Sateenkaarilippu 40 vuotta - uusilla versioilla vähemmistö kattavammin edustetuksi? (juttukommentit)

Sateenkaarilipun kuusi raitaa edustavat nykyisellään hyvin kaikkia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä yleisesti. Mitään muokkaustarvetta ei ole.

Mitä tulee tuohon rotujuttuun, niin sehän on aivan naurettavaa. Eihän sateenkaarilipussa ole valkoihoisillekaan omaa raitaa, miksi mustille pitäisi olla omansa? Seksuaalisuudella ja sukupuolisuudella ei ainakaan tietääkseni ole mitään tekemistä rodun kanssa. Jenkkien hömpötyksiä.
Erilaisuus on kirous!

Karsea ja rahvaanomainen tuo nykyinenkin, jonka toivon häviävän käytöstä mitä pikimmin. Se ei kuvaan yhtään mitään, paitsi mölyä ja huomion hakua. Ja kuten ennekin olen kirjoittanut, seksuaalivähemmistöjä kuvaisi parhaiten lippu jossa väreinä ovat beige ja helmen harmaa, eli tavoitteiden päävärit.
Homot ja Lesbot ovat niin suvaitsevaisia, etteivät ole puuhanneet "omaa korostettua" versiota tuosta Sateenkaarlipusta.

Kaveripiirini on ymmärtänyt Sateenkaarilippumme niin, että se symboloi luonnonmukaisen, sateella näkyvän sateenkaaren värien (punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen ja violetti) lailla sitä, että me seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen ihmiset olemme myös aivan täysin luonnollisia.

On melko nurinkurista että esim. biseksuaalit ovat sorvanneet oman lokeroitumis-lippunsa (pinkki-lila-turkoosi), vaikka sitten juuri he koettavat monestikin korostaa etteivät "lokeroidu".

Pakko todeta myös että mustan ja valkoisen lisääminen lippuun jossain ihonväri-merkityksessä on itseasiassa täysin rasistista ja hoopoakin, sillä maailmassammehan ei ole yhden yhtäkään mustaa tai valkoista ihmistä, vaan kaikki olemme ruskean monenkirjavissa sävyissä.

Noh, toki lippuja maailmaan mahtuu, vaikka niiden perustelut sitten ontuisivatkin.

Prideenkin lippuja mahtuu, kunhan ei nyt mitän swastika-natsiuskonnon, sirppivasara-kommunismiuskonnon, judaismi&risti&islamuskonnon tai muun opuksissaan vihapuheita seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjä kohtaan sisältävän aatteen lippuja sorru heiluttelemaan.
Itse näen niin, että kuusiraitainen sateenkaarilippu (tai sen värit) kuvaavat koko sitä ryhmää, jotka kutsutaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöiksi (hlbti) ja myös laajennettuna: hlbtiq+ ryyditettynä tukijoilla. Käytännössä siis oman ja muiden seksuaalisen suuntautuneisuuden ja sukupuolen moninaisuuden kanssa sinut oleva väki.

Sitten on erilaiset suppeampaa seksuaalisuuden tai sukupuolisuuden ryhmää koskevat symbolit ja liput, esimerkiksi translippu, biseksuaalien ja panseksuaalien liput ja aseksuaalien lippu. Myös lesboilla on oma punasävyinen lippunsa. Homomiehillä ei ole erityistä omaa lippua, mutta erinäisillä alakulttuureilla sitten on, kuten karhuilla ja fetissi/nahkakulttuurilla.

Toki erilaisissa pienempien ryhmien omissa tapahtumissa voi liehuttaa niitä omia lippuja, ja vaikkapa pride-kulkueissa olevien ryhmien tunnuksiksi ne sopivat hyvin - muistuttamaan ryhmän olemassaolosta ja samalla väriäkin tuomaan.

