Viroon syntymässä konservatiivinen hallitus - tulossa kansanäänestys avioliiton määrittelemisesestä vain naisen ja miehen väliseksi (juttukommentit)

Se on sellaista, kun takapajuinen konservatiivi-kristillisyys pääsee valtaan, niin voi tulla paljon takapakkia. Niinhän kävi radikalisoituneen kristilisessä natsi-saksassa ja teologis-stalinismissakin ja Afrikan evankelis-helluntailaisuuten lerpahtaneissa maissa äskettäinkin.

Kannattaa vähän katsoa, mitä äänestää täälläkin vaaleissa.
  • 2 / 6
  • JuhaniV
  • 8.4.2019 11:14
Kansanäänestykset jostakin yksittäisestä asiasta ovat vaarallisia. Äänestäjä ei välttämättä tiedä mistä kaikesta hän on todellisuudessa päättämässä. Seurauksena voi olla ongelmia. Hyvänä huonona esimerkkinä on Brexit. Äänestäjä ei tuntenut monimutkaista todellisuutta mistä äänesti. Valheilla ja harhaanjohtamisella äänestystä vielä valmisteltiin. Uskomaton sekasotkuhan siitä seurasi, mitä voimme seurata mediasta juuri nyt.

Irlanti oli ensimmäinen maa, jossa kansanäänestyksellä tasa-arvoinen avioliittolaki tuli hyväksytyksi. Virossa perustuslain muuttamista haluavat luottavat siihen, että kansan mielipiteeseen voidaan vaikuttaa riittävästi lakimuutoksen viemiseksi läpi äänestyksessä.

Todennäköistä on, että asiasta tulee siellä vielä kova vääntö ja poru.
Jälleen kerran tullaan tiedon lisäämisen arvoon ennakkoluulojen vastaisessa toiminnassa. Pahimmillaan paikallinen aitoavioliittoväki (SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks) saa motiivin toitottaa totuuttaan. Parhaimmillaan voisi käynnistyä sellainen keskustelu hlbti-vähemmistöistä, jossa ennakkoluuloja saataisiin urakalla murrettua.
EKRE rasistisempi ja homovihamielisempi kuin suomenpersut

Äärioikeistopuolue EKRE:n johtajat uhkasivat neuvottelujen aikana väkivallalla ja katumellakoilla, ellei puolue pääse hallitusneuvotteluihin. EKRE:n edustajien ja kannattajien kielenkäyttö on paljon rasistisempaa ja homovihamielisempää kuin suomenpersuilla, muistuttaa enemmän Keski-Euroopan ruskeaoikeistoa.
Sananvapaus ja oikeuslaitos
EKRE on väläytellyt myös tiukempaa poliittista kontrollia medialle ja oikeuslaitokselle. Homovastaisen ohjelman ovat laatineet EKRE:een liittyneet äärikristityt, erityisesti muutama katolinen. Aborttilain kiristäminen on myös mainittu.

EKRE:n populismiin kuuluu tietenkin myös maahanmuutolla pelottelu, mikä on järjetöntä, sillä maahanmuutto on minimaalista. Viron ongelma on jo pitkään ollut maastamuutto: nuoret ja lahjakkaat muuttavat muihin maihin.

Uusi hallitus tulee näillä näkymin olemaan Viron historian EU-skeptisin. Viron maine on jo kokenut kolauksen äärioikeiston nousun myötä. Nähtäväksi jää, mitä ulkomaiset sijoittajat, matkailijat ja ilmapiirin ahdistavaksi kokevat virolaiset tekevät.
EKRE:n riveistä tuleva ulkomaankauppa- ja IT-ministerin salkun saanut Marti Kuusik erosi tehtävästään tiistaina. Taustalla on epäily perheväkivallasta. Kuusik jäi hiljan myös kiinni ylinopeudesta ja päihtyneenä autolla ajamisesta.

Kun uudet ministerit maanantaina vannoivat virkavalaansa riigikogussa, poistui tasavallan presidentti Kersti Kaljulaid aitiostaan Kuusikin vannoessa valaansa.
Vironpersujen myrskyisä hallitustaival

Viron rasistisen ja homovihamielisen Ekre-puolueen (EKRE) ministeriä epäillään valehtelusta, ainakin yksi väärinkäytöstutkinta käynnistetty

Maatalousministeri Mart Järvik on epäiltynä valehtelusta kalanjalostuslaitoksessa todetusta tappavasta listeriabakteerista. Yhdeksän virolaista sai tartunnan ja kaksi kuoli. Toinen juttu koskee eturistiriitaa, jossa osallisina ministeri Järvik ja hänen oikeudellinen neuvonantajansa Urmas Arumäe. Tapauksesta on käynnistetty tutkinta.
Opposition reformipuolue ja sosialidemokraatit vaativat Järvikin eroa.

