ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin: Sisäisen adoption kielto samaa sukupuolta olevalta parilta syrjintää

Sami Mollgren • 19.02.2013 23:14 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoo, että perheen sisäisen adoption kieltäminen samaa sukupuolta olevalta parilta on syrjintää.

Tuomioistuimen ratkaisu koski tapausta, jossa itävaltalainen naispari haki sisäistä adoptiota, mutta Itävallan viranomaiset eivät käsitelleet hakemusta lainkaan. Perheen sisäinen adoptio on kuitenkin ollut mahdollinen Itävallassa hetero-avoparille. Tuomioistuin katsoi, että tämän mahdollisuuden kieltäminen samaa sukupuolta olevalta avoparilta oli syrjintää.

Tuomioistuin totesi, että kantajien ja naimatomien heteropariskuntien erilainen kohtelu oli perustunut kantajien seksuaaliseen suuntautumiseen. Samalla tuomioistuin korosti, että yleissopimus ei velvoita valtioita laajentamaan oikeutta sisäiseen adoptioon avopareille.

» Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös (englanniksi)

Suomessa niin sanottu sisäinen adoptio ei ole avopareille mahdollinen, vaan se on mahdollinen vain aviopareille ja parisuhteensa rekisteröineille.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Itävallan oikeusministeri Beatrix Karl (kansanpuolue ÖVP) ilmoitti heti ihmisoikeustuomioistuimen päätöksen jälkeen, että päätös otetaan vakavasti ja oikeusministeriö tekee lainmuutoksen mahdollisimman pian. Ainoastaan yksi pykälä joudutaan muuttamaan.

Sateenkaari- ja muut ihmisoikeusjärjestöt ja tasa-arvon kannattajat ilahtuivat päätöksestä, mutta muistuttavat, että laki ei muutoksen jälkeenkään ole tasa-arvoinen ja tämäkin yhden paragraafin muuttaminen vaati yli 7 vuoden työn ja tuomioistuimen päätöksen.
Jossain uutisessa mainittiin, että valtio joutuu maksamaan naisparille korvausta yli 38 000 euroa.

Yksi monista uutisista:
derstandard.at
---
Ihmisoikeustuomioistuin

www.strassburg.eu

Euroopan parlamentti

www.strassburg.eu

Kommenttia muokattu: 20.02.2013 klo 00:17
  Havainnoija • 19.02.2013 23:40
Juuri niin kuin arvelin kommentissani aiemmassa artikkelissa.
  Homopallero • 19.02.2013 23:57
Eiko taman paatoksen perustelut ole aivan yhta hyvin kaytettavissa perheen ulkopuoliseen adoptioon, jos rekisteroity parisuhde/avioliitto on mahdollinen saman sukupuolen edustajille? Onko taman jalkeen edes mahdollista etta eurooppalainen tuomioistuin kieltaisi homoparien adoption? Vai onko siita jo ennakkotapaus - tietaako kukaan?
  Niisku • 20.02.2013 01:20
Niissä maissa, joissa samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia avioliiton, mutta adoptio on rajoitettu heteropareille, on tilanne analoginen tuon ratkaistun tapauksen kanssa. Oletan kumminkin, että pitää tehdä uusi oikeusprosessi, jos muutosta halutaan.

Avioliittoa ja rekisteröityä parisuhdetta pidetään keskenään ei-yhdenveroisina, joten niiden oikeusvaikutukset voivat perustellusti ymmärtääkseni olla erilaisia.

Pitäisi varmaan ensin saada aikaan päätös, että eri parisuhdeinstituutiot sukupuolten perusteella ovat syrjiviä tai että ne pitäisi saattaa vaikutuksiltaan täysin yhdenvertaisiksi. Mutta ainakin samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeudesta on ymmärtääkseni jo kielteinen ennakkopäätös parin vuoden takaa.
  smo • 20.02.2013 09:24
Noh, yksikään samaa sukupuolta olevien parien ulkoisen adoption salliva maa ei ole saanut moitteita, joten tuskin ihmisoikeustuomioistuin voi sitä ainakaan kieltää.

Toisaalta esim. Ranskan tapaus, josta annettiin tuomio ennen tasa-arvoisen avioliittolain säätämistä maassa osoittaa, että homojen syrjinnästä on juridinen porsaanreikä sulkemalla adoptiomahdollisuus kokonaan heteroseksistiseen avioliittoon. Ainakin länsimaissa kyseisen kaltainen lainsäädäntö on kuitenkin harvinainen, joten suht. valoisalta näyttää.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut etteivät ihmisoikeudet suoraan velvoita säätämään tasa-arvoista avioliittolakia. Avioliiton tulee vain olla teknisesti avoin kaikille. Samanlainen päätös tulisi, jos vain homoavioliitot sallittaisiin.

Useiden maiden perustuslait kuitenkin kieltävät homojen syrjinnän ja ovat säätäneet tasa-arvoisen avioliittolain, jota ihmisoikeustuomioistuin ei ole moittinut kertaakaan. Ihmisoikeustuomioistuimelle ihmisoikeudet ovat juridinen kysymys, lainsäätäjille myös moraalinen. Se pitää ymmärtää.

Kommenttia muokattu: 20.02.2013 klo 10:25
  Homopallero • 20.02.2013 09:27
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy