Homofobia, syrjintä ja Venäjän toiminta homosuhteita vastaan ovat ruokkineet hlbti-ihmisiin kohdistuvaa vihamielisyyttä entisissä neuvostomaissa, todetaan Amnestyn tuoreessa raportissa. Sen mukaan valtavirran ihmisoikeusjärjestöt ovat hylänneet hlbti-aktivistit.
Amnestyn raportissa kerrotaan, kuinka syrjintä hlbti-ryhmiä kohtaan on syventynyt viime vuosina Armeniassa, Valko-Venäjällä, Kazakstanissa ja Kirgisiassa. Syrjivät asenteet näkyvät myös muiden ihmisoikeusjärjestöjen suhtautumisessa hlbti-aktivisteihin. Venäjän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä loukkaavat toimet ovat vaikuttaneet asenteiden koventumiseen myös muualla entisen Neuvostoliiton alueella.
- Venäjä ja sen media ovat vaikutusvallallaan pahentaneet LHBTI-ryhmien tilannetta monissa entisissä neuvostomaissa. Niiden röyhkeä hyökkäys LHBTI-oikeuksia vastaan on rohkaissut muita hallituksia ajamaan samanlaisia vähemmistöjä sortavia uudistuksia ja kiihdyttänyt negatiivisia asenteita kansalaisten keskuudessa, kertoo Amnestyn Eurooppa ja Keski-Aasia -yksikön varajohtaja Denis Krivosheev.
Kaikissa edellä mainitussa neljässä maassa on yritetty saada läpi Venäjän mallin mukaisia lakeja, jotka estävät asiallisen tiedon levittämisen esimerkiksi homoseksuaalisuudesta. Toistaiseksi ainoastaan Valko-Venäjä on onnistunut saamaan läpi muunnelman venäläisestä laista. Armeniassa ja Kirgisiassa taas samaa sukupuolta olevien avioliitot kiellettiin perustuslaissa vuosina 2015 ja 2016.
Amnestyn mukaan tunnettu valko-venäläinen hlbti-aktivisti on kertonut, ettei enää uskalla jatkaa työtään, sillä "henkilökohtaiset riskit ovat liian suuret". Hänen kerrotaan myös menettäneen useita työpaikkoja aktivisminsa takia, ja hän on joutunut toistuvasti poliisin kuulusteluun.
Amnesty kertoo, että hlbti-ryhmiä näissä entisissä neuvostomaissa on sorrettu useilla keinoilla. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Pride-kulkueet on kielletty tai niiden kimppuun on hyökätty.
Amnesty kertoo myös, että hlbti-vähemmistöjen oikeuksien puolustajat ja aktivistit on ajettu eriarvoiseen asemaan jopa ihmisoikeusyhteisön sisällä. Krivosheev toteaa, että monet ihmisoikeusjärjestöt kohtelevat hlbti-aktivisteja kakkosluokan ihmisoikeuspuolustajina.
Amnesty: Venäjä levittää homovihaa entisissä neuvostomaissa
Amnesty: Less equal: LGBTI human rights defenders in Armenia, Belarus, Kazakhstan and Kyrkyzstan
PinkNews: LGBTQ+ activists in former Soviet countries facing ´rise in hostility´