Helsingin Narinkkatorilla osoitettiin keskiviikkoiltapäivänä mieltä transpoliklinikoiden linjauksia vastaan. Mielenosoitukseen osallistui muutama sata henkeä.
Taustalla on se, ettei muuttuneiden hoitolinjausten myötä muunsukupuolisen diagnoosilla kummassakaan Suomen transpoliklinikoista saa enää lähetteitä hormonihoitoihin tai kirurgisiin hoitoihin.
Torstaina vastaavanlainen mielenosoitus järjestetään Turussa.
Aihepiiristä käydään keskustelua
Seta otti asian esiin 16.8. julkaistussa tiedotteessa. Järjestö esitti huolensa siitä, että sukupuolentutkimuksen hoitoyksiköissä HUS:ssa ja TAYS:ssa hoidon saantia on rajoitettu voimakkaasti liittyen ei-binääristen ihmisten sukupuoliristiriitaan, ja vaati, että sukupuolenkorjaushoitojen antamista myös ei-binääreille ihmisille jatketaan.
Trasek julkaisi 17.8. lausunnon muunsukupuolisten hoitolinjauksista. Lausunnossa todetaan, että tällä hetkellä avoimesti muunsukupuoliset (F64.8 -diagnoosilla) eivät saa enää uusia lähetteitä hormoni- tai leikkaushoitoon. Tiedotteessa viitataan muunsukupuolisuuteen ja muunsukupuolisten potilaiden hoitoon liittyen uuteen ICD-11 -tautiluokitukseen, joka tiedotteen mukaan puhuu enemmän dysforiasta, kuin sukupuoli-identiteetistä. Trasek katsoo, että diagnostiikassa ja hoidossa ei pidä keskittyä siihen, mikä on sukupuoli, vaan siihen, millaisia hoitoja tarvitsee.
Helsingin Sanomien mielipidepalstalla julkaistiin 20.8. Kuisma Ilveksen kirjoitus, jossa tämä esitti huolen siitä, että muunsukupuoliset jäävät vaille sukupuolen korjaushoitoja, joihin transsukupuoliset ovat oikeutettuja.
Ilveksen kirjoitukseen julkaistiin Helsingin Sanomissa 28.8. Hyksin Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikan apulaisylilääkäri Katinka Tuiskun kirjoittama vastine, jossa tämä kertoo ettei muunsukupuolisille ei ole vakiintunutta hoitolinjaa, eikä muunsukupuolisten kohdalla feminisoivista ja maskulinisoivista sukupuolen korjaushoidoista ole muunsukupuolisuuden kohdalla riittävää näyttöä.
Tuisku kirjoitti asiasta myös Lääkärilehdessä. Tuisku toteaa, ettei linjaus ole kuitenkaan pysyvä.
Kansanedustaja Jani Toivola (vihr) vetosi keskiviikkona medialle lähettämässään tiedotteessa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikkoon (kesk) muunsukupuolisia koskevan hoitoasetuksen muuttamiseksi. Toivola on eduskunnan hlbti-verkoston puheenjohtaja.