Vajaassa kymmenessä vuodessa sellaisten ihmisten määrä on lähes puolittunut, jotka eivät hyväksyisi homoseksuaalia naapurikseen. Myös vuokra-asuntomarkkinoilla homoparien asema on kohentunut. Silti esimerkiksi sateenkaariperheet pelkäävät epäasiallista kohtelua, esimerkiksi asioidessaan terveydenhuollon kanssa.
Kymmenen prosenttia suomalaisista ei haluaisi homoseksuaalia naapurikseen. Asia käy ilmi vasta julkaistusta Mielenterveysbarometrista. Vielä vuonna 2005 vastaava luku oli 18 prosenttia.
Mielenterveysbarometrissa kartoitetaan ihmisten asenteita esimerkiksi kysymällä, miten suomalaiset suhtautuvat eri ryhmiin kuuluviin ihmisiin naapureinaan. Varsinaisen aihepiirinsä kohdalla, suomalaisten asenteissa mielenterveyskuntoutujia kohtaan barometri näyttää pientä muutosta hyväksyvämpään suuntaan, mutta leimaantumisen kokemukset ovat kuitenkin lisääntyneet.
Homoparien asema vuokra-asuntomarkkinoilla kohentunut
Lokakuussa Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kirjoitti blogissaan, että samaa sukupuolta olevien parien asema asunnonhaussa helpottunut asennemuutoksen myötä. Vuokranantajille ei enää yleensä merkitse se, onko vuokralle tulossa heteropari vai homopari.
- Nykyään asialla ei useimmissa tapauksissa tunnu olevan enää mitään merkitystä. Hieman byrokraattisesti nimetty rekisteröity parisuhdekin rinnastuu asuntomarkkinoiden arjessa jo hyvin pitkälti avioliittoon, kirjoitti Metsola tuolloin.
Myös Setassa ollaan Metsolan käsityksen kanssa yhtäläisillä linjoilla. Samaa sukupuolta olevien asemasta asuntomarkkinoilla ei kuitenkaan ole tehty tieteellisiä tutkimuksia.
- Siinä missä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on vahvistunut, vastaavalla tavalla viimeisten 10–15 vuoden aikana kehitys on mennyt eteenpäin myös tässä, sanoo puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi Yle Uutisille.
Hippi toisaalta kertoo, että joskus vieläkin suuntautuminen on ollut syynä siihen, ettei asuntoa ole saatu. Lain mukaan asunnon saantiin ei saisi vaikuttaa seksuaalinen suuntautuminen.
Sateenkaariperheissä pelätään yhä ennakkoluuloja
Yle Uutiset kertoo, että sateenkaariperheet pelkäävät usein ennakkoluuloja; pohditaan esimerkiksi, että tutkiiko lääkäri kuumeisen lapsen vai kyseleekö hän mistä lapsi on saanut alkunsa, ja yleisemmin että vanhemman seksuaalinen tai sukupuolinen identiteetti vie huomion varsinaisista kohtaamisen syistä. Yle Uutiset kertoo, että monet sateenkaariperheet pelkäävät ammattilaisten ennakkoluuloja niin paljon, että jättävät jopa käyttämättä heille kuuluvia palveluita.
Tämän vuoksi sateenkaariperheiden kanssa työskenteleville toivotaan parempia valmiuksia kohdata muitakin kuin heteromallin mukaisia perheitä. Esimerkiksi Mikkelissä on järjestetty koulutusta ammattilaisille, jotta heillä olisi parempia valmiuksia kohdata sateenkaariperheitä.
- Kaikille vähemmistöille on tuttua pelko syrjinnästä ja epäoikeudenmukaisesta kohtelusta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat kuitenkin ainoa joukko, joille edelleen saatetaan sanoa, että valitse toisin. Ei kukaan sano sokealle, että hankkiudu hoitoon ja valitse toisenlainen elämä, mutta seksuaalivähemmistön edustajille näin saatetaan yhä sanoa ammattilaisten toimesta, koulutussuunnittelija Tiia Aarnipuu Sateenkaariperheet ry:stä kertoo Yle Uutisten mukaan.
Yle: Sateenkaariperheet pelkäävät ennakkoluuloja: ´Tutkiiko lääkäri kuumeisen lapsen vai kyseleekö hän mistä lapsi on saanut alkunsa?´
Yle: Homopareilla voi olla jopa etulyöntiasema asuntonäytöissä
Vuokraturva: Samaa sukupuolta olevien parien asema asunnonhaussa helpottunut asennemuutoksen myötä
mtkl: Mielenterveysbarometri kertoo asennusmuutoksesta