Opetusministeri: Vanhemmat eivät voi vakaumuksensa perusteella kieltää lapselta seksuaalikasvatusta koulussa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) on perjantaina 9. helmikuuta vastannut kansanedustaja Hanna Sarkkisen (vas) tekemään kirjalliseen kysymykseen lapsen oikeudesta seksuaalikasvatukseen kouluopetuksessa.

Asiasta kertoo Yle.

Asia nousi esiin Ylen tammikuussa tekemässä jutussa. Jutussa kerrottiin koulujen ja hyvin uskonnollisten kotien välisistä kiistoista, kun jotkut vanhemmat eivät sallisi lapsilleen kerrottavan asiallista tietoa seksuaalisesta ja sukupuolisesta moninaisuudesta. Eräissä kouluissa kerrottiin päädytyn siihen, että jotkut nuoret eivät vanhempien vaatimuksesta osallistu seksuaaliasioita käsittelevään opetukseen. Joissain kodeissa nimenomaan seksuaalivähemmistöjen ja sukupuolisen moninaisuuden käsittely opetuksessa on aiheuttanut kielteisiä reaktioita.

Sarkkinen teki kirjallisen kysymyksen ministeri Grahn-Laasoselle siitä, mitä hallitus aikoo tehdä tilanteen ratkaisemiseksi.

Opetusministeri Grahn-Laasonen toteaa vastauksessaan, että seksuaaliterveyteen liittyvään opetukseen osallistuminen on jokaisen lapsen oikeus. Hän myös toteaa, että seksuaalikasvatuksen sisältö perustuu perusopetuslain nojalla määriteltyihin opetussuunnitelman perusteisiin, ja että tällöin se kuuluu oppivelvollisuuden piiriin. Koulu ei hänen mukaansa voi ilman hyvin vahvoja, esimerkiksi terveydellisiä perusteluja tehdä järjestelyä, jossa oppilas ei osallistuisi kaikille yhteisten oppiaineiden opetukseen.

- Opetus on oppilaita uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttamatonta. Sen vuoksi oppilasta ei voida pelkästään esimerkiksi uskonnollisen vakaumuksen perusteella tai uskonnon vapauteen viittaamalla vapauttaa jonkin yhteisen oppiaineen opetuksesta, kirjoittaa opetusministeri vastauksessaan.

- Perusopetuksen tavoitteena on oppilaan laajan yleissivistyksen muodostuminen, maailmankuvan avartuminen ja syveneminen. Suomalainen perusopetus tukee oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan jäsenyyteen, kirjoittaa opetusministeri.

Grahn-Laasosen mukaan asianmukainen terveys- ja seksuaalikasvatus tukee lapsen oikeutta itsemääräämiseen ja siihen kuuluvaa oikeutta henkiseen kasvuun.

Eduskunta: Vastaus kirjalliseen kysymykseen koulujen seksuaalikasvatuksesta (PDF)
Yle: Opetusministeri: Vanhempien vakaumus ei oikeuta kieltämään seksuaalikasvatusta lapselta
Uskonnollistaustaisten perheiden seksuaalikasvatuskielteisyydestä eduskuntakysely

1 kommenttia

Tuohan on hyvä. hengelliset kasvatus-kivut eivät saa tukahduttaa lastenkaan henkistä, eli mentaalista kasvua.

uskovaisethan voisivat aivan hyvin yhtyä mukaan seksuaalikasvatukseen, tekemällä uskomustensakin pohjalta vopivan viitetarinan, vaikkapa näin:

alussa miesjumala oli ykinäin ja tunsi että tarvitsee kumppanin, eli voisen miehen, kaltaisensa ... siitä alkoi paratiisimainen homo-historia ... maan päällä, sillä miesjumalalla oli jo polyamoriaa eli joukko mies-enkelitä seuranaan ... sitten miesjumalalle tuli mieleen biseksuaaliset suuntautumisetkin ja heteroseksuaaliset suuntautumisetkin ... ja niihin tarvittiin eeva ... ihan auvoista paratiisia se ei enään ollut, mutta kukin menee suuntautumisensa mukaan ... sitten tuli kaikenlaista epämukavaakin, kuten insesti ja avioliiton ulkopuoiset suhteet ... sillä mitenkäs muutenkaan eeva ja aatamia -pariskunna kaksi poikaa olisivat jatkoliääntyneet ... noista varjopuolista on hyvä puhua myös ...

Ja sitä rataa. Aineistoahan tuolla riittää, ihan pilvin pimein.

Kommenttia muokattu: 12.02.2018 klo 22:16