Pride-tapahtumissa ja muissa koko vähemmistöä koskevissa yhteyksissä lähtisin kyllä liehuttamaan ensisijaisesti ja yksinomaan sateenkaarilippua. Sen 40-vuotinen historia on ehtinyt kerätä matkaansa jo niin paljon tehtyä työtä, onnistumisia jos kohta suruakin, että mielestäni se on lunastanut paikkansa hlbti-vähemmistöihin kuuluvien täyttä yhteiskunnallista yhdenvertaisuutta tavoittelevan toiminnan symbolina.
human: "Kaveripiirini on ymmärtänyt Sateenkaarilippumme niin, että se symboloi luonnonmukaisen, sateella näkyvän sateenkaaren värien (punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen ja violetti) lailla sitä, että me seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen ihmiset olemme myös aivan täysin luonnollisia."

Minulle sateenkaarilippu symbolisoi ja korostaa vain erilaisuutta, ei mitään muuta. Sen käytön odotetaan edistävän kaapista ulos tuloa, mikä jo sinänsä on ihan hanurista. Tasa-arvoa ja luonnollisuutta symbolisoimaan ei tarvita mitään symboleja. Olen melko varma siitä, että tympeän räikeä sateenkaarilippu tulee jäämään unholaan, koska se on mauton, ruma ja pelkästään huutaa.
Minä en usko, että sateenkaarilippu on ihan heti jäämässä unholaan. Merkit viittaavat aivan päinvastaiseen.

En sinänsä näe sateenkaarilippua minään ulostulon edistämisen välineenä, vaikka jotkut avoimuuteen päätyneet saattavatkin sateenkaarilipun ottaa arkipäiväänsä, ainakin siksi ajaksi, kun prosessoi itsesyrjinnän muuttumista itsensä kokonaisvaltaiseksi hyväksymiseksi ja häpeän leiman lopullista kulumista pois. Sellainen sateenkaarilipun liehuttaminen on tietysti henkilökohtainen valinta.

Minusta sateenkaarilippu ei kuvasta ja korosta erilaisuutta, vaan sitä pala kerrallaan saavutettavissa olevaa yhdenvertaisuutta. Ymmärrän kyllä, että suhtautumiseen vaikuttaa oma avoimuus.

Makuasioistahan ei tietenkään voi kiistellä. Lipun huutamisen värikkyydellään voin toki allekirjoittaa. Vaan kyllä maailmaan mielestäni "ääntä" mahtuu.
  • 8 / 15
  • SaintJudy
  • 16.6.2018 17:35
"Homot ja Lesbot ovat niin suvaitsevaisia, etteivät ole puuhanneet "omaa korostettua" versiota tuosta Sateenkaarlipusta."

Paitsi että tuo alkuperäinen versio oli tehtailtu erityisesti homoille (ja lesboille) =symbol for the gay liberation movement...?

Suvaitsevais...ei kun painoteknisistä syistä lipusta poistettiin juuri ne merkittävimmät symbolit (Pinkki;seksuaalisuus ja turkoosi;taide,magiikka), jotka määrittelevät ko. vähemmistön latteita hippiaatteita tarkemmin. Sinisen raidan symboli "harmonia" on vitsi, jos ajattelee miten suvaitsevaisia seksuaalivähemmistöt toisia vähemmistöjä kohtaan oikeasti ovat.
Ei mielestäni voi sanoa, että sateenkaarilippu on aikanaan tehtailtu erityisesti homoille (ja lesboille), kun seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden moninaisuutta ja sen silloista käsitteistöä tarkastelee nykypäivän perspektiivistä.

Jos sitten mietitään, että mikä määrittelee vähemmistöä, niin ehkä seksuaalisuuden (riippuu taas kyseisen sanan merkityksen tarkemmasta määrittelystä) asemesta sosiaalisuus kumminkin kai vielä enemmän. Sosiaalisuudelle ei ollut omaa väriä. Turkoosia (taidetta ja magiikkaa) en osaa erityisesti yhdistää tai olla yhdistämättä hlbti-asiaan. Toki sopisi kokonaisuuteen sekin.
"Homososiaalisuus" varmaankin yhdistää, jos on osa homonormatiivisuutta? Jakaa ainakin näennäisesti samat mielipiteet Luulisin kuitenkin, että edelleen vähemmistöä yhdistävä tekijä on sen pienin merkityksellisin seikka, eli seksuaalinen suuntautuminen ja siihen kohdistuva vastustus. Se, miten vastustus on nykyään enemmän sisäänrakennettua kertoo yhteiskunnallisesta muutoksesta.

