Seta kertoo saaneensa tietoonsa, että useissa työ- tai virkaehtosopimuksissa parisuhteensa rekisteröineet työntekijät ovat yhä eriarvoisessa asemassa avioliitossa oleviin työntekijöihin nähden. Järjestö kertoo, että käytännön ongelmia on aiheutunut ainakin parisuhteen rekisteröintipäivän saamisessa palkalliseksi vapaaksi vastaavasti kuin vihkipäivän. Seta toteaa pitävänsä tällaista erottelua syrjivänä, koska siinä tosiasiallisesti asetetaan työntekijät eri asemaan heidän seksuaalisen suuntautumisensa perusteella.
Syrjintä haittaa työntekijöiden ohella myös työnantajia niin heikomman ilmapiirin, syrjinnästä aiheutuvien työhyvinvointiongelmien kuin työnantajalle koituvien imago-ongelmienkin kautta, muistuttaa Seta.
- Kannustamme kaikkia työmarkkinaosapuolia huolehtimaan siitä, että työsuhteen ehdot ovat yhdenvertaiset kaikille työntekijöille ilman perhemuotoon tai muuhun työntekijän ominaisuuteen perustuvaa, perusteetonta erottelua. Toivomme lisäksi, että työministeriö selvittää yhdenvertaista kohtelua polkevat työ- ja virkaehtosopimukset, todetaan Setan perjantaina julkaistussa kannanotossa.
Erottelua parisuhteiden välillä noudatetaan Setan tietojen mukaan ainakin valtion virkaehtosopimuksessa ja elokuvateatterityöntekijöiden työehtosopimuksessa koskien vihkipäivän palkallista vapaata. Viime vuosien aikana useiden alojen työehtosopimuksia on päivitetty siten, että perhesuhteita koskeviin kohtiin on lisätty nimenomainen kirjaus "tai rekisteröi parisuhteensa". Setan mielestä näin tulisi toimia kaikilla aloilla ja johdonmukaisesti kaikkien perhesuhteita koskevien sopimuskohtien kohdalla, jotta tulkintaepäselvyyksiltä ja työntekijöiden eri asemaan asettamiselta vältyttäisiin.
Seta muistuttaa, että rekisteröidyistä parisuhteista annetun lain mukaan parisuhteen rekisteröinnillä on samat oikeusvaikutukset kuin avioliiton solmimisella, jollei toisin säädetä. Järjestö muistuttaa, että näin tulisi toimia myös työ- ja virkaehtosopimusten kohdalla.
- Parlamentaarisen päätöksenteon näkökulmasta on kestämätöntä, että työ- ja virkaehtosopimuksilla poiketaan perustuslain ja yhdenvertaisuuslain turvaamasta oikeudesta yhdenvertaiseen kohteluun, toteaa Seta.
Setan mukaan joillain aloilla on ongelmia myös työntekijän avopuolisolle kuuluvien etuuksien myöntämisestä yhdenvertaisesti muiden avoparien kanssa, jos työntekijän puoliso on samaa sukupuolta.
Järjestö muistuttaa samalla siitä, että avoliittojen osalta lainsäädäntö on toistaiseksi sisäisesti ristiriitaista: samaa sukupuolta olevien henkilöiden avoliitot tunnustetaan muun muassa avoliiton purkautumistilannetta säätelevässä laissa ja vakuutusoikeuden ratkaisun mukaan työttömuusturvalain soveltamisessa, mutta esimerkiksi Kela ei tunnusta samaa sukupuolta olevien avoliittoja. Setan kannanotossa todetaan, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen useiden ratkaisujen mukaan samaa ja eri sukupuolta olevilla avopareilla on oltava yhdenvertaiset oikeudet.
Seta vaatii, että sekä lainsäädäntö että työ- ja virkasuhteiden ehdot tuleekin viivytyksettä yhtenäistää kaikkien avoparien osalta yhdenvertaiseksi.
Seta: Työ- ja virkasuhteen ehdoissa kohdeltava yhdenvertaisesti aviopareja ja rekisteröityjä pareja