Skotlannissa valtion kouluissa aletaan opettaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvistä aiheista.
Opetussuunnitelmasta kerrotaan Skotlannin hallituksen tiedotteessa.
Koululaisten on tarkoitus saada perehtyä esimerkiksi hlbti-vähemmistöjä koskevaan sanastoon ja erilaisiin identiteetteihin sekä vähemmistöjen yhdenvertaisuustaistelun historiaan. Opettajia varten on määrä luoda asiaa koskeva ilmainen koulutusohjelma.
Tarkoituksena on tietoa lisäämällä vähentää hlbti-vähemmistöihin kohdistuvia ennakkoluuloja ja näihin vähemmistöihin kuuluviin kohdistuvaa kiusaamista.
Skotlannin varapääministeri John Swinney sanoo hallituksensa tiedotteessa, että Skotlannista tulee ensimmäinen maa, jonka opetussuunnitelmaan sisältyy seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjimätön opetus. Hänen mukaansa koulujärjestelmän on tuettava kaikkia ja sen on oltava yhtä monimuotoinen kuin sen puitteissa opiskelevien nuorten ihmisten.
Suomessa opetussuunnitelmaan kuuluu moninaisuudesta kertominen
Suomessa keskustelua on käyty esimerkiksi siitä, onko lapset tarpeen jakaa tyttöjen ja poikien ryhmiin. Lisäksi on keskusteltu sitä, miten esimerkiksi opetusmateriaalin kuvastossa eri oppiaineissa perhe voitaisiin esittää muutenkin kuin äitinä, isänä ja lapsena.
Suomessa nykyinen valtakunnallinen opetussuunnitelma määrää, että perusopetus lisää tietoa ja ymmärrystä myös sukupuolen moninaisuudesta. Aihepiiriä pitäisi käsitellä kullekin ikäryhmälle sopivalla tavalla.
Tammikuussa 2017 Seta julkaisi Opitaan yhdessä! Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus -oppaan, jossa annetaan ideoita siihen miten sateenkaarevia teemoja voi tuoda esiin oppinaineesta ja -kokonaisuudesta riippumatta.
Käytännössä opetuksen toteutuminen on kuitenkin kirjavaa ja usein kiinni yksittäisestä koulusta tai opettajasta. Asia on myös herättänyt kritikkiä etenkin uskonnollis-konservatiivisissa vanhemmissa ja esimerkiksi kristillisdemokraattien piirissä. Toisaalta opetusministeri on todennut, että lapsilta ei voi kieltää opetussuunnitelman mukaista opetusta.