Viime viikkoina on kritisoitu Saksan maahanmuuttoviranomaisten päätöksiä. Yhä useammat hlbtiq-turvapaikanhakijat saavat kielteisiä päätöksiä. Pakolaisten tukiryhmät ovat keränneet hälyttäviä esimerkkejä mm. Pohjois-Afrikan huonosta tilanteesta.
Tiistaina Together-Refugee-tiimi Müllheimissa kritisoi maahanmuuttoviranomaisten puutteellisia tietoja homojen, lesbojen ja transihmisten vainosta pakolaisten lähtömaissa. On ollut havaittavissa, että kielteiset turvapaikkapäätökset ovat lisääntyneet. Tiedotteessaan aktivistit sanovat, että maahanmuuttoviranomaisilla ei tunnu olevan tietoja homojen uhkailuista ja perusoikeudet unohdetaan.
Esimerkiksi otettiin 19-vuotias irakilaismies, joka palautetaan Irakiin. Maahanmuuttoviranomaiset sanovat, että uhkatilanne Irakissa ei ole yksiselitteinen. Irakilaismiehen partnerin kuolema ei välttämättä liity hänen seksuaaliseen suuntautumiseensa.
Muuallakin Saksassa queer-pakolaisia on palautettu. Tunisiaan hlbtiq-pakolaisia on lähetetty, vaikka siellä tilanne on homojen kannalta vaikea. Viime päivinä Tunisiasta on tullut tietoja neljästä vankeusrangaistuksesta oletetun homouden vuoksi. Vankeusrangaistukset ovat vaihdelleen kahdesta kuukaudesta kahdeksaan kuukauteen.
Maahnamuuttoviranomaiset sanovat, että Pohjois-Afrikan maissa ei ole systemaattista homojen vainoa. Voi elää rauhassa, kun salaa homoutensa.
Tunisiassa Soussessa kaksi parikymppistä miestä otettiin kiinni kadulla joulukuussa. Poliisi syytti, että he ovat tehneet keskenään jotain, joka on häpeäksi heidän kotimaalleen. Molemmat miehet alistettiin anaalitutkimuksiin. Mitään todisteita ei löytynyt, mutta miehet tuomittiin kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Tunisian lain mukaan maksimirangaistus voisi olla kolme vuotta.
Myös Ruotsissa keskustellaan kielteisistä turvapaikkapäätöksistä
Ruotsissa RFSL:n turvapaikkajuristit ovat tehneet runsaasti valituksia kielteisistä turvapaikkapäätöksistä viime aikoina. He sanovat, että monet viranomaispäätökset perustuvat hyvin stereotyyppiseen kuvaan hlbtiq-ihmisistä. Päivittäin kaksi RFSL:n juristia saa kymmenkunta avunpyyntöä eri puolilta Ruotsia. Tällä hetkellä heillä on käsittelyssä noin sata tapausta. Myös turvapaikkaviranomaisilla on suuri ruuhka, jossa oikeusturva saattaa olla uhattuna.
RFSL:n pitkäaikainen puheenjohtaja Stig-Åke Petersson sanoo, että neljän, viiden vuoden aikana on tapahtunut muutos siinä, miten suojelun tarve arvioidaan. Nyt painottetaan sitä, onko henkilö oikeasti hlbtiq-ihminen ja miten hän sen pystyy todistamaan. Arvioidaan turvapaikanhakijan uskottavuutta. Stig-Åke Peterssonin mukaan turvapaikanhakijan voi olla vaikea kuvata tunteitaan, jos hän tulee maasta, jossa on ehdoton homokielto ja vaara vankeudesta tai kuolemanrangaistuksesta.
RFSL:n turvapaikkajuristin mukana tilanne on huonontunut viime aikoina. Päätöksistä joudutaan valittamaan yhä useammin ja oikeudesta palautuu tapauksia, joissa todetaan, että tapaus on selvitetty puutteellisesti. Turvapaikkapuhutteluissa haastattelijat saattavat arvioida asioita toisin kuin ohjeissa sanotaan ja heidän on vaikea ymmärtää vieraista kulttuureista tulevien erityisolosuhteita. Muualta tuleva ei osaa käyttää termejä ”homo”, ”lesbo” tai ”transihminen”. Viime viikolta on seuraava tapaus: turvapaikkapuhuttelua tehnyt kysyi, milloin turvapaikanhakija ensi kertaa tajusi olevansa homo. Vastaus: ”16-17-vuotiaana”. Haastattelija: ”Mutta sehän on liian vanhana tajuta asia ensi kerran”. Turvapaikanhakijan lähtömaassa homous on kriminalisoitu. Onko ”liian myöhäistä” 17-vuotiaana havaita olevansa homo, lesbo tai trans.
Maahanmuuttoviranomaiset myöntävät, että hakijan uskottavuus on hankala asia. Jos hakee turvapaikkaa poliittisen vainon vuoksi, hakijan tulee osata selvittää polittisia päämääriään. Hlbtiq-ihmisillä uskottavuusasia on paljon monimutkaisempi.
(lähteenä: http://www.fria.nu/artikel/127482 )