Yhdysvaltain näkyvimpiin ex-gay -aktiiveihin kuulunut David Matheson on kertonut irtautumisestaan ex-gay -liikkeestä. Samalla hän kertoo haluavansa nyt tapailla miehiä.
Yhdysvaltain Utahin osavaltiosta kotoisin oleva mormonitaustainen Matheson on monien sellaisten ohjelmien arkkitehti, joiden tavoitteena on muuttaa yksilön seksuaalista suuntautuneisuutta. Hän on myös johtanut ex-gay -aihepiiriin liittyvää Center for Gender Wholeness (CGW) -projektia, josta GLAAD kertoi vuonna 2013.
Truth Wins Out (TWO) -ryhmä kertoi vuotaneesta yksityiskeskustelusta sunnuntaina 20. tammikuuta. Eheytysideologiaa edistävän Journey into Manhood -projektin johtajan Rich Wylerin kirjoittamasta viestistä kävi ilmi Mathesonin tilanne.
Pari päivää asian julkitulon jälkeen Matheson julkaisi Facebookissa kirjoituksen, jossa hän kertoi lähteneensä ex-gay -toiminnasta ja elävänsä jatkossa avoimesti homona - joskin löytävänsä itsestään yhä liian paljon homofobiaa. Hän totesi viestissään ymmärtäneensä noin vuosi sitten, että joutuisi tekemään merkittäviä muutoksia elämässään.
- Nautin onnellisesta ja tyydyttävästä avioliitosta vaimoni kanssa vuosia. Se oli kaiken kaikkiaan kaunis suhde ja heterona olemisesta tuli identiteettiäni nimittävä asia. Tunsin kuitenkin myös kiinnostusta miehiä kohtaan. Suurimman osan ajasta tällainen oli taka-alalla. Mutta toisinaan se oli hyvin syvää ja johti tuskaan sekä kompurointiin avioliitossa.
Sittemmin hän ymmärsi, että halu olla intiimissä suhteessa miehen kanssa ei enää ollut asia, jota hän halusi välttää.
Facebook-viestissään hän kertoo työnsä auttaneen monia, mutta varmasti myös satuttaneen joitakin. Hän myös katsoo eheytysideologian puolustajiin ja vastustajiin viitaten olevansa "oikealla" oleville uhka ja "vasemmalla" oleville hyödynnettävissä oleva pommi.
Matheson on syyttänyt aiemmista "kapeakatseisista" näkemyksistään mormonikirkkoa, jonka piirissä hän kasvoi. Matheson kuvaa kirkon järjestelmää häpeään ja homofobiaan perustuvaksi.
Vuonna 2006 perustettu Truth Wins Out on voittoa tavoittelematon ajatuspaja ja hyväntekeväisyysjärjestö, joka kertoo taistelevansa oikean laidan ääriliikkeitä sekä hlbt-vastaisia ennakkoluuloja ja syrjintää vastaan. TWO toteaa Mathesonia koskevassa tiedotteessa, että Matheson ei pyydä anteeksi aiheuttamiaan vahinkoja, mutta todistaa, että tällaiset ohjelmat eivät toimi edes niiden äänekkäimpien edistäjien kohdalla.
Mathesonin tapausta ovat käsitelleet myös esimerkiksi The Guardian ja Sky News.
Eheytysideologia
Eheytystoimintaa harjoitetaan pääasiassa seksuaalisen ja sukupuolen moninaisuuden torjuvissa uskonnollisissa yhteyksissä, toimintamuotona muutosterapia tai konversioterapia, johon liittyy esimerkiksi rukoilua.
Uskonnollisissa opeissa sukupuolisuudessa ja seksuaalisuudessa nähdään usein vahva tarkoitus ja niiden tietynlaisen toteutumisen olevan osa luomistyön suunnitelman ihannetta, johon tulisi pyrkiä - ja muu on opin mukaan syntiä. Puhutaan myös rikkinäisyydestä, jonka vuoksi muutokseen pyrkivästä toiminnasta käytetään nimeä eheytysterapia. Taustalla oleva eheytysideologia perustuu oletukseen, että yksilön seksuaaliseen suuntautuneisuuteen ja sukupuolen ulottuvuuksiin liittyvät ominaisuudet, omaksuttu identiteetti ja yksittäiset teot olisivat yksi ja sama asia - eikä kyse olisi synnynnäisestä ominaisuudesta, vaan yksittäisistä teoista, omaksutuista käytösmalleista ja valinnasta.
Yleensä nimellä eheytys tunnetun toiminnan vaikutus kuitenkin jää siihen, että yksilö torjuu osan identiteetistään. Syrjään työnnetty osa kokonaisesta itsestä saattaa myöhemmässä vaiheessa muistutella itsestään ja siihen liittyvä torjunta voi vaikuttaa vahingollisesti mielen hyvinvointiin.
Jotkut eheytystoiminnan piirissä kutsuvat identiteettiään nimellä "ex-gay", viitaten muutokseen.
Ex-gay -toiminnan piirissä monet ovat jo aiemmin jättäneet toiminnan havaittuaan, että seksuaalinen suuntautuneisuus ei ole tahdonalaisesti muutettavissa. Yhdysvalloissa päämajaansa pitävä ex-gay -liikkeisiin kuulunut Exodus-järjestö puolestaan lopetti toimintansa kesäkuussa 2013.
Joissakin maissa uskomushoitojen piiriin luettava eheytystoiminta tai sen markkinointi on kielletty. Suomessa keskustellaan uskomushoitoja suitsivan puoskarilain säätämisestä.