, eikä siitä ole keskustalle tukipuolueeksi. EKRE:lle arvoliberaalit Sosiaalidemokraatit ovat vähintään yhtä punainen vaate kuin Reformi.

Isänmaa yrittää luovia, jotta se nähtäisiin Reformin piirissä tarvottaessa kelvokkaana hallituskumppanina, mikäli nykyinen hallitus lopulta kaatuisi.

Käytännössä EKRE pystyy nykytilanteessa pitämään pääministeri Jüri Ratasta ja Keskustaa panttivankinaan tai ainakin se pystyy käymään kauppaa omilla ehdoillaan: tekemään ja sanomaan lähes mitä hyvänsä.

Aamulehdessä Ville Hytönen kertoo virolaiseen sanankäyttöön vuonna 2019 vakiintuneesta uusista poliittisista termeistä. Yksi näistä on "liberasti", joka tulee pederastin ja liberaalin yhdistelmästä ja on tarkoitettu solvaamaan politiikan liberaaleja voimia.

- "Pederasti"-termi on peräisin lapseensekaantujan nimityksestä, mutta sitä on käytetty entisessä Neuvostoliitossa laajalti koskemaan myös seksuaalivähemmistöjä. Nimitys “Pede” eli lausuttuna “Pete” on pejoratiivinen termi homoseksuaalista. Liberasti-termissä siis käytetään vanhaa strategiaa poliittisten kiistakumppanien häpäisemiseksi seksuaalikuvastolla, selittää Hytönen. (kuten olen joskus minäkin "pede"-termin historiaa kuvaillut)

Hän myös toteaa sosiaalisen median keskustelun olevan Suomen tapaan kahtiajakautunutta: keskustelu harvoin käsittelee päätöksenteon aiheita, mutta identiteettipolitiikka on tärkeintä.
Virossa katsotaan pohjoismaihin ja tapaan elää pohjolassa. He haluavat samanlaista hyvinvointia ja turvallisuutta, millaista he näkevät pohjoisen naapurustossa. Venäjän pelko on vahva, eikä sitä yhteiskuntajärjestystä tietenkään haluta Viroon. Uskon Virossa kehityksen kulkevan pohjoismaiseen suuntaan myös hlbtiq-oikeuksissa. Kansalaisten laaja suhtautumismuutos sateenkaariväkeä kohtaan ottaa hieman enemmän aikaa.
Moni katsoo tosiaan Pohjoismaihin ja Suomeen. Kotiin palaavat osaltaan varmaankin tuovat myös liberaalimpia asenteita mukanaan.

Minä ajattelen, että Virossa kehitys hlbti-kysymyksissä on ollut hyvin nopeaa. Aikaa tavallaan katosi puolikas vuosisata neuvostomiehitykseen, jonka jälkeen monissa asioissa on kiritty. Vasta oikeastaan 1990-luvulla päästiin siihen kyytiin, joka Suomessa alkoi 1960-luvulla ja Tanskassa sekä Ruotsissa jo aiemmin.

Asenteiden osalta on paljon tehtävää. Tietämättömyyttä on yhä paljon. Avioliittokysymys on sen vuoksi helppo pelottelukeino ja kätevä olkiukko konservatiiveille. Sillä voi pelotella tietämättömiä ihmisiä. Toisaalta esimerkiksi transsukupuolisuuteen liittyvä lainsäädäntöhän Virossa on paremmalla tolalla kuin meillä Suomessa toistaiseksi.

Vapaassa virossa samaa sukupuolta olevien väliset suhteet eivät muuten koskaan ole olleet laittomia ( https://ranneliike.net/artikkelit/14772/vapaa-viro-on-aina-sallinut-samaa-sukupuolta-olevien-suhteet ). Toki asenteet ovat oma lukunsa.
Tässä ja muissakin asioista huomioitaan esittävät "pitäisi osata ajatella oikein" -kritisoijat voisivat lukea Kimmo Rentolan kolumnin "Virolla ja Suomella on kaksi eri historiaa" Helsingin Sanomista ( https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006410662.html ) ennen kuin naama punaisena taas päivittelevät sitä, miten tietyllä tavoin ajattelevat ovat "takapajuisia" ja kategorisesti väärässä.

Tietynlaisella ajattelulla on syynsä ja taustansa. On hyvin helppo asettautua "oikein ajattelevana" kaikenlaisten "väärin ajattelevien" yläpuolelle. Etenkin sosiaalisessa mediassa näkee, miten "oikein ajattelevat" ovat haluttomia ja ehkä kyvyttömiäkin miettimään muiden ajattelun perusteita.

Minä ymmärrän EKRE:ä äänestäviä, vaikken EKRE:n ihanteita jaa, enkä sen toimintaa aika laajasti hyväksy.

Kuten ylempänä tuli todetuksi, on Venäjän uhka Virossa elävä, isoin osin perustellusti. Keski-ikäiset (minun ikäiseni) ovat eläneet lapsuutensa ja nuoruutensa maailmassa, jossa uhka oli konkretisoitunut. Sen jälkeen vihreälle oksalle päässeet eivät ehkä ole niin huolissaan, koska uskovat pääsevänsä tarvittaessa pois ikeen alta. Muut saattavat kokea kaikenlaisen vieraan uhkana, ja rakennemuutoskin rassaa myös nuorempia. Meilläkin maaseutu tyhjenee vauhdilla ja työelämä vaatii jatkuvaa sopeutumista: vieras on siinäkin tarinassa uhka. Moni kokee, että muutos kiskaisee toistuvasti maton sen alta, mitä varten on ehkä jo elämänsä työtä tehnyt.

