Pitäisikö sateenkaarilippuun lisätä raitoja?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 17

Philadelphiassa USAssa priden järjestäjät haluavat sateenkaarilippuun ruskean ja mustan raidan symboloimaan erivärisiä ihmisiä ja muistuttamaan rasimista. Euroopassa lisäraidat aiheuttaisivat ikäviä muistoja.

Philadelphiassa salkoon nousee kahdella lisävärillä täydennetty lippu. Idea tuli ryhmältä, jonka mottona oli Motto ”More Color, More Pride”. Kaupunki hyväksyi idean ja ryhtyi toimiin. Lippu liehuu jo raatihuoneen edessä. Kommentit ovat olleet myönteisiä ja koetaan, että nyt ”hlbtiq-yhteisö” on entistä laajempana mukana.

Alun perin marraskuussa vuonna 1979, kun sateenkaarilippu esiteltiin, raitoja oli kaksi enemmän, mutta nyt on vakiintunut kuusi raitaa. Eurooppaan ruskea ja musta raita sopivat huonosti. Ruskea on osa karhu-lippua ja se tunnetaan myös natsien värinä. Musta on yleisesti fetissiyhteisön väri ja sillä värillä on muistettu aidsiin kuolleita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös USAssa on kuulunut myös epäilyksiä. Nykyisessä lipussa raitojen värit eivät viittaa mihinkään ihojen väreihin, ihmisten alkuperään tai yhteiskuntaluokkaan.

17 kommenttia

Niin, kyseessä on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kuvaava lippu, johon värit on valittu sillä perusteella. Ei ole yhtään mitään järkeä laittaa mukaan jotain erilaisia ihonvärejä kuvaavia raitoja. Oletusarvoisesti lippu ei erikseen sisällä eikä erikseen rajaa pois mitään ihonvärejä.

Naurettavaa toimintaa.
Ei, sateenkaarilippuun ei pitäisi lisätä raitoja, ellei kyse ole alkuajan vaaleanpunaisesta ja turkoosista.

Sateenkaarilipussa ( http://ranneliike.net/teema/sateenkaarilippu?aid=1106 ) hienoa on juuri se, ettei sen symboliikka ole millään tavalla kytketty mihinkään konkreettiseen toimintaan tai ominaisuuteen. Kaikki seksuaalisuuden ja sukupuolisen moninaisuutta tukevat voivat sateenkaarilippua yhtäläisesti käyttää. Se ei sulje pois, muttei mitenkään korostakaan mitään hlbtiq+ -vähemmistön ryhmiä.

On eri ihonvärin lisäksi muitakin erityisryhmiä, joiden voi ajatella jäävän jollain tavalla osattomaksi sateenkaaresta, joiden oikeus seksuaaliseen tai sukupuoliseen itsemääräämisoikeuteen tulee loukatuksi. Tällaisia ovat yleisesti heikommassa asemassa olevat; vanhukset, varattomat, vammaiset, sairaat ja vaikkapa uskonnollisen yhteisön puristuksessa elävät.

Minusta sateenkaarilippua ja pridea ei pidä liittää asioihin, jotka liittyvät muuhun kuin seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden moninaisuuden hyväksynnän tukemiseen.