Ruotsi ja Britannia jälleen Spartacus-matkaoppaan vertailun kärjessä - Suomi jaetulla kolmannella sijalla

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Sami Mollgren
  • 8
Homoille suunnattua Spartacus-matkaopasta on julkaistu vuodesta 1970 lukien.

Spartacus on julkaissut vuosittaisen katsauksensa eri maiden paremmuudesta matkailevan homomiehen näkökulmasta. The Spartacus International Gay Travel Index 2017 -vertailun kärkipaikalla jatkavat Ruotsi ja Iso-Britannia. Kummallakin on yhdeksän pisteettä.

Vertailussa on mukana itsenäisiä valtioita ja erilaisia itsehallintoalueita: kohteita on kaikkiaan 194. Ohessa esitellään myös yhdentoista sellaisen alueen tilannetta, joista ei ole saatavilla tietoja kaikista pisteytykseen vaikuttavista asioista. Lisäksi USA:n osavaltioista on oma vertailunsa.

Maiden järjestys määräytyy sen mukaan, miten maan lainsäädäntö ja yhteiskunnallinen ilmapiiri suhtautuu seksuaaliseen moninaisuuteen.

Vertailussa jaetulla kolmannella sijalla ovat Suomen lisäksi Alankomaat, Belgia, Irlanti, Islanti, Kanada, Ranska ja Tanska. Neljännen sijan jakavat Andorra, Espanja, Gibraltar, Itävalta, Luxemburg, Norja, Portugal, Uruguay ja Uusi-Seelanti.

Heikoin tilanne on Somaliassa. Listan hännillä ovat myös Iran, Arabiemiraatit, Saudi-Arabia, Jemen, Venäjä, Jamaika, Afganistan, Libya, Guyana, Kamerun ja Malawi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yhdysvallat sai kokonaisuutena neljä pistettä, ollen jaetulla 34. sijalla. Osavaltioista Kalifornia, Massachusetts ja New York olivat kärjessä ja häntäpäässä olivat Alabama ja Pohjois-Carolina.

Sijoituksen taustalla on neljäntoista pisteytettävää asiaa. Sijoitusta listalla nostavat syrjintäsuojalait, parisuhdelainsäädännön tasa-arvoisuus, adoptio, sateenkaarivähemmistölle suunnattu markkinointi ja yhtenevät suojaikärajat heterosuhteisiin nähden. Sijoitusta taas heikentävät uskonnollisuuden vaikutus, hiv-statukseen liittyvät matkailurajoitukset, seksuaalivähemmistöjä sortavat lakipykälät, homoseksuaalisuuden määrittely laittomaksi, pride-kiellot ja yleinen vihamielisyys. Näiden lisäksi homoseksuaalisuuden vuoksi annetut syytteet, murhat ja kuolemantuomiot alentavat sijoitusta listalla.

Yksinomaan transsukupuolisuuteen liittyviä asioita ei ole pisteytyskriteereinä. Näkökulma arvioitaviin asioihin on nimenomaan homomiehen. Joidenkin maiden kohdalla syrjintäsuojan tason pisteytyksen perusteet eivät ole täysin selkeät.

Suomi on noussut toiseksi parhaimpaan ryhmään avioliittolain uudistuksen ja sen myötä yhdenvertaiseksi muuttuneen adoptiolain ansiosta. Suomen sijoitusta heikentää Suomen ns. "pinkin rahan" markkinoiden ja asiaan liittyvän markkinoinnin vähäisyys.

Spartacus Gay Travel Index

8 kommenttia

Toiseksi pahimmassa kastissa, miinus-seiska -ryhmän vihoviimeisenä, liki miinus-kasissa on myös vatikaani.
human hyvä syy olla tulematta Helsinkiin.