Homona Belgradissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 7

Frankfurtilaisen Radio Subin toimittaja on mukana Belgradissa ja kertoi eilen illalla ensi kokemuksiaan aiheesta "Onko Belgrad homolle turvallinen".

"Yleisesti voi sanoa, että ihmiset täällä ovat ovat erittäin ystävällisiä. Minulle ei ainakaan ole tullut sellaista tunnetta, että täällä pitäisi pelätä. Tilanne ei ole mitenkään yksinkertainen. Poliisi on varmistanut, että myös homoja suojataan. Homojärjestöt olivat sen suhteen aluksi skeptisiä, koska on vanhaa kokemusta siitä, että poliisi on toiminut enemmänkin homoyhteisöä vastaan. Itse asiassa nyt gayklubien edessä on poliisivartiot. Itse en ole vielä käynyt niissä, koska täällä on ollut paljon ohjelmaa lehdistölle. Enkä ole vielä kuullut mitään negatiivista, että kenenkään kimppuun olisi hyökätty.

Lauantaina on suuri jalkapallo-ottelu. Kaupunkiin tulee paljon jalkapallofaneja ja hieman on annettu turvallisuusvaroituksia sen vuoksi. Yhtaikaa kaupungissa on jalkapallofanit ja eurovisiofanit. Voi tulla jotain kärhämää, mutta tähän mennessä on vain positiivista kerrottavaa. Ihmiset ovat mukavia ja maasta saa hyvän vaikutelman."

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

7 kommenttia

Ylen uutisissa klo 16 kerrottiin, että turvallisuus on tiukempaa kuin Helsingissä vuosi sitten. Jokaisen maan delegaation mukana on aseistettu vartija. Vanhaan tapaan Yle ei kerro, miten homoturistien turvallisuus hoidetaan, vaikka toimittajalla siitä ehkä on jo kokemusta (??? Kai Yle lähettää tällaisia kisoja raportoimaan todellisia asiantuntijoita???). Se tieto pitää kuunnella Frankfurtista saakka.
Itä-Euroopassa Eurovision laulukilpailu on paitsi viihdettä myös politiikkaa. Entisen Jugoslavian maat seuraavat silmä tarkkana, kuka äänestää ketä. Serbiassa on isot asiat kyseessä. Suuri osa väestöä haluaa EU:hun. Ja nyt luodaan Serbian imagoa ja mielikuvaa avoimuudesta ja suvaitsevaisuudesta. Samalla kuitenkin iso osa väestöä on syvästi uskonnollista, nationalistista ja homofobista.

Homot ympäri Eurooppaa matkustavat Belgradiin "rallatusmaratoniin". Kuitenkin Belgrad on homovihamielinen, jopa niin paljon, että kansainväliset homojärjestöt ovat antaneet varoituksia. Ei pidä käyttäytyä liian näkyvästi. Homomaisia ilmeistä ja feminiinisiä vaatteita on vältettävä. Ja kadulla ei pidä missään nimessä osoittaa helliä tunteita. Näin sanoo sveitsiläisen homojärjestön Pink Crossin edustaja.

Myös eurooppalainen pride-tapahtumien kattojärjestö on ollut huolissaan homojen turvallisuudesta. Serbiasta on tullut vastaus: Ei huolta. Presidentti Boris Tadic takaa turvallisuuden ja paikallinen poliisi huolehtii homojen suojelusta. Kuitenkin muistetaan hyvin tapahtumat vuonna 2001, jolloin homofobiset ja nationalistiset joukkiot hakkasivat kymmeniä pride-marssijoita Belgradissa. Professori Ljubisa Rajicin mukaan Obraz-niminen järjestö säännöllisesti käy homoja hakkaamassa. Kyselyjen mukaan 70% kansasta pitää homoja sairaina. Siinä asiassa ei auta edes viime vuoden euroviisuvoittaja Marija Serifovic.

Homot ja transihmiset ovat kuuluneet euroviisujen vakiokalustoon jo 10 vuotta. Vuonna 1998 israelilainen transseksuaali Dana aiheutti kansainvälisen skandaalin, ja hänen jälkeensä joka vuosi lavalla on ollut joku trans tai homo. Mutta tänä vuonna heitä ei ole. Vain Azerbaidsanin Samir esiintyy enkelinsiivissä ja vähän transmaisena. Videokin on hieman homohtava. Siitä monet ovat yllättyneitä, kun maassa on pääasiassa muslimeja.

http://www.heute-online.ch/nachtleben/musik/zu-schwul-fuer-serbien-91082