Viron vaalit: konservatiivinen EKRE sai jytkyn - ei suurta muutosta kokonaiskuvaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Viron sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa konservatiivinen ja EU-vastainen EKRE yli kaksinkertaisti paikkamääränsä Viron parlamentissa riigikogussa. Suurin puolue oli kuitenkin kannatustaan selvästi kasvattanut markkinatalous- ja EU-myönteinen virolaisittain suhteellisen arvoliberaali Reformipuolue. Sosialidemokraatit menettivät paikkojaan.

Reformipuolue 34 (+4) / 28,8 %
Keskipuolue 26 (-1) / 23,1 %
EKRE 19 (+12) / 17,8 %
Isänmaa 12 (-2) / 11,4 %
Sosialidemokraatit 10 (-5) / 9,8 %

Konservatiivinen Vapaapuolue (1,2 %) putosi viiden prosentin äänikynnyksen alle, ja menetti kaikki kahdeksan paikkaansa. Kynnyksen alle jäivät myös ympäristöpuolue Vihreät (1,8 %), vasta perustettu Eesti 200 (4,5 %), luontoa nostava Elämänrikkauden puolue (1,2 %) sekä vasemmistoryhmittymä (0,1 %).

Reformipuolueen saaman vaalivoiton myötä on todennäköistä, että Viro saa historiansa ensimmäisen naispääministerin. Puoluetta johtava Kaja Kallas sai itse maan suurimman henkilökohtaisen äänisaaliin.

Hallitusneuvotteluista ennakoidaan vaikeita. Todennäköisesti hallitukseen tulevat Reformipuolueen lisäksi joko Isänmaa ja Sosialidemokraatit tai vaihtoehtoisesti Keskipuolue. Keskipuolueen ja Reformipuolueen yhteishallituksessa olisi kuitenkin kyse kahden perinteisen kilpailijan ja aatteellisesti eri suunnan puolueen lyöttäytymisestä yhteistoimintaan. EKRE ei ole millekään muulle ryhmälle haluttu yhteistyökumppani, ja sen odotetaankin jäävän oppositioon.

Arvokysymykset

Keskipuolue on poliittisella kartalla Viron parlamenttipuolueista lähimpänä vasemmistoa, mutta hlbti-vähemmistöjä koskettavissa arvokysymyksissä se on ollut konservatiivisempi kuin Reformipuolue tai Sosialidemokraatit. Keskusta on myös Viron venäläisvähemmistön suosiossa. Myös Isänmaa-puolueen piirissä asenteet ovat konservatiivisia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevien ns. arvokysymysten suhteen tasapaino parlamentissa ei vaalituloksen myötä juuri muuttunut. Konservatiivien paikat lähinnä järjestyivät uudelleen, uusien puolueiden alle. Riigikogusta pudonneen Vapaapuolueen paikat sekä Isänmaan menettämät paikat menivät EKRE:lle. Samanlaista liikettä tapahtui arvoliberaalimpien voimien kohdalla. Arvoliberaaleina tunnettujen sosialidemokraattien menettämät paikat menivät Reformipuolueelle. 

Yhä vaiheessa olevan parisuhdelainsäädännön pykälien sorvaaminen ei välttämättä etene näidenkään vaalien jälkeen, vaan parisuhdesopimuksiin liittyviä käytännön kysymyksiä joudutaan vastakin puimaan oikeusistumissa. Toisaalta ei näytä todennäköiseltä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavan lainsäädännön tila sen paremmin heikkenisi.

EKRE

Parlamenttiin noussut EKRE tunnetaan populistisena, EU-vastaisena, pakolaisvastaisena, arvokonservatiivisena, ns. perinteisiä perhearvoja korostavana ja sisäänpäinkääntynyttä Viroa haluavana. Sen kannatuksen kaikupohjana arvellaan olevan niitä, keitä Viron talouskasvu ei ole suuremmin koskettanut ja jotka kokevat tulevaisuuden epävarmana.

EKRE:n kasvanut painoarvo politiikassa on aiheuttanut huolta keskustelukulttuurin ja kielenkäytön kovenemisesta.

Puolueen kanssa läheisissä tekemisissä on Varro Vooglaid, joka tunnetaan äänekkäistä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien aseman parantamista vastustavista puheenvuoroista. Vooglaid johtaa ns. perinteistä ydinperhemallia ainoana oikeana perhemallina edistävää kristillistaustasta järjestöä. Esimerkiksi samaa sukupuolta pareja koskettavaa parisuhdelainsäädäntöä vastustanut Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks -järjestön tavoitteet ovat lähellä Suomen Aito avioliitto ry:n tavoitteita, ja sen graafinen kampanjoinnissa käyttämä ilme on sama.

EKRE:n piiristä on myös ilmaistu myönteisiä käsityksiä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville tarkoitetuista ns. eheytyshoidoista.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!