Oscareissa sateenkaarenkin värejä (juttukommentit)

Billy Porterin mekkoon pukeutumista ja poseeraamista miehen kainalossa ladyn elkein sanottiin radikaaliksi ja sukupuolirooleja rikkovaksi. En ymmärrä miksi. En ymmärrä miksi vastakkaiseen sukupuoleen liitettyjen stereotypioiden näytteleminen nähdään nykyää edistyksellisenä. Ricky Martinia ja hänen miehekästä kumppaniaan sanottiin sen sijaan "heteronormatiiviseksi" pariksi. Taas niin metsään kuin mennä voi. Kaksi miehekästä miestä parisuhteessa keskenään nimenomaan haastaa stereotyyppistä sukupuoliajattelua enemmän kuin mikään muu sukupuolinen käyttäytyminen. Heteronormatiivisuus kuvaa paremminkin Billy Porteria miehekkään kumppaninsa kainalossa.
  • 2 / 4
  • SaintJudy
  • 1.3.2019 9:54
"Billy Porterin mekkoon pukeutumista ja poseeraamista miehen kainalossa ladyn elkein sanottiin radikaaliksi ja sukupuolirooleja rikkovaksi."

Porterin esiintyminen oli nimenomaan poseerausta. Tanssi ja alakulttuuri Vogue tuotiin sen yhden inspiraation lähteille, punaiselle matolle. Se, miten Porterin esiintymistä tulkitaan on subjektiivista. Radikaalia lienee se, että Porter esiintyi suorassa lähetyksessä ja toi mustien ja latinojen alakulttuurin vahvasti esille. (toimitukselle: Billy Porter tunnetaan kai paremmin ajankohtaisesta Pose-sarjasta, kuin Kinky Bootseista)

"En ymmärrä miksi. En ymmärrä miksi vastakkaiseen sukupuoleen liitettyjen stereotypioiden näytteleminen nähdään nykyää edistyksellisenä."

En minäkään. Sukupuolirooleja sekoittava tyyli alkoi 1960-luvulla unisex muodilla, glam rock ja punkin rikkoivat käsitteitä edelleen ja näistä muodostui 1980-luvulle tultaessa "gender blender" muoti ja tyyleineen. 1990-luvulle tultaessa Kurt Cobain pukeutui mekkoon.

"Ricky Martinia ja hänen miehekästä kumppaniaan sanottiin sen sijaan "heteronormatiiviseksi" pariksi. Taas niin metsään kuin mennä voi. Kaksi miehekästä miestä parisuhteessa keskenään nimenomaan haastaa stereotyyppistä sukupuoliajattelua enemmän kuin mikään muu sukupuolinen käyttäytyminen."

Ricky Martin vahvistaa omalla tapaa latinokulttuurin macho mies. Kiinnostavaa on miten Ricky Martin esittää homoutensa. Googlaa huviksesti kuuluisa kuva Marinista rannalla ennen kaapista tuloaan valmentajansa kanssa punnertamassa, ja kaapista tulon jälkeen kuva rannalla vauva sylissä. Vauvakuva varman rikkoo enemmän latino machokulttuuria, toisaalta siitä on riisuttu vihjaileva seksuaalisuus, joka "ennen" kuvassa nähtiin.

"Heteronormatiivisuus kuvaa paremminkin Billy Porteria miehekkään kumppaninsa kainalossa."

Yksi Voguen Ball culture käsitteistä on realness, jossa omaksutaan ja kilpaillaan kuinka "aito" on. Kilpailukategorioissa voi olla vaikkapa liikemies, opiskelija tai butch queen.

Billy Porter ei kuitenkaan pukeutunut dragiin tai omaksunut naisen eleitä. Hän pukeutui frakkiin joka oli mekko, ilmeisesti tämä kismittää yhä. Mielestäni miehisyyden ylikorostaminen on heteronormatiivista käyttäytymistä. Jossain karhukulttuurissa voisi jopa puhua kulttuurisesta omimisesta, jos korkeasti koulutettujen hyvätuloisten homojen punaniska-rekkakuskiksi samaistuminen on kulttuuria.
Viittasin kuviin, joissa Porter on ripustautunut patsasmaisen maskuliinisena esiintyvän mieskumppaninsa käsivarteen kuin vanhojen lännenelokuvien damselli. Siinä ei sinänsä minua närästä mikään, mutta sitä seuranneessa somekeskustelussa häiritsi se, miten jotkut väittivät sen olevan ei-heteronormatiivista. Miten joku voi päätyä niin epäloogiseen tulkintaan? Ilmeisesti siten, että tarkastellaan kapeasti vain Porterin sukupuoli-ilmaisua, eikä ymmärretä heteronormatiivisuuden liittyvän paremminkin ihmisten keskinäisiin suhteisiin ja roolijakoihin kuin yksilön henkilökohtaiseen tyyliin.
  • 4 / 4
  • SaintJudy
  • 1.3.2019 18:47
Käsikynkkään on kävelty niin toverillisesti kuin parisuhteellisesti sukupuolirooleista ja normeista huolimatta, miten kukin nuo eleet tulkitsee. Esimerkiksi toisen maailmansodan aikaisista rintama/vapailta kuvatuista kaverikuvista on koottu homoeroottinen kirja.

Ja KYLLÄ, Porter rikkoi esiintymisellään monia stereotypioita, jos ajatellaan Oscar-gaalan punaista mattoa ja koko tapahtumaa, joka on aikansa elähtänyt instituutio.