Itävalta: Rekisteröidyssä parisuhteessa elävien yhteisadoptio sallitaan vuoden 2016 alusta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Rekisteröidyssä parisuhteessa elävien yhteisadoptio on Itävallassa mahdollista 1.1.2016 alkaen. Asiasta ilmoitti Itävallan oikeusministeriö perjantaina.

Tammikuussa perustuslakituomioistuin päätti, että yhteisadoption kieltämiselle rekisteröidyssä parisuhteessa eläviltä samaa sukupuolta olevilta pareilta ei ole “mitään objektiivisa perusteita”, ja että se on ristiriidassa perustuslain kanssa. Oikeus määräsi lainsäädäntöä muutettavaksi vuoden loppuun mennessä siten, että parisuhteensa rekisteröineitä koskevat samat adoptiosäännöt kuin eri sukupuolta olevia aviopareja.

Naisparit saavat samalla oikeuden keinohedelmöitykseen.

Wienin sateenkaarijärjestön Hosi:n puheenjohtaja Christian Högl iloitsee päätöksestä, mutta hän muistuttaa, että lainsäädäntöön tarvitaan vielä tasa-arvoinen avioliittolaki ja lukuisia muita uudistuksia.

Samaa sukupuolta olevien parisuhteet on tunnustettu Itävallan lainsäädännössä vuodesta 2003 lähtien, ja homoparit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa vuodesta 2010 lukien.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Seksuaalivähemmistökysymykset usein oikeudessa

Monet seksuaalivähemmistöihin liittyvät kysymykset ovat edenneet Itävallassa hitaammin kuin useimmissa muissa ns. vanhan Länsi-Euroopan maissa. Esimerkiksi kesän alussa parlamentissa käsiteltiin "ihmisten yhtäläistä oikeutta avioliittoon". Tuolloin 183-jäsenisen alahuoneen äänestyksessä 136 paikallaolleesta edustajasta 26 äänesti puolesta ja 110 vastaan. Asian odotetaan nousevan seuraavissa parlamenttivaaleissa esiin.

Oikeusistuimissa on ennen adoptiokysymystäkin käsitelty hlbti-vähemmistöihin liittyviä yhdenvertaisuuskysymyksiä.

Vuonna 2011 Itävallan perustuslakituomioistuin joutui käsittelemään rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä koskevaa aviopareista eroavaa sukunimikäytäntöä. Myös tuolloin tuomioistuin katsoi käytännön olevan syrjivän, ja käytäntö muuttui.

Myös vuoden 2013 elokuun alussa voimaan tullut samaa sukupuolta olevien parien oikeus sisäiseen adoptioon on oikeuden ratkaisun seurausta: Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi 19. helmikuuta 2013 antamassaan päätöksessä, että sisäisen adoption kieltäminen samaa sukupuolta olevilta pareilta on syrjintää.

Queer.de: Österreich hebt Adoptionsverbot für Homo-Paare auf
Itävallassa oikeusvalitus johti adoptiotasa-arvoon
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin: Sisäisen adoption kielto samaa sukupuolta olevalta parilta syrjintää
Itävalta: Kansallinen neuvosto ei tue tasa-arvoista avioliittolakia

3 kommenttia

Avioliitto kaikille (Ehe für alle)?

Itävallan liittokansleri Christian Kern ( http://www.bundeskanzleramt.at/site/3332/default.aspx ), joka osallistui myös Wienin prideen, on jo toistamiseen vaatinut avioliiton avaamista samaa sukupuolta oleville pariskunnille eli avioliittokiellon purkamista. Vaatimuksen ovat esittäneet myös sosiaaliministeri Alois Stöger ja terveysministeri Sabine Oberhauser.
Parlamentin suuren kamarin eli kansallisneuvoston (183 edustajaa) niukka enemmistö on tasa-arvoisen avioliittolain kannalla. Kansa on huomattavasti edistyksellisempää, sillä mielipidetiedustelujen mukaan 73 % itävaltalaisista haluaa homopareille samat avio-oikeudet kuin heteroilla jo on, yli 50-vuotiaistakin 66 % on samalla kannalla.

Tasa-arvon toteutumisen tiellä samat tahot kuin muuallakin
Katolinen kirkko ja muut äärikristityt vastustavat kansalaisten yhdenvertaisuutta kaikin keinoin. Niitä tapauksia on valitettavasti myös Itävallan poliittisessa johdossa. Esimerkiksi perheministeri Sophie Karmasin vastustaa sillä perusteella, että kun on katolinen kulttuuri/yhteiskunta, niin katoliset sitten pahoittaisivat mielensä tms. Karmasin ei siis ole huomannut, että suurin osa itävaltalaisista vähät välittää Vatikaanin mielipiteistä ja yhteiskunta on maallistunut jo kauan sitten. Pääkaupungin eli Wienin asukkaita käsitelleen kyselyn mukaan homoja ja lesboja on Wienissä enemmän kuin katolista uskoa harjoittavia.

Kansalaisaloite parlamenttiin
Kansalaisaloite Ehe Gleich! ( http://www.ehe-gleich.at/ ) on kerännyt tarpeeksi kannatusta päästäkseen parlamentin valiokuntakäsittelyyn vielä tänä syksynä. Tarkastellaan tilannetta sitten uudelleen.

Kommenttia muokattu: 13.09.2016 klo 02:40
Itävalta: Hienoista edistystä

Itävaltalaiset homoparit joutuvat edelleen rekisteröimään parisuhteensa elinkeinotoimistossa, joka myöntää mm. ajokortteja ja elinkeinolupia, esim. prostituutiolupia. Ensi vuoden alusta he pääsevät ihan maistraattiin ja heille tulee mahdollisuus ottaa sama sukunimi. Asiasta ilmoitti edellisessä kommentissa mainittu ministeri Sophie Karmasin, sama tapaus, joka ei halua avata avioliittoa homopareille, koska se olisi kuulemma Itävallan katolisen yhteiskunnan vastaista.
Karmasin ei ole muuttunut homoystävällisemmäksi, mutta nyt oli pakko hänen sekä konservatiivisen kansanpuolueen (ÖVP) taipua. Syynä on se, että itävaltalaiset homoparit ovat vetäneet Itävallan valtion syrjinnästä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, ja tulossa oleva tuomio syrjinnästä ei olisi maan maineen kannalta suotavaa.

Hlbti-oikeuskomitea Lambdan puheenjohtaja, tri Helmut Graupner on iloinen tästä pienestä edistysaskeleesta, mutta painottaa, että tasa-arvoinen avioliittolaki on välttämättömyys. Parisuhdelaki ja avioliittolaki eroavat toisistaan vuodenvaihteen jälkeenkin 32 kohdassa.
http://www.rklambda.at/index.php/de/321-respekt-fuer-grossen-schritt-der-oevp
----------
Vihkimisoikeudesta
Kirkoilla ei ole vihkimisoikeutta Itävallassa ( https://www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassung.wxe?Abfrage=Bundesnormen&Gesetzesnummer=10001871 ). Myös Saksassa, Sveitsissä, Ranskassa, Belgiassa, Sloveniassa, Unkarissa jne. vain maistraatissa tai vastaavassa virastossa solmittu avioliitto on lainvoimainen.