Jos sateenkaarilippua haluan tulkita, se kuvastaa enemmän Priden henkeä tai aatetta, ei niinkään ihmisiä tai ryhmiä, jotka sen puolesta liputtavat.

Turkoosin värin symbolin taiteen&magian voi kai tulkita yleispätevimmin kulttuuriksi. Hiivakin on "kulttuuri", miksei voi siis puhua homokulttuurista...
Ajattelin, että sosiaalisuus (tai ehkä enemmänkin jokin yhteisöllisyyden tai peräti yhteen hiileen puhaltamisen tyyppinen asia) olisi nimenomaan sitä henkeä osana aatetta yhdenvertaisuuden edistämisestä. Se on ehkä (isoin) osin toteutumaton toive, mutta olisi hyvä apu asioiden edistämisessä.
Tuleehan tuo tavoittelemani sosiaalisuus hehtaarilleen violetissa esiin; yhteishenki.
  • 13 / 15
  • Kolmoisritti
  • 21.6.2018 16:43
Typeriä nuo alakulttuuriliput. Saisi olla vain 1 alkuperäinen.
Sateenkaarihan on vanha raamatullinen symboli ja se valikoitui homoliikkeen symboliksi osittain juuri sen takia. Minusta idea on nerokas. Otetaan jokin gay-sensibiliteettiin sopiva värikäs symboli, joka samalla yhdistää vähemmistön osaksi laajempaa ihmiskulttuuria. Ironisena loppusilauksena symboli tulee vielä homojen ja lesbojen ikiaikaisilta vihollisilta, jotka ovat vainonneet meitä saman kirjan nimessä, josta symbolikin on peräisin.

Äskettäin joku amerikkalainen evankelista tviittasi, että homoliike varasti sateenkaaren Jumalalta ja että se pitää antaa takaisin. Jotain on siis tehty oikein, kun uskonkiihkoilijat ymmärtävät valpastua tuolla tavoin. Vastaan tuohon, että ei, me taidetaan kuule pitää se, ihan niin kuin sana "gay", joka sekin on muka varastettu heteroilta, mutta itse asiassa ei ole, koska englannin kieli ei kuulu heteroseksuaaleille.

Sateenkaaressa ja gay-sanassa on kyse siitä, että vähemmistö viestittää olevansa osa samaa yleismaailmallista ihmisperhettä kuin enemmistönkin edustajat. Samasta syystä ne herättävät vastustusta niissä, jotka eivät vähemmistöä hyväksy. He haluaisivat, että vähemmistöön viitataan vain enemmistön keksimillä leimaavilla ja kielteisesti kalskahtavilla käsitteillä. Jos he saisivat päättää, homoseksuaalisuudesta puhuttaisiin edelleen homofiliana.
Katsoin sitä uutta "inklusiivisempaa" mallia ja tuli heti mieleen, että siinähän on niin kuin aura, joka kyntää sateenkaaripellon yli. Vasemmalta tulee nuolenkärjen muotoinen kuvio, jossa on ne uudet erikoisseksuaalisuudet ja -sukupuolet (ja vielä ihonvärit paremmaksi varmuudeksi) ja se pyyhkii taustalla olevan perinteisen sateenkaarikuvion yli. Siinä on niin kuin kuva nykytilanteesta, jossa pelkkä samaan sukupuoleen kohdistuva seksuaalisuus on so last year ja nyt pitää olla jotain sitä sun tätä ja sen lisäksi ei mitään. Jotenkin aggressiivinen ele koko uuden lipun vaatiminen ja sen lisäksi se ehdotettu malli on vielä noin provokatiivinen.