Keväällä Ekre:n ministeri Marti Kuusik joutui eroamaan saatuaan syytteen perheväkivallasta.
Elokuussa oli hallituskriisi, kun Ekre vaati poliisiylijohtaja Elmar Vaherin eroa. Muu hallitus oli Ekreä vastaan ja Vaher sai pitää virkansa.
Lokakuussa tietotekniikka- ja ulkomaankauppaministeri Kert Kingo erosi, kun ilmeni hänen valehdelleen avustajansa nimitysasiassa.

Koko hallituksen puolen vuoden taipaleen aikana Ekre:n puheenjohtaja ja sisäministeri Mart Helme sekä useat muut edustajat ovat käyttäytyneet persumaisesti eli töppäilleet ja typerehtineet oikein kunnolla, mikä on haitannut hallituksen työskentelyä ja arvostusta.
Yle
https://yle.fi/uutiset/3-11065209
Postimees
https://poliitika.postimees.ee/6824381/fotod-ja-videod-ratas-palub-riigisekretaril-labi-viia-uurimine-jarvik-jaab-esialgu-ametisse
------
Pari sanaa Euroopan muista populisti- ja äärioikeistopuolueista

Itävalta
Itävallan äärioikeistolaisen ja homovihamielisen FPÖ:n (vapauspuolue) toukokuussa erotettu puheenjohtaja Heinz-Christian Strache ja muita puolueen jäseniä on valtakunnansyyttäjänviraston (talous- ja korruptiopetokset) tutkittavina petoksista yms.

Itävallan likaisimmat parlamenttivaalit syyskuussa voitti Sebastian Kurzin johtama oikeistopopulistinen ja homovastainen ÖVP (kansanpuolue), joka yritti kepulikonstein peitellä, että se oli saanut lainvastaisesti 6 miljoonaa euroa pimeää vaalirahoitusta. Siitä huolimatta ÖVP käy jälleen hallitusneuvotteluita.

Itävallassa on keväästä asti toiminut asiantuntijoista koostuva hallitus, koska Kurzin johtama oikeistohallitus ehti toimia vain 1,5 vuotta ennen kuin kaatui Ibiza-skandaaliin.

Saksa
Saksan persupuolue AfD:n (Vaihtoehto Saksalle) vaalirahoitusrikkomukset toivat sille yli 400 000 euron sakot, mutta se ei ole hillinnyt esiintymistä, päinvastoin. Tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaaditaan ja AfD:n liittopäiväedustajat ja osavaltioparlamenteissa istuvat hyökkäävät jatkuvasti homoja ja transsukupuolisia vastaan. AfD on perustanut muokattuja uutisia eli valeuutisia jakavan toimiston. Jopa Suomen Yle julkaisi AfD:n levittämän valeuutisen, mutta ymmärsi myöhemmin korjata, joskaan se ei näköjään persuideologian valinneita tavoittanut.

Unkari ja Puola
Unkarissa jatkuu Orbánin hallinnon korruptio, EU-tukien väärinkäyttö ja sateenkaarikansalaisten halveksunta ja solvaaminen. Uusnatsit hyökkäsivät kesällä peräti seitsemää pride-viikon tilaisuutta vastaan. Myös muut tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusjärjestöt ovat joutuneet uusnatsien hyökkäysten kohteeksi, yksi uutinen:
https://www.queer.de/detail.php?article_id=34741

Puolaa johtava PiS-puolue (Laki ja oikeus) otti tämänvuotisissa parlamenttivaaleissa yhdeksi pääteemakseen hlbt-kansalaisten perusoikeuksien vastustamisen ja kristillisen homovihan. PiS-puoluetta ja sen aktiiveja epäillään kiinteistöpetoksista yms.

Suomi
Suomenpersut työllistävät oikeutta typerillä suunavauksillaan ja tökeröllä viestityksellään. Tapetilla on viime aikoina ollut myös persujen sairaalloinen halu sallia kiihottaminen kansanryhmää, esimerkiksi homoja, vastaan, kuten myös useimmilla muilla Euroopan persupuolueilla.

Tuorein tapaus: Auschwitz ja Hitler Jugend
Lempäälän kunta irtisanoutuu julkisesti valtuutettu Olavi Saarelaisen (ps) rasistisesta ja vähemmistöjä halveksivasta puheesta sekä viesteistä:
"Lempäälän kunnan periaatteisiin kuuluu ehdoton ihmisoikeuksien kunnioitus. Eettisen koodistomme mukaan emme syrji käytöksellämme tai päätöksellämme ketään ihonvärin, iän, sukupuolen, elämänkatsomuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai sosiaalisen aseman perusteella. Näin ollen kunta irtisanoutuu valtuutettu Saarelaisen epäasiallisista kannanotoista ja viestinnästä."
https://yle.fi/uutiset/3-11065764

Poikkeuksellisen ihmisvihamielistä porukkaa.