Omassa oikein ajattelevan kuplassa on niin hyvä olla. Ikävä kyllä, "oikein ajattelevillakaan" ei näytä olevan käyttökelpoisia ratkaisuja muuta kuin sille omalle kuplalleen.
Ilta-Sanomissa on esillä Viro ja EKRE:n nousu ( https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006418430.html ). Jutussa on esillä myös hlbti-vähemmistöt.

Ekren Pärnun piiriä johtava kaupunginvaltuutettu Helle Kullerkupp sai julkisuutta tunkeuduttuaan kannattajajoukkoineen kaupungissa lokakuussa 2019 järjestettyyn hlbti-nuorten tilaisuuteen. Poliisikin jouduttiin kutsumaan paikalle. Kullerkuppin mukaan julkisesti kokoonkutsuttuun tilaisuuteen oli vapaa pääsy myös hlbti-vähemmistöjä kritisoivilla. Sittemmin hän kehotti sosiaalisessa mediassa vähemmistöjä menemään takaisin kaappiin. Myöhemmin hän on perustellut toimintaansa sillä, että on kasvanut aikana, jolloin homot pistettiin vankilaan. ( https://www.ohtuleht.ee/980663/ekre-liige-lgbt-uritusest-minge-kappi-tagasi ja https://parnu.postimees.ee/6805666/ekrelased-nurjasid-lgbt-uhingu-teavitusurituse-kohale-kutsuti-politsei )

Ilta-Sanomat kirjoittaa, että tapauksesta syntyneen kohun jälkeen Kullerkupp ei ole halunnut kommentoida asiaa, ja kotikaupungissaan Pärnussa Kullerkuppin toiminta herätti laajemminkin närää.

Eesti LGBT ühing -hlbti-järjestön viestintävastaava Krisiina Raud puolestaan kertoo huolensa siitä, miten nykyilmapiirissä järjestön toimintaa pyritään mustamaalata sillä, että se aivopesisi lapsia ja nuoria.

Pääministeri Jüri Ratas (keskipuolue) saa monilta arvoliberaaleilta kritiikkiä otettuaan konservatiivipopulistisen EKRE:n mukaan hallitukseensa. Ratas koetaan asiattoman puheen takuumiehenä. Hän pyytelee toistuvasti hallituskumppanin piiristä tulleita asiattomia puheita anteeksi, mutta sallii niiden kuitenkin jatkua.

***

Sen sijaan, että syyllistetään Virossa EKRE:n äänestäjiä tai meillä Suomessa Perussuomalaisten äänestäjiä, pitäisi miettiä sitä, mikä saa äänestämään tällaisia voimia. Sen jälkeen pitäisi tarttua tehtyihin havaintoihin, eikä pyrkiä vain lakaisemaan havaittuja syitä maton alle. Ihmisten käyttäytymisen taustalla on oikeita huolia.

Esimerkiksi Virossa oma kieli, kulttuuri ja sen myötä identiteetti olivat rotkon reunalla puoli vuosisataa. Nyt perinteinen elämänmuoto koetaan jälleen uhatuksi, eikä vähäväkisemmällä kansanosalla ole miellyttävää kuvaa tulevaisuudesta. Heidänkin huoliaan pitäisi kuulla.
  • 13 / 16
  • Usko.Vapaavuori
  • 26.2.2020 10:24
Suomessa persut ja heidän äänestäjänsä ovat alinta roskasakkia eikä heidän huolillansa ole mitään merkitystä. Suosittelen lukemaan heidän kirjoituksiaan esim twitterissä.
Minusta edellinen näkemys on yksisilmäinen, matalaotsainen ja mitä niitä kaikkia onkaan. Jokainen persu tai häidän äänestäjänsä ei ole kirjoittanut Twitterissä tai muuallakaan sosiaalisessa mediassa ehkä yhtään mitään. Niistä kirjoitelleistakin (persuiksi tai kannattajiksi tunnustautuvista) joillakin on ihan asiallisia huomioita asioista, joita muut puolueet toisinaan väistelevät. Jotkut (persuiksi tai kannattajiksi tunnustautuvista) puolestaan kirjoittelevat asiattomia.
Viron pääministeri Jüri Ratas on ilmoittanut erostaan pääministerin tehtävästä ( https://www.err.ee/1608071380/juri-ratas-astub-peaministri-ametist-tagasi ). Taustalla on hänen johtamaansa keskipuolueeseen kohdistuva korruptioepäily. Epäiltyjen joukossa on myös EKRE-puoleen piirissä vaikuttavia henkilöitä. Ratas itse ei kuitenkaan ole epäiltyjen joukossa.

Tietysti lämpimästi Viroon ja virolaisiin suhtautuvana ajattelen, että nykyisessä tilanteessa hallituskriisi ei todellakaan ole paikallaan, mutta... lämpimästi Viroon ja virolaisiin suhtautuvana mietin myös, josko tämä voi olla polku pois edessä EKRE:n vaatimuksesta odottavasta neuvoa-antavasta avioliittokansanäänestyksestä.

Juuri nyt keskiviikkona parlamentin oli tarkoitus äänestää hallituksen esityksestä kansanäänestyksen järjestämisestä. Äänestystä ei nyt Rataksen mukaan pitäisi järjestää.
Kansanäänestyksillä ollaan yleensä avioliittokysymyksessä päädytty konservatiiviseen ja rajoittavaan lopputulokseen, eli vain heteroavioliitto sallittaisiin. Näitä asioita ei pitäisi viedä kansanäänestykseen.