Sateenkaarilipun suunnitellut taiteilija Gilbert Baker on kuollut

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 7
Gilbert Baker (kuva: Spencer Platt / AFP / Lehtikuva)

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhteiseksi symboliksi kehittyneen sateenkaarilipun luojana tunnettu yhdysvaltalainen ihmisoikeusaktivisti ja taiteilija Gilbert Baker kuoli kotonaan New Yorkissa perjantaina 31. maaliskuuta, 65-vuotiaana. Baker oli syntynyt vuonna 1951.

Bakerin kuolemasta kertoi Twitterissä hänen ystävänsä Cleve Jones, Bakerin ystävä, joka on myös ihmisoikeusaktivisti.

Sateenkaarilippu oli ensimmäistä kertaa julkisesti esillä vuonna 1978 San Franciscossa. Baker oli suunnitellut lipun paikallisten aktivistien pyynnöstä sikäläisen gay-yhteisön symboliksi; haluttiin myöntiesempi symboli korvaamaan natsien keskitysleireihin viittaava vaaleanpunainen kolmio. Yksi symbolia pyytäneistä oli kaupungin ensimmäinen avoimesti homo kaupunginvaltuuston jäsen Harvey Milk, joka murhattiin syksyllä 1978.

Baker kertoi myöhemmin, että hän päätyi sateenkaareen, sillä siinä oli hänen mielestään luonteva yhteys moninaisuuteen ja hyväksyntään.

Ensimmäisessä sateenkaarilipussa oli kahdeksan eri väristä raitaa, mutta sittemmin väreistä poistettiin vaaleanpunainen ja turkoosi. Nykyään sateenkaarilipussa on kuusi raitaa: punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen ja violetti.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuonna 1994 pride-ilmiön synnyttäneen Stonewallin kapinan 25-vuotisjuhlan kunniaksi Baker loi mailin (runsaan puolentoista kilometrin) pituisen sateenkaarilipun New Yorkin prideen, ja sitä kantoi 5 000 ihmistä. Keväällä 2016 Ruotsissa julkaistiin sateenkaarilipun kunniaksi postimerkki.

Korjaus 1.4. klo 12.38: korjattu virhe New Yorkin sateenkaarilipun eurooppalaisen mittastandardin mukaisesta tiedosta.
Korjaus 6.4. klo 9.50: korjattu maininta Stonewallin kapinan vuosipäivän 25-vuotisjuhlallisuuksista.

Runsaan mailin (yli puolen kilometrin) mittainen sateenkaarilippu Key Westissä, Floridassa. Lipussa on alkuperäiset kahdeksan eri väristä raitaa. (kuva: Andy Newman / AFP / Lehtikuva)

Gay Star News: The man who created iconic Rainbow Flag has died at age 65
PinkNews: The creator of the rainbow flag, Gilbert Baker, has died aged 65
BBC: Gilbert Baker, LGBT rainbow flag creator, dies aged 65
Sateenkaarilippu

7 kommenttia

  • 1 / 7
  • pituudella on väliä
  • 1.4.2017, 11.41
Artikkelin kirjoittajalle tiedoksi, että maili on kyllä n. 1,6 km, ei reilu 500m kuten artikkelissa kahdessakin kohdassa sanotaan
Vuonna 1994 sateenkaarilippu täytti 16 vuotta. Sinä vuonna New Yorkissa oli Stonewall-pubin mellakoiden 25-vuotisjuhla.