Sosiaalisessa mediassa on käynnistynyt "Kaikkien Viro" (viroksi "Kõigi Eesti") -kampanja, jonka sivu on muutaman viime vuorokauden aikana saanut Facebookissa lähes 20 000 tykkäystä. Taustalla on vaalien jälkeen käynnistynyt poliittinen peli, jossa hallitukseen olisi pääsemässä esimerkiksi seksuaalivähemmistöistä kielteiseen sävyyn puhunut EKRE-puolue.
Kampanjalle on ilmaissut tukensa tavallisten ihmisten ohella myös monet tunnetut henkilöt niin politiikan kuin viihde-elämänkin saralta.
- Emme voi vaieten vain katsella, kun maatamme ollaan suistamassa nurin. Tämänhetkinen poliittinen tilanne uhkaa Viron tärkeitä arvoja, todetaan kampanjan Facebook-sivulla.
- Viron kehitys itsenäisyyden aikana on ollut nopea, olemme saavuttaneet paljon ja olemme monille esimerkiksi. Samalla meillä on vielä paljon työtä tehtävänä, jotta saamme yhteiskunnastamme huolehtivamman ja osallisuutta lisäävämmän.
Tämän vuoksi vaaditaan säilytettäväksi valtion ja kansan perusta: demokraattiset arvot, oikeusvaltioperiaate, kaikkien ihmisten kunnioittaminen suoraselkäinen länteen katsominen. "Kaikkien Viro" kirjoittaa puolustavansa kaikkia Virossa eläviä ihmisiä, sukupuolesta, ihonväristä, kielestä, maailmankatsomuksesta ja erilaisuuksistaan riippumatta.
Facebook-sivulla todetaan, ettei ole tärkeää, kuka äänesti ketäkin.
- Juuri nyt on tärkeää, että tulisimme kaikki yhteen ja kertoisimme, että vihanlietsonta sekä arvojen ja periaatteiden vaarantaminen ei ole okei.
Taustalla poliittinen peli
Merkittävä kampanjoinnin taustalla vaikuttava asia on maaliskuun alun riigikogun (parlamentin) vaaleissa menestynyt populistinen ja konservativiinen EKRE. Se sai kolmanneksi eniten ääniä, 101:stä kansanedustajan paikasta 19.
Vaalien voittaja on 34 paikkaa saanut Eurooppa-myönteinen, markkinaliberaali ja virolaisittain arvoliberaali Reformipuolue. Keskutavasemmistolaisella Keskipuolueella on paikoista 26. Vaalitappion kärsineellä Isänmaa-puolueella on 12 paikkaa ja vielä suuremman tappion kärsineellä Sosiaalidemokraattisella puolueella kymmenen.
Keskipuoluetta johtava nykyinen pääministeri Jüri Ratas on ilmoittanut halun pitää kiinni pääministeripuolueen asemasta. Ennen kuin lopullinen vaalitulos on vahvistettu, riigikogu kokoontunut ensimmäistä kertaa ja presidentti Kersti Kaljulaid antanut hallitustunnustelijan tehtävän kenellekään, käy Keskipuolue neuvotteluja konservatiivisten Isänmaan sekä EKRE:n kanssa. Yhdessä niillä on 57 paikkaa riigikogussa.
Postimees-lehden teettämän kyselyn mukaan tällainen hallituskokoonpano on alle neljänneksen mieleen. Vain EKRE:n kannattajakunta on tyytyväinen tällaiseen hallitukseen. Venäjänkielisen vähemmistön suosiman Keskipuolueen kannatus on erityisesti kyseisen ryhmän piirissä laskenut merkittävästi. Puolueen suosio on pudonnut myös Tallinnassa, jossa puolue on ollut paikallisesti johtoasemassa. Kaikki Keskipuolueen kansanedustajat eivät hyväksy yhteistyötä EKRE:n kanssa.
EKRE tunnetaan populistisena, EU-vastaisena, pakolaisvastaisena, arvokonservatiivisena, ns. perinteisiä perhearvoja korostavana ja sisäänpäinkääntynyttä Viroa haluavana. Puolueen piiristä on esitetty hlbti-kielteisiä ja eheytysideologiamyönteisiä kannanottoja. EKRE:n kasvanut painoarvo politiikassa on aiheuttanut huolta keskustelukulttuurin ja kielenkäytön kovenemisesta. Puolueen varapuheenjohtaja Martin Helme on Viron yleisradiolle sanonut puolueen suitsivan puheitaan mahdollisesa hallitusvastuussa.
Suomessa asian nosti esiin ensin Yle.